Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: Z lustrem w Świat.

| OlyJedi Awatar glee
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    32. należycie uspokoiłeś słońce - dobra pomysłowa fota ; ) ostatnie (35) na siłę w serii motyw/obraz mógłby być dobry tyle że wymaga sporo pracy by wyjąć coś z ciemności.
    Bodies: EM-1/HLD-7/MMF-3 + E-3/HLD-4/FL-50r
    Szkła: ZD7-14, Leica25D/1.4, ZD 14-54 I, ZD 50/EX-25, Sigma 150, Z f1.4/50, Z f5/85-250
    http://forum.olympusclub.pl/threads/79188-obraz-obrazem-za-każdym-razem

Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki. Na siłę ? Niestety moje obiektywy są dosyć ciemne :/ Wrócę tam kiedyś z lepszym światłem. Zobaczymy co wyjdzie.
    Tym razem zwróciłem się ku wodzie. Szeroki ocean. A raczej jedna z jego zatok w miejscowości Ballycotton w południowo wschodniej części Irlandii.

Nr. 37

Widok na jednostki w doku. Całość przy ciepłym słońcu wyglądała ładnie. Postanowiłem uwiecznić. Wybrałem kadr. Pstryknąłęm. Miało być czysto i przejżyście. Czy jest ?

Nr. 38
    Barwne kolory wpadły mi tego dnia w oko. Co myślicie o kadrze? Bo teraz. Po czasie. Myślę, że mógł sięgać wyżej (kolorowe graffiti w górnej części obrazu) aby objąć więcej. BB ?

Nr. 39
    Zdjęcie bardzo mocno przykadrowane podczas obróbki. No i co więcej ?

Nr. 40
    Widok na wyspę z latarnią. Mimo słonecznego dnia czas ekspozycji był długi (filtry). Efekt płynącej wody i ostrość latarni. Myślę, że mogłem użyć innego obiektywu, co zbliżyłoby latanię. ?

Nr. 41
    Co myślicie o pomyśle na zdjęcie ? Ja jestem zadowolony.

Nr. 42
    Fale próbowały zabrać boję ze sobą, dlatego straciła ostrość. Kontrast czerwonej boi z surowością skał i wodą ?

Nr. 43
    Początkowo byłem zadowolony z kadru. Ale jak tak teraz patrzę to... Sam nie wiem. Jakieś pomysły? BB ?

Kilkakrotnie statyw i aparat zalewała woda. Fale były nieznośne. Ale cało i szczęśliwie dotarłem do końca (;
    Dane dostępne. Komentarze mile widziane.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Chmury poszły w czerwień (37 i 39), trochę pojechałeś z obróbką.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez aspire5310 Zobacz posta
    Nr. 35

All okey ?
    Najlepszy z tego "all" wydaje się kadr. Reszta do bani. Ostrość, WB i czarna dziura w cieniach.

Niestety moje obiektywy są dosyć ciemne :/
    ZD 14-42 to całkiem niezły kit i nie zwalaj na obiektyw. Dało się naświetlać 30 sek? Można było jeszcze dołożyć, żeby , nastawiając pomiar na cienie i zrobić "kanapkę". Jest wiele rozwiązań ale trzeba po prostu przyłożyć się do obróbki.
    Nr. 37

Widok na jednostki w doku. Całość przy ciepłym słońcu wyglądała ładnie. Postanowiłem uwiecznić. Wybrałem kadr. Pstryknąłęm. Miało być czysto i przejżyście. Czy jest ?
    Ja tu nie widzę ciepłego słońca tylko różowe chmury. Znowu coś z WB albo przesadziłeś z kolorami w obróbce.
    Z exif-u wynika, że WB nie miałeś Auto tylko ręcznie ustawiony. Ciekaw jestem na co?
    Jest jeszcze coś, co rzuca się w oczy, szczególnie w tej wrzutce. Zdjęcia różnią się kolorystyką. Część jest za czerwona, część jest w miarę poprawna. Czy obrabiasz zdjęcia na dwóch różnych monitorach czy po prostu majstrujesz za dużo przy kolorach?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar Tomakinho
    Mieszka w
    PL Leszno
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Podobają mi się zdjęcia z latarnia chociaż latarnia mogłaby być większa

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar gulasz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    365
    Moja galeria
    34 dla mnie chyba najlepsze - a dlaczego bo BW

tak jak Ci urzyszkodnik gościnnie pisał konieczna praca nad balansem bieli - albo do bani ustawia Ci się juz na etapie włączenia spustu migawki, albo do bani podkręcasz go w programie graficznym, niezależnie czy jedno czy drugie sugeruję nad tym popracować - kolory są mocno przesadzone dalekie od naturalnych
    może i są amatorzy takich fot - ale wydaje mi się że to sie szybko znudzić może

drugi problem jaki widzę w dużej części zdjęć to ostrość która trafia totalnie nie tam gdzie powinna
    dlatego także sugeruję popracować nad tym aspektem

kupę lat miałam e-510 z ZD 14-42 i dało się na tym sporo nauczyć i sporo zrobić - więc życzę powodzenia i chęci do nauki !!
    miejsca masz cudne do ćwiczeń - szkoda by było to zmarnować

pozdrawiam
    Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
    Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..

gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22

Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Irlandzkie chmury. Nie trzeba jechać z obróbką aby tak wyglądały. Na czystym pliku też idą w czerń. Ale zwrócę na to uwagę obrabiając zdjęcia w przyszłości.

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Ja tu nie widzę ciepłego słońca tylko różowe chmury. Znowu coś z WB albo przesadziłeś z kolorami w obróbce.
    Z exif-u wynika, że WB nie miałeś Auto tylko ręcznie ustawiony. Ciekaw jestem na co?
    Jest jeszcze coś, co rzuca się w oczy, szczególnie w tej wrzutce. Zdjęcia różnią się kolorystyką. Część jest za czerwona, część jest w miarę poprawna. Czy obrabiasz zdjęcia na dwóch różnych monitorach czy po prostu majstrujesz za dużo przy kolorach?
    Dzięki za szczerą opinię. Takich szukam.
    Część obrabiana na laptopie a część na PC. Muszę przyznać, że chyba nigdy nie przejrzałem ich na innych monitorach przed pokazaniem. A na tym gdzie obrabiałem wyglądały normalnie. 37 i 39 są zdecydowanie przekoloryzowane...
    Co do WB. Wciąż go gubię. Może dlatego że mam wadę wzroku (problem z kolorem czerwonym i zielonym, reszta nie wiedzieć dlaczego w porządku, przynajmniej według specjalisty )
    A problemy z ostrością. Hy. Staram się jak mogę.

Cytat Zamieszczone przez Tomakinho Zobacz posta
    Podobają mi się zdjęcia z latarnia chociaż latarnia mogłaby być większa
    Dzięki. Tak właśnie myślałem. Ale już po czasie...

Cytat Zamieszczone przez gulasz Zobacz posta
    ...
    Dzięki za opinię.

I aby nie zwlekać...
    Niestety dopiero teraz czytam opinie, a zdjęcia już mają chwilkę...

Nr. 44
    Dla miłośników B&W (; Myślę, że jest zbyt dużo szumów... ?

Nr. 45
    Jesienna propozycja w środku zimy. Za dużo czarnych dziur powiecie. Ale mi się podoba. Tylko co z ostrością ?

Nr. 46
    Ponownie jesień. I ponownie ostrość ?

Dane dostępne. Proszę o komentarze.
    Ostatnio edytowane przez aspire5310 ; 20.01.16 o 00:23

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar gulasz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    365
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Irlandzkie chmury. Nie trzeba jechać z obróbką aby tak wyglądały. Na czystym pliku też idą w czerń. Ale zwrócę na to uwagę obrabiając zdjęcia w przyszłości.
    zwróć uwagę że Bodzio pisze o czerwieniach a nie czerniach
    Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
    Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..

gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Proszę o komentarze.
    No cóż! Nie będę o kolorach, bo nie wiem na ile to wada wzroku a na ile problem z monitorem, na którym obrabiałeś te zdjęcia.
    Zastanów się, co chciałeś pokazać na tych zdjęciach.
    44- kłódka jest zepchnięta w róg kadru tak, jakby nie ona była najważniejsza w tym kadrze
    45- liść jest w podobnej kolorystyce jak murek. Jest po prostu mało wyraźny, mało się wyróżnia z tła, jak na temat. Może lepiej było pokazać kształt murku? Tylko, że wtedy GO powinna być większa
    46- najlepszy kadr. Właściwa perspektywa i mała GO tu (MZ) pasuje
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Gulasz dzięki za zwrócenie uwagi. 39 jest źle obrobione. Widzę to również ja. 37 natomiast... Nie widzę czerwieni w chmurach

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    No cóż! ...
    Zastanów się, co chciałeś pokazać na tych zdjęciach.
    44- kłódka jest zepchnięta w róg kadru tak, jakby nie ona była najważniejsza w tym kadrze
    45- liść jest w podobnej kolorystyce jak murek. Jest po prostu mało wyraźny, mało się wyróżnia z tła, jak na temat. Może lepiej było pokazać kształt murku? Tylko, że wtedy GO powinna być większa
    46- najlepszy kadr. Właściwa perspektywa i mała GO tu (MZ) pasuje
    Wielkie dzięki helmut chyba najbardziej konstruktywny komentarz do tej pory. Jak dla mnie oczywiście.
    44- kłódka miała być najważniejszym elementem zdjęcia. Jednak chciałem ukazać resztę mostku, tak aby nie była sama na zdjęciu. Ale masz tu racje, powinna być od razu, na pierwszy rzut oka najważniejszym elementem zdjęcia.
    45- koloru liścia nie zmienię :/ Murek faktycznie mógłby być ciekawym motywem.
    46- dziękuję. Jestem dość zadowolony z tego zdjęcia. Mam kilka podobnych. Jednak to wybrałem jako najlepsze.

I aby nie tracić czasu...

Mały skok w czasie wstecz...
    Nr. 47
    Dynia z przodu jako motyw przewodni. Udało się?

Nr. 48
    Co myślicie o tym ? Wyszło przypadkiem. Przy długim czasie naświetlania dzieci biegały przed obiektywem ze światełkami.

Nr. 49
    Wiem. Wygląda na mocno podkręcone. Ale niebo tego wieczoru aż płonęło! Dodatkowo na obiektyw nakręciłem pomarańczowy filtr.

Nr. 50
    Ten sam wieczór. Inne ujęcie. Nie jestem pewien kadru. Wchodzi w niego część zachodu słońca. Ale czy przypadkiem go nie psuje? Lub nie powinno obejmować więcej ? Tak aby objąć zachód? I co z szumami ?

Czekam na komentarze. (zdjęcia robione w halloween, więc przed chociażby próbą naniesienia poprawek z waszych komentarzy tutaj)