Dzięki za informacje. Wypróbuje później w PSE, na razie nie mam dostępu do komp. stacjonarnego.
1. A56
2. andtor2
3. Bodzip
4. helmuth
5. jck
6. robtor
7. szafir51
Dzięki za informacje. Wypróbuje później w PSE, na razie nie mam dostępu do komp. stacjonarnego.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Więc porównałem Twoim sposobem (na poziomach w PSE) swoje zdjęcie z serwera tym z komputera. Cóż, u mnie nie ma kompletnie żadnej różnicy. Zgadza się chyba co do 1 piksela.
z komputera:z serwera:
Przyznam mam pewne wątpliwości czy ta metoda jest na pewno poprawna. Piszesz, że jeśli w którymkolwiek kanale RGB będzie przepalenie to ta zamiana pikseli na czarne się nie powiedzie. Teraz logicznym by mi się wydawało, że te piksele świecące na czerwono są przepalone właśnie w kanale czerwonym, odpowiednio zielono w kanale zielonym i niebieskie w kanale niebieskim. Nasuwałoby się pytanie: piksele na powyższych zdjęciach świecące na żółto czy fioletowo przepalone są w jakim (jakich) kanale (kanałach). Jak przepalone są wszystkie trzy kanały to taki piksel nie powinien świecić na biało ? (nie zauważam na powyższych białych pikseli). Mógłbyś podać jakiś link, gdzie jest taka metoda kontroli przepaleń opisana, czy to Twoja metoda/sposób?
Przy okazji zauważyłem tylko, że zdjęcie pobrane z serwera różni się tym od tego w komputerze, że nie zawiera profilu kolorystycznego. Pewnie przy usunięciu EXIF z prac usunęło też profil.
PS.
RAW wysłany. Niestety z głębokiej szuflady. Pogoda nie była łaskawa aby zapodać coś nowego.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 12.03.16 o 23:03
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Teraz widzę, że zrobiłeś tak jak ja to robię. Ta metoda nigdzie nie jest opisana. To mój sposób na kontrolę i likwidację przepaleń. Trochę czasu poświęciłem temu zagadnieniu i zapewniam, że likwidacja i kontrola daje efekt. W 99% sprawdza się. A może robię jakiś błąd i o tym nie wiem. Chętnie podyskutuje na ten temat.
Teraz napiszę dlaczego nie masz różnicy na zdjęciach. Zdjęcie, które wysłałeś na serwer było z przepaleniami w tych samych miejscach jak zdjęcie które masz w komputerze. Dlatego masz co do jednego piksela przepalenia. Poprzednio chyba niezbyt jasno o tym napisałem. Na serwer trzeba posłać zdjęcie bez przepaleń i takie zdjęcie powinieneś mieć w komputerze. Następnie pobrać to zdjęcie z serwera i zobaczysz, że przepalenia powstaną. Oczywiście nie będzie ich, gdy zdjęcie będzie niedoświetlone. Piszę o dobrze wykonanym zdjęciu, gdzie są światła i cienie i nie ma przepaleń.
Co do kolorów to dobrze piszesz. Czerwony jest w kanale czerwonym, zielony w zielonym itd. Inne kolory powstaną gdy przepalenia są w dwóch kanałach. W jednym może być więcej, w drugim miej i będzie inny kolor. Biały oznacza, że we wszystkich trzech przepalenia są takie same.
---------- Post dodany o 22:59 ---------- Poprzedni post był o 22:47 ----------
Przepalenia powstają nawet wtedy gdy zamienisz zdjęcie 16 bitowe na 8 bitowe, gdy zmieniasz przestrzeń kolorów, zwiększasz kontrast, tony, barwę itd . Praktycznie każda operacja może powodować powstanie takich pikseli. Piszę może, bo jak coś zrobisz na maskach i tę czynność nie zrobisz w 100% tylko zmniejszysz, to taki piksel może nie powstać.
Dzięki za podzielenie się wiedzą. To dość wyśrubowana metoda kontroli przepaleń i nie wiem czy znajdę zdjęcie (wysłane wcześniej na serwer, np do Galerii), które by sprostało tym wymaganiom aby porównać to o czym piszesz![]()
Ostatnio edytowane przez And.N ; 13.03.16 o 00:05
Cała ta dyskusja o przepaleniach i sposobach zmniejszenia ich efektów, przypomina mi podawanie sposobów na "odsłonienie" przesolonej zupy.
Przecież już dawno stwierdzono, że "z pustego, i Salomon ..."![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Możesz łatwo to sprawdzić. Zrób tak zdjęcie, aby nie miało przepaleń. Przed zapisanie go sprawdź. Następnie zapisz. Wgraj je ponownie do komputera i już będziesz miał zaznaczone piksele w którymś z kanałów. Tu mam pytanie, czemu tak się dzieje?
---------- Post dodany o 23:11 ---------- Poprzedni post był o 23:08 ----------
Kiedyś też do tego nie przywiązywałem wagi. Ale po dyskusji na jednym z portali, zrozumiałem jakie dobre efekty daje kontrola pikseli. Zwłaszcza wtedy, gdy sam obrabiasz zdjęcie z cyfrowego negatywu.
Tu raczej chodzi o to aby na przyszłość tak obrabiać zdjęcia aby tych przepaleń pikseli (nawet w jednym kanale) nie było. Tak przykładowo zdjęcie z Twojego wątku 2018 sprawdzone tą metodą:
Od razu też chce podkreślić, że w tych wysłanych już na forum moich zdjęć byłoby mi trudno znaleźć takie, które nie mają przepalonych pikseli.