Czas testu E-M10 nieubłaganie dobiega końca...
Temat LiveComp... wiem, że nic nie wiem...nadal... Może jeszcze coś w weekend uda mi się sprawdzić.
Testowe z-dziśki. Wszystkie kadry naświetlane około 120 sekund. Poza ustawieniem tego samego WB dla każdego kadru oraz wyostrzeniem, nic nie ruszane.
228a. LiveComp i czas klatki 30 sek.
228b. LiveComp i czas klatki 60 sek.
228c. LiveTime i czas klatki naświetlania 122 sek.
![]()
226 świetne, 227 dobre. Z ostatniej serii najbardziej mi sie widzi środkowe.
Fajne, będę musiał wypróbować tą funkcję.![]()
Mam nadzieję, że mi nic nie odpadnie.![]()
Ostatnio edytowane przez henry1 ; 24.02.16 o 22:33
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Bardzo dobre te dwa przedostatniea co do livecomp to chyba trzeba inny obiekt wybrać aby wyraźnie zobaczyć efekt i w ogóle sens - typu ruchome jasne obiekty, pioruny, gwiazdy, sztuczne ognie etc.
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Wg mnie najlepiej wyszło 228b. Co do LiveTime - jestem zaskoczony. Przy tych warunkach i naświetlaniu 122 s. spodziewałbym się prześwietlenia. A tu wyszło zupełnie przyzwoicie. Świecący obiekt wygląda pod względem świateł porównywalnie z 228a i 228b.
Te z LiveComp wyszły ładnie, ale alnico ma rację: to tryb do trochę innych zastosowań.
Z innej beczki: co jest na tych zdjęciach? Jakaś budowla hydrologiczna? W tle widać chyba komin elektro(ciepło)wni... Jaworzno?
Pozdrawiam
moje wątki 1. Malta i Gozo 2. Z łąk i pol...
Nie przeczę. Podrążę jeszcze ten temat.
Osobiście widzę dość duże różnice pomiędzy tymi kadrami, takie jak np. długość odbić świateł, "rozmazanie" chmur...
Pytanie czy przy obróbce sposób naświetlenia ma znaczenie... w wolnej chwili to sprawdzę.
To śluza na Zalewie Chechło. W tle komin ciepłowni w Chrzanowie.
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja