Puszkę zawsze można jakąś znaleźć- nową czy używaną, jeśli ktos nie ma jakichś szczególnych wymagań. Natomiast ceny szkieł są CHORE.
Puszkę zawsze można jakąś znaleźć- nową czy używaną, jeśli ktos nie ma jakichś szczególnych wymagań. Natomiast ceny szkieł są CHORE.
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
[QUOTE=szamaniec;1300667]Proszę, to jedno z nielicznych miejsc gdzie nie odsyła się pytających do wyszukiwarki,która jak zdążyłem zauważyć jest cienka. Pytanie jest takie same ale ciągle na rynku pojawiają się nowe aparaty więc jak by to powiedzieć Twoja sugestia jest z duszy
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
pytanie było o szkła, raczej nie chodziło o szkła z górnej półki więc Twoja sugestia jest z duszytemat z cyklu jaki obiektyw do G80, EM5, EM5 ver 2 wraca jak bumerang
po wpisaniu w wyszukiwarkę - "jaki obiektyw", chyba 7 albo 8 post :https://forum.olympusclub.pl/threads...=jaki+obiektyw, więc można![]()
Ostatnio edytowane przez viruuss ; 20.11.16 o 20:02
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły
Od E-M5/E-PL5/E-PM2 w obrazie niewiele się ruszyło. Jedyna większa różnica to 20Mp vs. stare 16MP. Dochodzą nowe funkcje, lepsza stabilizacje, 4k itp, ale w samych aparatach rewolucji nie ma.
Lepiej skupić się na obiektywach, wybrać do potrzeba, zobaczyć ile złotówek zostanie w kieszeni i wtedy zdecydować co do tych obiektywów przyczepić.
Szczera prawda o tym systemie , dalszy rozwój matryc w micro zatrzymał się kilka lat temu. Kupowanie nowych body za 5-6 tys dających jakość obrazka jak amatorska puszka apsc za 1 tys, hmmm trzeba bardzo kochać ten system. Zdecydowanie lepiej wydać kasę na obiektywy, ale tu też trzeba uważać.
Jeśli ktoś nie używa szkieł z dużego systemu 4/3 to obecnie Panasonic DMC G80 wydaje się być najlepszym wyborem w mikro4/3. Za wyjątkiem jeszcze tych co nie "trawią"matrycy panasa (bo taka pewnie jest) i osób którym zależy na jak najmniejszym rozmiarze puszki.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 21.11.16 o 11:30
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Bez przesady, jakość obrazka w APSC przeszła jakąś rewolucyjną poprawę?
Zresztą- przecież matryca z topowego modelu za chwilę będzie w modelach z niższej półki, wartością dodaną są "ficzery" jak np obsługa szkieł dużego E. filmowanie 4k i inne.
Tyle, że to trochę pułapka.
obiektywy dużego E pomału "się kończą" a zbliżone obiektywy mZD raczej podrożały niz staniały.
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
W MFT są zarówno aparaty jak i obiektywy bardzo tanie (relatywnie) i bardzo drogie. Jeden z najostrzejszych z AF czyli Sigma 60/2.8 kosztuje 600 zł, malutki Panasonic 14/2.5 niewiele więcej, świetne 20/1.7 czy 45/1.8 też nie są jakoś horrendalnie drogie. Są oczywiście obiektywy PRO, są nietanie stałki jak 12/2 czy 75/1.8. Każdy znajdzie coś dla siebie, da się świadomie kupić niezły zestaw bez sprzedawania nerek.
Ale konkurencja mocno depcze po piętach i przy obecnych cenach nowości jak ktoś chce mieć dobrze to raczej będzie zerkał w stronę Sony albo Fuji.
Jeżeli komuś nie potrzeba wodotrysków, oraz nie kręci filmów 4K to takie E-M5 można kupić za 1200 zł, do tego jedną, dwie stałki i mamy świetną jakość zdjęć w cenie 3000 zł. Prawda jest taka, że większość i tak nie wykorzystuje 80 % tych wszystkich bajerów w aparacie. Co mi z tego, że będę miał 60 rawów na sekundę, tylko stąd brać potem czas, żeby się zastanawiać które zdjęcie wybrać?
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska