Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Torba + ksiazka

Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Torba + ksiazka

witam
    po dlugim oczekiwaniu zostalem posiadaczem OM-D E-M10 Marka II z obiektywami 14-42, 40-150.
    jestem totalnie nowicjuszem (choc dosc szczesliwym), a jedyny aparat jaki mialem to ten w telefonie )
    stad pozwole sobie zadac kilka pytan do madzejszych

- czy ma ktos podobny zestaw i moze doradzic jakas torbe dobrze pasująca, cos niewielkiego (tylko ten zestaw w torbie - nie chce torby o dwa numery zaduzej), taka na dlugie wycieczki po gorach, w moim miescie nic nie ma, bede zmuszony cos kupic przez neta i nie bede mial mozliwosci spasowania
    - czy jest jakas ksiazka dla poczatkujacych napisana jezykiem zrozumialym dla laika (te iso, czasy, przeslony - czarna magia)
    - powinienem cos jeszcze dokupic, jakis szmatki do czyszczenia, czy inne akcesoria

kupilem aparat, mam checi, ide w plener - i co dalej??? - dobrze ze jest opcja auto
    Ostatnio edytowane przez MB1 ; 25.02.16 o 08:24

| OlyJedi Awatar luzaczek82
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Witaj.Najpierw zacznij od przestudiowania instrukcji aparatu.Co do książki to mogę polecić Poradnik Fotograficzny Ross Hoddinott.Napisana fajnym językiem.Torba może lowepro Event Messenger 100(albo większy 150).Mam i jestem zadowolony.Powinieneś tam zmieścić swój sprzęt.Miłej zabawy nowym sprzętem.
    Ostatnio edytowane przez luzaczek82 ; 25.02.16 o 09:33

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    Też miałem Lowepro Event Messenger i myślę, że będzie dla Ciebie odpowiednia.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    276
    Moja galeria
    Przejrzyj książki (seria tematyczna) Bryana Petersona Są napisane bardzo przystępnym językiem i moim zdaniem dla początkujących spełniają swoją rolę.https://www.google.pl/#q=bryan+peterson+książki
    Ostatnio edytowane przez DzejPi ; 25.02.16 o 09:53

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Fotografia bez tajemnic - Peterson Bryan

ksiazka wybrana i juz zamowiona, dzieki za podpowiedz

co do torby problem mam nadal, moze ktos ma zestaw taki jak ja i idealnie dopasowana torbe
    podoba mi sie quick escape 300 ale nie mam pojecia czy moj olek i oba obiektywy sie w niej zmieszcza?
    kupic przez neta bez dopasowania to kiepsko

mile widziane jakies podpowiedzi od madrych kolegow jak zaczac moja przygode i sie nie zrazic , bo stres jest jak w dniu slubu

| OlyJedi Awatar koronax
    Mieszka w
    silesia
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria
    Książki fajna rzecz. Też miałem kilka gdy zakupiłem lustro.
    Jednak nie zastąpi to wyjścia z domu i ćwiczeń w praktyce.
    No a skoro jesteś na forum jakiś czas to pewnie już przeglądasz zdjęcia jakie koledzy robią. Popatrz jakie kadry ci sie podobają bierz aparat w rękę i w miasto,
    A potem się pochwal.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MB1 Zobacz posta
    witam
    po dlugim oczekiwaniu zostalem posiadaczem OM-D E-M10 Marka II z obiektywami 14-42, 40-150.
    Gratulacje!

- czy ma ktos podobny zestaw i moze doradzic jakas torbe dobrze pasująca, cos niewielkiego (tylko ten zestaw w torbie - nie chce torby o dwa numery zaduzej), taka na dlugie wycieczki po gorach, w moim miescie nic nie ma, bede zmuszony cos kupic przez neta i nie bede mial mozliwosci spasowania
    Dowolna, dwukomorowa, ale gdyby coś szczególnie polecić to, np. Crumpler Pretty Boy 5500.

- czy jest jakas ksiazka dla poczatkujacych napisana jezykiem zrozumialym dla laika (te iso, czasy, przeslony - czarna magia)
    Zanim zaczniesz czytać o rzemiośle (ISO, czasy, przesłony) przeczytaj to: https://www.galaktyka.com.pl/media/r...sposobow_2.pdf. To taki wstęp, który pozwoli Ci się skupić na fotografii. Rzemiosło przyjdzie z czasem.

- powinienem cos jeszcze dokupic, jakis szmatki do czyszczenia, czy inne akcesoria
    Szmatka do optyki wystarczy. Ale jeśli jesteś jakoś szczególnie wyczulony, to gruszka dmuchającą powietrzem do kurzu z optyki (tylko nie dmuchaj do wnętrza aparatu, stamtąd lepiej odsysać powietrze).

kupilem aparat, mam checi, ide w plener - i co dalej??? - dobrze ze jest opcja auto
    Zadawaj kolejne pytania. Będziesz miał książkę interaktywną.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Jeśli bierzesz pod uwagę zakup torby i jej wielkość to pamiętaj, że musi się tam zmieścić flaszka.... oczywiście wody mineralnej...
    A do obiektywów kup zwykłe szare filtry ochronne, które będą na stałe na obiektywach... O innych jak UV, czy polaryzacyjnych, połówkowych to później jako dodatkowe.
    Warto to mieć jak ochrona, gdyż łatwiej wyczyścić filtr, niż ze szmatką grzebać przy soczewce obiektywu...
    No i zapasową, zawsze naładowaną baterię do aparatu warto mieć pod ręką..
    Tyle na razie mi się nasunęło.
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    276
    Moja galeria
    Pamiętaj grucha cała gumowa, bez końcówki plastikowej !
    Do czyszczenia preparaty bezalkoholowe (tak,tak) Najlepiej od optyka do czyszczenia soczewek z filtrami. Szmatki tez od optyka.

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    hmm... a ją całe życie czysciłem alkoholem i gruszką z plastikową końcówką
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja