Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Jakie dobrać czasy na meczu siatkówki

Mieszka w
    Branice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Jakie dobrać czasy na meczu siatkówki

Witam wszystkich i mam nadzieję na pomoc od doświadczonych w fotografii a zwłaszcza w fotografii sportowej. Mam prośbę, mam zrobić zdjęcia z meczu siatkówki - jest to sala sportowa typu szkolnego czyli fotograf jest praktycznie przy boisku. Jakich czasów użyć by zamrozić zawodników lub trochę uchwycić ruch.
    Proszę o pomoc.
    Sprzęt to E-3 Zuiko 40-150mm ten jaśniejszy, lampa FL50, 14-54mm
    Ostatnio edytowane przez zmora40 ; 2.12.08 o 01:02

diabolique
    Gość
    ISO minimum 800, czas 1/200 lub nawet 1/250. Przy tych czasach piłka wyjdzie rozmazana delikatnie. Obawiam się, że krótszych nie dasz rady wykręcić.
    Raczej bez lampy. Oni chcą tam grać i widzieć piłkę a nie być oślepiani przez flesz. Pamiętaj, że to ich show, a nie twój.

PS. Jak już złapiesz rytm i się wstrzelasz możesz próbować na 1/160.

Mieszka w
    Branice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Mam pozwolenie na używanie lampy

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    ISO minimum 800, czas 1/200 lub nawet 1/250. Przy tych czasach piłka wyjdzie rozmazana delikatnie. Obawiam się, że krótszych nie dasz rady wykręcić.
    Raczej bez lampy. Oni chcą tam grać i widzieć piłkę a nie być oślepiani przez flesz. Pamiętaj, że to ich show, a nie twój.

W związku z możliwością (zgodą) mogę używać lampy więc jak w takiej sytuacji mam ustawić czasy.
    Dziękuję za wszystkie pomocne porady i ślę pozdrowienia.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez zmora40 Zobacz posta
    W związku z możliwością (zgodą) mogę używać lampy więc jak w takiej sytuacji mam ustawić czasy.
    Dziękuję za wszystkie pomocne porady i ślę pozdrowienia.
    Nie wiem, focenie z lampą jest IMHO bez sensu. Będziesz miał jasny pierwszy plan, i ciemność z tyłu. Ale co kto lubi.

PS. Rób RAW-y, bo parkiet lubi zmylić balans bieli. I obejdź naokoło boisko, w niektórych miejscach obiektyw lepiej zbiera światło i można skrócić czas. Ale to raczej nie za pierwszym razem. Ja po kilkunastu meczach dopiero wyczułem gdzie warto stawać, by mieć dobre światło i sensowny kadr.
    Ostatnio edytowane przez diabolique ; 2.12.08 o 01:29

diabolique
    Gość
    Przykładowa fota:
    ExposureTime - 1/160 seconds
    FNumber - 3.20
    ExposureProgram - Manual control
    ISOSpeedRatings - 1600
    MeteringMode - Multi-segment
    LightSource - Auto
    Flash - Flash not fired, compulsory flash mode
    FocalLength - 69.00 mm
    White Balance - Auto

Mieszka w
    Branice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Nie wiem, focenie z lampą jest IMHO bez sensu. Będziesz miał jasny pierwszy plan, i ciemność z tyłu. Ale co kto lubi.

PS. Rób RAW-y, bo parkiet lubi zmylić balans bieli. I obejdź naokoło boisko, w niektórych miejscach obiektyw lepiej zbiera światło i można skrócić czas. Ale to raczej nie za pierwszym razem. Ja po kilkunastu meczach dopiero wyczułem gdzie warto stawać, by mieć dobre światło i sensowny kadr.
    Sala jest stosunkowo jasna więc Twoja rada jest dla mnie bezcenna - spróbuję wg. Twoich wskazówek bez lampy i polatam naokoło boiska jak radzisz - a co wyjdzie to się okaże ?!?
    Dzięki za pomoc.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Przykładowa fota:
    ExposureTime - 1/160 seconds
    FNumber - 3.20
    ExposureProgram - Manual control
    ISOSpeedRatings - 1600
    MeteringMode - Multi-segment
    LightSource - Auto
    Flash - Flash not fired, compulsory flash mode
    FocalLength - 69.00 mm
    White Balance - Auto
    Taką fotkę to ja za parę lat nie zrobię - gratuluję zdjęcia momentu akcji. Ale będę próbować.
    Dzięki za profesjonalną pomoc i wskazówki.
    Ostatnio edytowane przez zmora40 ; 2.12.08 o 01:51 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    zmora40, masz CYFRĘ! Możesz na bieżąco oceniać, czy zdjęcia są poruszone czy nie, jaki jest balans bieli etc etc. Ja ustawiam [WB] ręcznie i nie mam problemu ;p

Przysłona otwarta, czas, żeby nie poruszyć, iso takie, żeby to wszystko poprawnie naświetlić. I tyle.

Ale ja bym oczywiście się z lampą bawiła ;p Można by spróbować dodawać troszkę tylko ;p ale to już większa zabawa [ale i fajniejsza ;p].
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Ale ja bym oczywiście się z lampą bawiła ;p Można by spróbować dodawać troszkę tylko ;p ale to już większa zabawa [ale i fajniejsza ;p].
    Można spróbować sobie wyobrazić zawodnika biegnącego do piłki, który nagle dostaje po oczach fleszem... Pewnie, niektórzy tak robią, ale wydaje mi się to zwyczajnie niegrzeczne.
    Chciałabyś, żeby ktoś tobie świecił np. latarką po oczach i korpusie gdy ustawiasz parametry?

Zmora40 - najważniejsza rada: rób różnorodne zdjęcia, akcję na siatce, obieranie serwu, ciekawe zdjęcia wychodzą szerokim kątem, gdy przyczaisz się pod stanowiskiem głównego sędziego. Zaczaj się tuż przed końcem seta przy ławce rezerwowych przegrywającej drużyny (trener na pewno będzie ich opieprzał, jest szansa na dynamiczne, emocjonalne zdjęcie - możesz w tym przypadku doświetlić lampą). Nie zapomnij o reakcjach kibiców (szaliki, bębny, brawa, ładne dziewczyny).
    Najczęściej robi się zdjęcia stojąc pod pewnym kątem do siatki, ale warto spróbować stanąć nie z boku, ale za boiskiem. Masz szerszy ogląd sytuacji, łapiesz AF na siatkę, blokujesz i możesz wodzić obiektywem od lewej do prawej nie wkurzając się, że cię rozgrywający zmylił i AF nie zdążył wyostrzyć . No i dobre zdjęcia wychodzą z góry, jeśli macie tam jakieś wyższe trybuny.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Dłuższy czas + lampa = doświetlony tył, a lampa zamrozi ruch.

Tyle w teorii
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Dłuższy czas + lampa = doświetlony tył, a lampa zamrozi ruch.

Tyle w teorii
    Pamiętam jak podczas memoriału im. Arka Gołasia drużyna z Ostrołęki grała z Hiszpanami. To było wydarzenie, które zmobilizowało fotografów wszelkich możliwych okolicznych gazet. Niektórzy pierwszy raz focili sport, tym bardziej na hali, tym bardziej dość dynamiczny.
    Czego to ja nie widziałem: ringflesze, błyski z super mocnych lamp skierowane w sufit (), walenie fleszami po oczach niemal z bocznej linii...
    Znamienne, że nigdzie nie ukazały się efekty tych prób...

Tyle w praktyce

PS. Cóż, ja jestem tylko amator, to co opisałem to wnioski z własnych prób i błędów oraz efekt obserwacji, gdy niejeden siatkarz mało nie przyłożył fotografowi, gdy ten zwyczajnie przeszkadzał mu grać.
    Ostatnio edytowane przez diabolique ; 2.12.08 o 10:34