Filtr ND jest włączany i wyłączany ręcznie.
dranio
Filtr ND jest włączany i wyłączany ręcznie.
dranio
A to na Auto?
Dobre pytanie. Nigdy nie robiłem na Auto, będę musiał sprawdzić.
dranio
Problem jest w tym, że od pewnego czasu sprawdzam po uruchomieniu, czy filtr jest aktywny.
Z zasady nie używam Auto. Jeśli zmusza sytuacja używam funkcji Program, ale nie w tym przypadku.
"A niekiedy wystarczy mi patrzeć na kamień"...
DxO Optics Pro 8 czy OLYMPUS Viewer 3 do wywoływania RAW-ów polecacie?
OV3 wywołuje na podstawie informacji o ustawieniach aparatu. W DxO nie znalazłem opcji wywołania zdjęcia bez stosowania korekt. Domyślnie program koryguje wiele parametrów.
Jakie ustawienia zastosować w DxO aby otrzymać ładny obraz, bez zbytniego ulepszania?
Ani ten, ani ten tylko DxO 9, który teraz jest dostępny za darmo. Ma dość dobrą redukcję szumów - Prime (działa na RAW).
Jeżeli nie chcesz korzystać z ustawień domyślnych wybierz menu Presets i wybierz - No correction, a potem próbuj bawić się suwaczkami po swojemu![]()
Niestety nie jest już dostępny za darmo. "Promocja" skończyła się 31 sierpnia
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Spróbuję z DxO 8. Pobrałem kiedyś gdy był dostępny za darmo ale nie używałem. Mam ponad 2 tys. zdjęć w RAW-ach, które chciałbym teraz wywołać. Może ktoś z doświadczonych forumowiczów ma sprawdzony preset?
Jak to niedostępny? A tu: http://sharewareonsale.com/s/dxo-optics-pro-elite-sale - piszą, że za darmo jeszcze przez 71 dni!
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
No właśnie. Bardzo fajny program, można wysłać wywołanego rawa do filtrów Nik od Googla jako TIFF 16 bit i tam dalej się bawić (export to application). A co do sprawdzonego presetu - to chyba nie ma takiego, który można by zastosować do 2 tys. zdjęć i żeby to pasowało do wszystkich.
Zrób selekcję zdjęć, wybierz 25, obrób je indywidualnie i się ciesz nimi
Na pozostałe można zastosować DxO standard
Jak to niedostępny? A tu: http://sharewareonsale.com/s/dxo-optics-pro-elite-sale - piszą, że za darmo jeszcze przez 71 dni!
Dzięki! Pobrałem i zainstalowałem.
Ostatnio edytowane przez kristof ; 11.12.16 o 15:42