Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 70

Wątek: Jaki obiektyw dobrać do E-M10 II ?

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    219
    Moja galeria
    Te 10 mm różnicy pomiędzy obydwoma szkłami na długim końcu też może się komuś przydać, wtedy 14-42 PZ będzie miał przewagę. Nie będę nikogo przekonywał do tego, co bardziej warto kupić - każdy powinien sam to rozsądzić. Ja mój egzemplarz nabyłem w zestawie z Lumixem G5, którego wtenczas nie opłacało się kupować jako oddzielnego body. Wybór tego akurat obiektywu był dla mnie naturalny, jako że miałem już wówczas 14-45, to nawet nie myślałem o najtańszej opcji ze ''zwykłym'' 14-42. Szczerze mówiąc zależało mi tylko na korpusie, jednak po ''przestrzelaniu'' 14-42 PZ postanowiłem go zostawić, chociażby tylko w razie gdyby 14-45 miał się kiedyś popsuć. Obecnie porównując ceny rzeczonych szkieł, lepiej opłaca się brać 12-32, zakładając kupno nowego obiektywu oddzielnie.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Operator Zobacz posta
    Te 10 mm różnicy pomiędzy obydwoma szkłami na długim końcu też może się komuś przydać, wtedy 14-42 PZ będzie miał przewagę. Nie będę nikogo przekonywał do tego, co bardziej warto kupić - każdy powinien sam to rozsądzić. Ja mój egzemplarz nabyłem w zestawie z Lumixem G5, którego wtenczas nie opłacało się kupować jako oddzielnego body. Wybór tego akurat obiektywu był dla mnie naturalny, jako że miałem już wówczas 14-45, to nawet nie myślałem o najtańszej opcji ze ''zwykłym'' 14-42. Szczerze mówiąc zależało mi tylko na korpusie, jednak po ''przestrzelaniu'' 14-42 PZ postanowiłem go zostawić, chociażby tylko w razie gdyby 14-45 miał się kiedyś popsuć. Obecnie porównując ceny rzeczonych szkieł, lepiej opłaca się brać 12-32, zakładając kupno nowego obiektywu oddzielnie.
    Podtrzymuję swoją opinię, że najbardziej uniwersalnym (najlepszym) byłby ten nowy kit panasa 12-60. Podejrzewam, że będzie tak samo dobry optycznie (jak nie lepszy) od kita 14-45 (którego posiadam). Co prawda nie spełnia wymogów rozmiarów, wagi, jak i pewnie ceny. Jak mnie się kiedyś popsuje 14-45 to pewnie tego 12-60 kupię, ale max. to 1500 zł. za nówkę byłbym skłonny zapłacić. Sorki za OT w temacie wątka.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Podtrzymuję swoją opinię, że najbardziej uniwersalnym (najlepszym) byłby ten nowy kit panasa 12-60. Podejrzewam, że będzie tak samo dobry optycznie (jak nie lepszy) od kita 14-45 (którego posiadam). Co prawda nie spełnia wymogów rozmiarów, wagi, jak i pewnie ceny. Jak mnie się kiedyś popsuje 14-45 to pewnie tego 12-60 kupię, ale max. to 1500 zł. za nówkę byłbym skłonny zapłacić. Sorki za OT w temacie wątka.
    Twoja wypowiedź odnosi się do tematu wątku, a biorąc pod uwagę ilość odsłon, na pewno zagląda tu sporo osób mających podobne dylematy.

| OlyJedi Awatar robm28
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Witaj, jeśli planujesz często robić portrety to lepszy będzie 14-42, a jeśli lubisz robić krajobrazy , architekturę to tutaj zdecydowanie 12-32 będzie lepsze z uwagi na szerszą ogniskową.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robm28 Zobacz posta
    Witaj, jeśli planujesz często robić portrety to lepszy będzie 14-42, a jeśli lubisz robić krajobrazy , architekturę to tutaj zdecydowanie 12-32 będzie lepsze z uwagi na szerszą ogniskową.
    Pod tym się też podpisuję.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robm28 Zobacz posta
    Właśnie problem w tym, że chciałabym jedno i drugie A czy może mi ktoś powiedzieć, jaką rolę pełni w obiektywie funkcja Power Zoom?

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    219
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Michaga Zobacz posta
    A czy może mi ktoś powiedzieć, jaką rolę pełni w obiektywie funkcja Power Zoom?
    To właśnie charakteryzuje elektryczne sterowanie zmianą ogniskowej z aparatu, lub bezpośrednio z obiektywu. Funkcja ta przydaje się przede wszystkim przy filmowaniu, umożliwiając płynne zoomowanie.
    P.S. Tu znalazłem jeszcze uwagi innego użytkownika odnośnie 14-42 PZ.

Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Filmować raczej nie będę, czyli ta funkcja nie jest dla mnie istotna.

Awatar robertos102
    Mieszka w
    Kazimierz Biskupi
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria
    Hey
    Chyba za dużo opcji, stąd i taki mętlik....Uważam,że powinnaś kupić sobie Olka 10 z podstawowym kitem w zestawie. A ewentualnie za jakiś czas dokupić coś portretowego, np. 45mm.
    Aktualnie są kaszbaki na Olka, więc trochę zaoszczędzisz.
    Ostatnio edytowane przez robertos102 ; 6.05.16 o 11:25
    Sony FF , Minolta , Olek i analogi...

Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Przyjrzałam się w sklepie obu obiektywom i kupiłam Panasonica. Teraz będę zadawać pytania w temacie "Jak moim sprzętem zrobić takie piękne zdjęcia jak wasze"