OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Olek niestety głupio to rozwiązał. Albo działa czujnik oka i wtedy ciągle się świeci albo wizjer, albo ekran, albo można ręcznie włączyć ekran, ale wtedy czujnik nie działa i wizjer ciągle pracuje.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Cześć wszystkim. Jutro lub po jutrze stanę się szczęśliwym posiadaczem e-m5 ii. Będzie to mój pierwszy omd i nie wiem jak zacząć, co powlaczac, co powylaczac, żeby zdjęcia były ok. Dodatkowo wystarczy, jak zaktualizuje do najnowszej wersji od razu, czy trzeba robić to stopniowo? Dziękuję z góry za pomoc.
Od razu zaaktualizuj, bo ustawienia się resetują.
To super aparat!
Jak robić zdjęcia, to ciężko odpowiedzieć, bo nie napisałeś jakie masz doświadczenie.
Jeżeli jakieś masz, to wiesz żeby nie robić ich w trybie AUTO.
Jak dotąd jestem posiadaczem e-pm2, 45 oraz 17.1.8. Od jakiegoś czasu bawię się w manualne ustawienia i bardzo mnie to kręci. Po prostu złapałem bakcyla do fotografii. Dużo czytałem na forum o wyostrzaniu, złym wpływie tego na jakość zdjęć. Jestem pewien, że w końcu to dokładnie zrozumiem, ale łatwiej mi będzie, jak na początku ktoś podpowie mi "jak dziecku" na co zwrócić uwagę na początku. .. Mam na celu także nauczyć się obróbki raw, bo trzaskalem same jpg i wiele fajnych ujęć bezpowrotnie straciłem. .. Fotografuje rodzinę, syna grającego w piłkę nożną, przyrodę, jak np przy okazji wypadu na kajaki czy w gory.
---------- Post dodany o 17:48 ---------- Poprzedni post był o 16:24 ----------
Czyli nie trzeba resetowac do ustawień fabrycznych (to sprzęt lekko uzywany) tylko aktualizujac aparat samo się to zrobi?
Ostatnio edytowane przez Spaniard ; 15.02.16 o 17:27
Może cię to zainteresuje:
http://robinwong.blogspot.com/2015/0...sheet.html?m=1
Jest to lista ustawień.
Niestety po angielsku a nie wiem czy znasz angielski więc ew. Translator pomoże.
Co do JPG i RAW to powiem tak: warto.
Uratowałem już wiele razy zdjęcia.
To podstawa bo wywołujesz zdjęcie sam a nie robi tego za Ciebie aparat.
Da się, ale szersze (od 12mm) kadry trzeba by składać co jest jak najbardziej wykonalne, będzie trochę inna perspektywa - czasem lepsza, czasem gorsza (można w razie czego jeszcze korygować) ale da się. Te szersze robię z gorszego optycznie 7-14/4.0 i czasem z fisha 7.5.
Ustawienia nie mają dla mnie specjalnego znaczenia - używam RAWów, byle naświetlić dobrze, jak są wątpliwości można jeszcze użyć bracketingu.
---------- Post dodany o 19:15 ---------- Poprzedni post był o 19:15 ----------
Używam też czasem 12-32 Pasikonika i też nie narzekam![]()