Na babce się klepało kosę a nie ostrzyłoMój śp. dziadek ostrzył kosę na czymś takim. W czasie żniw często bywałem na wsi. Ech. Dawno to bylo.ostrzyło się osełką bądź kamieniem (zależy jak kto zwał). Dobrze wyklepać kosę trzeba umieć.
Na babce się klepało kosę a nie ostrzyłoMój śp. dziadek ostrzył kosę na czymś takim. W czasie żniw często bywałem na wsi. Ech. Dawno to bylo.ostrzyło się osełką bądź kamieniem (zależy jak kto zwał). Dobrze wyklepać kosę trzeba umieć.
G5 | S19/2,8 | S30/2,8 | S60/2,8 | MZD 25/1,8 | MZD 45/1,8 dwa kity | nissin i40
Żeby tak babkę młotkiem i kosą ...
Dziadek też miał coś takiego ale pamiętam jak to nazywał, w każdym razie nie babką (pewno coś po śląskiemu).
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Taka była właśnie kolejność obsługi kosiarki ręcznej zwanej kosą lub w moich regionach siódemką.Racja. Z tym że dziadek ( mogę się mylić) używał młotka z tego co pamiętam i babki. A dopiero później osełki używał.![]()
![]()
G5 | S19/2,8 | S30/2,8 | S60/2,8 | MZD 25/1,8 | MZD 45/1,8 dwa kity | nissin i40
Teraz to babka u kosmetyczki a dziadek kosę nie klepie, tylko tankuje![]()
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
To ja może pokażę nieco bardziej skomplikowane urządzenie niż babka.
Maszyna parowa z 1805 roku, za rozsądną cenę. Przeznaczona do małych warsztatów. Istotne w nej jest to, że zamiast mechanizmu korbowo wodzikowego, znanego z parowozów, zastosowano koła zębate. Sam silnik parowy jest zaskakująco mały, to "skrzynia biegów' robi rozmiar całości.
"Trzeba się uczyć grać nie od tych co robią instrumenty, ale od tych co umieją grać" - Galileusz
popatrzna.blogspot.com
A tak wygląda stadium pośrednie pomiędzy silnikiem parowym a spalinowym.
Zamiast pary mamy tu gaz, świecę i powietrze, czyli już spalanie wewnętrzne, ale budowa jeszcze jak w parowozie.
"Trzeba się uczyć grać nie od tych co robią instrumenty, ale od tych co umieją grać" - Galileusz
popatrzna.blogspot.com