nie demonizowałbym szumu na wysokich ISO. Mi znacznie bardziej dokucza mniejszy zakres i dynamika tonalna. helmuth ma rację, lepiej używać możliwie niskich wartości ISO, ale dla mnie lepszy ostry pies i trochę szumu niż rozmyty na niższym ISO![]()
nie demonizowałbym szumu na wysokich ISO. Mi znacznie bardziej dokucza mniejszy zakres i dynamika tonalna. helmuth ma rację, lepiej używać możliwie niskich wartości ISO, ale dla mnie lepszy ostry pies i trochę szumu niż rozmyty na niższym ISO![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Przyznam.
No ale ide w dobrym kierunku?
Dajcie szanse, to moje pierwsze zdjecia nie liczac komorki
W dobrym tylko, że krok za daleko
Jest znacznie lepiej ale nie spocznij na laurach![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
W bardzo dobrym. Jeszcze lepszym (ale i znacznie trudniejszym) jest panoramowanie. Ustawiasz dłuższy czas migawki i "podążając" za biegnącym psem wciskasz spust migawki. Wówczas pies będzie ostry, a tło już tak. Doda to zdjęciom dynamiki.
Dawaj kolejne, najlepszy sposób na naukę to praktyka![]()
A na jakim AF robic zdjecia, bo tu mam problem.
Ja bym sobie to +MF odpuścił. Raczej nie zdążysz ręcznie dostroić ostrości w dynamicznej scenie (biegnący pies). Do krajobrazu albo śpiącego psa się nada jak najbardziej. Czyli S-AF, ewentualnie C-AF jeśli to ma być seria zdjęć. Najlepiej jak sam poeksperymentujesz bo C-AF nieco kuleje w systemie mikro 4/3.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg