Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 95

Wątek: Zmiana systemu Nikona na micro 4/3

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    ...

ekwiwalent FF 90mm masz tasze i ostrzejsze 45mm. później schody bo albo kompromis czyli 60mm 2,8
    albo drogie 75mm 1,8 (czyli 150mm), ale ostreee i 85/1,8G może mu buty czyścić.
    Chyba się koledze coś pomieszało ze starą wersją bez "G". W powyższym zestawieniu najlepszym kandydatem na pucybuta jest jest olkowe 45, chociaż i tak bym się nie upierał przy czyszczeniu butów, bo w tej kategorii nie ma złych szkieł
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Chyba się koledze coś pomieszało ze starą wersją bez "G".
    Zarówno wersja G jak stara D są dużo mniej ostre i z wolniejszym od mZD 75mm AF.
    Jedynym plusem starszej wersji N85/1,8D jak dla mnie jest pierścień przysłony, dzięki czemu można go podpiąć do korpusu Olympusa i wreszcie mieć stabilizację.

Ja mam 45mm i ekw. FF 90mm mi wystarcza, ale co kto woli i ile ma $.

Mieszka w
    Lublin :)
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki, Koledzy, za pomoc. Powtórzę się, ale decyzja już jest: zostaję w N. (przyzwyczajenie robi swoje) a jednocześnie popróbuję czegoś ze stajni m4/3. Nad korpusem zastanowię się jeszcze. Po przemyśleniu wiem jeszcze to, że zamiast kita wolę na początek jedną, przyzwoitą stałkę. Nie wiem jeszcze jaką, ale dojdę i do tego. Zapewne metodą statystycznej analizy dotychczas najczęściej używanych ogniskowych (strzelam, że w moim przypadku wyjdzie raczej dłużej niż krócej).

Spodobało mi się tu na forum. Bez względu na kolor sprzętu w moim plecaku tak łatwo się mnie nie pozbędziecie

Idę rozejrzeć się po tutejszej giełdzie...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Bardzom ciekaw co wymyślisz
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    w cenie ok 1300zł masz gx7 z kitem - ruchomy wizjer do tego 42,5 panasa i będzie pan zadowolony
    wielosystemowy

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Mam jeszcze jedną do Was prośbę otóż troszkę czytam o tych obiektywach i mam trochę mętlik. Właściwie chciał bym na razie przeznaczyć gdzieś 1500zł na obiektyw tak jak pisałem wcześniej ogniskowe z zakresu gdzieś 12-50 może być nieco mniejszy zakres. Czy macie pomysły na coś sensownego? (Może być używane)
    Ewentualnie myślałem o jakiejś "w miarę" szerokiej stałce np. Olympus M.Zuiko Digital 17 mm f2.8 i do tego wyposażyć się w manualne pleśniaki m42 tak jak pisałem wcześniej ja lubię pleśniaki ale czasem brakuje autofocusa i wydaje mi się że zawsze lepszy obrazek z nich będzie niżeli w kitowca, poprawcie jeśli się mylę.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Zaicev Zobacz posta
    Mam jeszcze jedną do Was prośbę otóż troszkę czytam o tych obiektywach i mam trochę mętlik. Właściwie chciał bym na razie przeznaczyć gdzieś 1500zł na obiektyw tak jak pisałem wcześniej ogniskowe z zakresu gdzieś 12-50 może być nieco mniejszy zakres. Czy macie pomysły na coś sensownego? (Może być używane)
    @Zaicev czyli 1500 zł na szkła... hm... chcesz z KITem czy bez? Jak z KITem to np.
    1. Panasonic 12-32mm (600zł używany) +45mm 1,8 (900zł ?)
    2. Olympus 12-50mm (uniwersalny choć z optyką szału nie ma - 600zł) + Panasonic 20mm 1,7 za 800zł
    3. Olympus 12-50mm + 45mm 1,8

Szybkiego AFu ten 20mm nie ma, ale bardzo fajny naleśnik i bardzo dobra optyka.
    Cytat Zamieszczone przez Zaicev Zobacz posta
    Ewentualnie myślałem o jakiejś "w miarę" szerokiej stałce np. Olympus M.Zuiko Digital 17 mm f2.8 i do tego wyposażyć się w manualne pleśniaki m42 tak jak pisałem wcześniej ja lubię pleśniaki ale czasem brakuje autofocusa i wydaje mi się że zawsze lepszy obrazek z nich będzie niżeli w kitowca, poprawcie jeśli się mylę.
    Akurat wybrałeś najgorszą moim zdaniem stałkę w systemie mikro4/3...
    Ja mam 17mm 1,8 i bardzo sobie chwalę, na tyle że sprzedałem 12-50mm, ale do tego w budżecie masz tylko do tego na adapter za 10-14$ i pleśniaki

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Jest jeszcze w miarę dobry i uniwersalny Panasonic 12-60 3.5-5.6. Za 1500 powinno się kupić.

Awatar Antares
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Jak to właściwie jest z tym 12-60 Panasonica? Przymierzam się do niego ale opinie są bardzo różne. Zakres super ale optyka podobno taka sobie. Ma ktoś to szkło? Teraz Panasonic daje cashback 200zł na ten obiektyw.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    296
    Moja galeria
    A ktoś miał w ręku to szkło?
    Ma wyjść 12-60 /2.8-4. Tyle że cena wyjściowa 1000$ czyli 1000Eur u nas..
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra