Ostatnio edytowane przez henry1 ; 4.03.16 o 20:49
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
No i ma sprawę w zawiasach...![]()
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
Ci co twierdzą, że A są w błędzie. Ci co twierdzą, że S mają racje.
Mam nadzieję, że pomogłem![]()
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Do mycia psa lepsza S-ka...
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Zdaje się było w wątku, więc w skrócie powiem, że Autora interesuje czas migawki (inaczej - prędkość, czyli Speed, czyli S)
Skoro uważasz, że autor jest "nowy", to powinieneś założyć, że dla niego wybór trybu jest nie całkiem zrozumiały.
Oba tryby są półautomatyczne, czyli autor ustawia jeden parametr a aparat dobiera drugi w zależności od światła. Należy tylko metodą prób i błędów (albo skorzystać z podpowiedzi bardziej doświadczonych) ustalić jeden z parametrów (czas lub przysłonę) a resztę zrobi aparat. .
MZ na tym etapie fotograficznej drogi, na jakiej znajduje się "nowy" autor, zrobienie nieporuszonego zdjęcia (tryb S) jest ważniejsze niż uzyskanie właściwej GO (tryb A). Nie można mieszać w głowie, że w domu i tak automat ustawi największy otwór przesłony więc można zacząć od ustawienia przysłony. Chodzi o utrwalenie zależności czasu i przysłony.
Jeżeli światła będzie mało. automat ustawi długi czas i efektem będzie rozmyty pies. Przy ustawieniu czasu, w przypadku słabego światła, aparat zasygnalizuje, że już więcej otworzyć się nie da, mruganiem cyferki oznaczającej przysłonę. Są dwie możliwości- zapalić dodatkowe światło albo zwiększyć ISO.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Nie trzeba nawet zgadywać, Autor jest "świeży" skoro myślał, że f4.0 to czas migawki.