Zobacz wyniki ankiety: Głosowanie PopRAWka 2/2016, wybieramy jedną pracę

Głosujących
27. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • 1. A56

1 3,70%
  • 2. andtor2

10 37,04%
  • 3. Bodzip

2 7,41%
  • 4. helmuth

5 18,52%
  • 5. jck

2 7,41%
  • 6. robtor

3 11,11%
  • 7. szafir51

4 14,81%
Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 65

Wątek: Wyniki Głosowania popRAWka 2/2016

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Dzięki za informacje. Wypróbuje później w PSE, na razie nie mam dostępu do komp. stacjonarnego.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Więc porównałem Twoim sposobem (na poziomach w PSE) swoje zdjęcie z serwera tym z komputera. Cóż, u mnie nie ma kompletnie żadnej różnicy. Zgadza się chyba co do 1 piksela.

z komputera:Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	andtor2.jpg
Wyświetleń:	167
Rozmiar:	1,04 MB
ID:	169213 z serwera:Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Saboor02.jpg
Wyświetleń:	175
ID:	169214

Przyznam mam pewne wątpliwości czy ta metoda jest na pewno poprawna. Piszesz, że jeśli w którymkolwiek kanale RGB będzie przepalenie to ta zamiana pikseli na czarne się nie powiedzie. Teraz logicznym by mi się wydawało, że te piksele świecące na czerwono są przepalone właśnie w kanale czerwonym, odpowiednio zielono w kanale zielonym i niebieskie w kanale niebieskim. Nasuwałoby się pytanie: piksele na powyższych zdjęciach świecące na żółto czy fioletowo przepalone są w jakim (jakich) kanale (kanałach). Jak przepalone są wszystkie trzy kanały to taki piksel nie powinien świecić na biało ? (nie zauważam na powyższych białych pikseli). Mógłbyś podać jakiś link, gdzie jest taka metoda kontroli przepaleń opisana, czy to Twoja metoda/sposób?
    Przy okazji zauważyłem tylko, że zdjęcie pobrane z serwera różni się tym od tego w komputerze, że nie zawiera profilu kolorystycznego. Pewnie przy usunięciu EXIF z prac usunęło też profil.

PS.
    RAW wysłany. Niestety z głębokiej szuflady. Pogoda nie była łaskawa aby zapodać coś nowego.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 12.03.16 o 23:03

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta
    Ale co tam, wygląda mi na to że składałeś zonerem.
    A nie!
    Jestem wierny ICE! Idealny program dla leniwych
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    A nie!
    Jestem wierny ICE! Idealny program dla leniwych
    Efekt podobny i porządny. Używam obu. I tylko nie pamiętam już który poległ na 1GB własnej wielkości.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar A56
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Więc porównałem Twoim sposobem (na poziomach w PSE) swoje zdjęcie z serwera tym z komputera. Cóż, u mnie nie ma kompletnie żadnej różnicy. Zgadza się chyba co do 1 piksela.

z komputera:Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	andtor2.jpg
Wyświetleń:	167
ID:	169213 z serwera:Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Saboor02.jpg
Wyświetleń:	175
ID:	169214

Przyznam mam pewne wątpliwości czy ta metoda jest na pewno poprawna. Piszesz, że jeśli w którymkolwiek kanale RGB będzie przepalenie to ta zamiana pikseli na czarne się nie powiedzie. Teraz logicznym by mi się wydawało, że te piksele świecące na czerwono są przepalone właśnie w kanale czerwonym, odpowiednio zielono w kanale zielonym i niebieskie w kanale niebieskim. Nasuwałoby się pytanie: piksele na powyższych zdjęciach świecące na żółto czy fioletowo przepalone są w jakim (jakich) kanale (kanałach). Jak przepalone są wszystkie trzy kanały to taki piksel nie powinien świecić na biało ? (nie zauważam na powyższych białych pikseli). Mógłbyś podać jakiś link, gdzie jest taka metoda kontroli przepaleń opisana, czy to Twoja metoda/sposób?
    Przy okazji zauważyłem tylko, że zdjęcie pobrane z serwera różni się tym od tego w komputerze, że nie zawiera profilu kolorystycznego. Pewnie przy usunięciu EXIF z prac usunęło też profil.

PS.
    RAW wysłany. Niestety z głębokiej szuflady. Pogoda nie była łaskawa aby zapodać coś nowego.
    Teraz widzę, że zrobiłeś tak jak ja to robię. Ta metoda nigdzie nie jest opisana. To mój sposób na kontrolę i likwidację przepaleń. Trochę czasu poświęciłem temu zagadnieniu i zapewniam, że likwidacja i kontrola daje efekt. W 99% sprawdza się. A może robię jakiś błąd i o tym nie wiem. Chętnie podyskutuje na ten temat.
    Teraz napiszę dlaczego nie masz różnicy na zdjęciach. Zdjęcie, które wysłałeś na serwer było z przepaleniami w tych samych miejscach jak zdjęcie które masz w komputerze. Dlatego masz co do jednego piksela przepalenia. Poprzednio chyba niezbyt jasno o tym napisałem. Na serwer trzeba posłać zdjęcie bez przepaleń i takie zdjęcie powinieneś mieć w komputerze. Następnie pobrać to zdjęcie z serwera i zobaczysz, że przepalenia powstaną. Oczywiście nie będzie ich, gdy zdjęcie będzie niedoświetlone. Piszę o dobrze wykonanym zdjęciu, gdzie są światła i cienie i nie ma przepaleń.
    Co do kolorów to dobrze piszesz. Czerwony jest w kanale czerwonym, zielony w zielonym itd. Inne kolory powstaną gdy przepalenia są w dwóch kanałach. W jednym może być więcej, w drugim miej i będzie inny kolor. Biały oznacza, że we wszystkich trzech przepalenia są takie same.

---------- Post dodany o 22:59 ---------- Poprzedni post był o 22:47 ----------

Przepalenia powstają nawet wtedy gdy zamienisz zdjęcie 16 bitowe na 8 bitowe, gdy zmieniasz przestrzeń kolorów, zwiększasz kontrast, tony, barwę itd . Praktycznie każda operacja może powodować powstanie takich pikseli. Piszę może, bo jak coś zrobisz na maskach i tę czynność nie zrobisz w 100% tylko zmniejszysz, to taki piksel może nie powstać.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Dzięki za podzielenie się wiedzą. To dość wyśrubowana metoda kontroli przepaleń i nie wiem czy znajdę zdjęcie (wysłane wcześniej na serwer, np do Galerii), które by sprostało tym wymaganiom aby porównać to o czym piszesz
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 13.03.16 o 00:05

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cała ta dyskusja o przepaleniach i sposobach zmniejszenia ich efektów, przypomina mi podawanie sposobów na "odsłonienie" przesolonej zupy.
    Przecież już dawno stwierdzono, że "z pustego, i Salomon ..."
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar A56
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria
    Możesz łatwo to sprawdzić. Zrób tak zdjęcie, aby nie miało przepaleń. Przed zapisanie go sprawdź. Następnie zapisz. Wgraj je ponownie do komputera i już będziesz miał zaznaczone piksele w którymś z kanałów. Tu mam pytanie, czemu tak się dzieje?

---------- Post dodany o 23:11 ---------- Poprzedni post był o 23:08 ----------

Cała ta dyskusja o przepaleniach i sposobach zmniejszenia ich efektów, przypomina mi podawanie sposobów na "odsłonienie" przesolonej zupy.
    Kiedyś też do tego nie przywiązywałem wagi. Ale po dyskusji na jednym z portali, zrozumiałem jakie dobre efekty daje kontrola pikseli. Zwłaszcza wtedy, gdy sam obrabiasz zdjęcie z cyfrowego negatywu.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Tu raczej chodzi o to aby na przyszłość tak obrabiać zdjęcia aby tych przepaleń pikseli (nawet w jednym kanale) nie było. Tak przykładowo zdjęcie z Twojego wątku 2018 sprawdzone tą metodą:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2018.jpg
Wyświetleń:	209
Rozmiar:	144,5 KB
ID:	169218
    Od razu też chce podkreślić, że w tych wysłanych już na forum moich zdjęć byłoby mi trudno znaleźć takie, które nie mają przepalonych pikseli.

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez A56 Zobacz posta
    Kiedyś też do tego nie przywiązywałem wagi.
    Czy to nie jest tak, jakby doszukiwać się w którym miejscu, na Panoramie Racławickiej narobiła mucha?
    Rozumiem zajmowanie się przepalonymi obszarami ale przepalonymi pikselami?
    Główny Prostownik TWA