Przed zakupem nastawiałem się najbardziej na Olympusa, kwestia tylko czy M5 czy M10.
Ale po bliższym zapoznaniu się z Fuji, decyzja radykalnie się zmieniła.
Nie mówię, że jest idealnie (szczególnie jak do tej pory trzymałem C40D) ale ostatecznie Fuji wygrało. Po prostu było lepiej i tyle
Bardzo możliwe, że w przyszłości dokupię jeszcze dedykowany grip - nie wykluczam tego.
Może chodzi tu o jakieś delikatne niuanse, które odpowiedzialne są za to, że ktoś jednak wybierze ten system a nie inny.
Tak czy siak jestem zadowolony z wyboru i teraz tylko pozostaje odkrywanie tych wszystkich pochlebnych opinii w praktyce![]()
Witam !
Z czasem warto dokupic szklo 35/1.4
W poludnie w sloneczny dzien bez problemu mozesz na pelnej dziurze focic do 1/30000s !
Zauwaz, ze ten aparat ma migawke mechaniczna i elektroniczna i mozna dobrac konfiguracje tak aby aparat
odpowiednio korzystal z obu.
X-T10 mnie urzekl ze wzgledu na szeroki DR, duza szczegolowosc fot, szeroki zakres migawki, swietny wizjer, szybki AF i bardzo dobra ergonomie oraz dosc male gabaryty (aparat + obiektyw).
Latwo tym aparatem uzyskiwac kolory jak z analogowych filmow. ( Velvia, Astia i Provia).
http://www.fujifilmusa.com/products/...xpert_reviews/
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 10.02.16 o 21:56 Powód: dodanie linka
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Niedługo sam będę focił Fujikiem.
Jestem ciekawy czy wyjdzie mi to na dobre. No i będę miał bezpośrednie porównanie z a6000 żony.
No niestety. Coś za coś.
Małe gabaryty, z koncepcją idącą bardziej w kierunku dizajnerskim niż wygodnej i ciekawej ergonomii mogą być utrapieniem dla nie jednego. U mnie jest podobnie, mam duże łapy i bez gripa wysoce niewygodnie. Nawet taki grip do Olka 10 niewiele zmienia...
Jak biorę do ręki zagrypioną a850 to czuję ulgę i "kulturę pracy" z tym urządzeniem. Jedna rzecz skutecznie mnie od niej odpędza na wycoieczkach czy spacerach - waga! Wtedy małe niewygodne ustrojstwa wygrywają bezkonkurencyjnie![]()
Sony FF , Minolta , Olek i analogi...
Jest migawka elektroniczna, ale nie przełącza się sama w razie potrzeby. Trzeba ją wybrać ręcznie.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Wracając do szeroko pojętej ergonomii i guzikologii - ciekawe czy doczekamy się kiedyś w Olympusie rozwiązania jak z Fuji X-T1. Czyli klasycznego wyciągnięcia ustawień przysłony, czasu, ISO i korekcji ekspozycji na osobne pokrętła. Nie wiem jak inni, ale ja nadal uważam takie klasyczne rozwiązanie za najbardziej ergonomiczne. Jedno spojrzenie na aparat i wszystkie najważniejsze ustawienia ogarnięte wzrokiem.
Przecież czas i przysłonę masz na osobnych pokrętłach, w dodatku możesz zmodyfikować które pokrętło odpowiada za co.
Korekta ekspozycji na dedykowanym pokrętle jest w Pen F.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA