Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 130

Wątek: Jaki bezlusterkowiec do 2600zł ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szamaniec Zobacz posta
    Patrz mi na usta - wydajniejsza stabilizacja jest bardziej użyteczna niż słabsza stabilizacja
    Tylko teoretycznie, bo w praktyce nie jest receptą na brak jasnego obiektywu. Nie robiłbym wielkiej sprawy z różnicy rzędu 1 EV w skuteczności działania stabilizacji - nie tędy droga...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Tylko teoretycznie, bo w praktyce nie jest receptą na brak jasnego obiektywu. Nie robiłbym wielkiej sprawy z różnicy rzędu 1 EV w skuteczności działania stabilizacji - nie tędy droga...
    Baba swoje,chłop swoje

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    A jakie jest realne zastosowanie dla 600 mm i 1/2 s, nie licząc zdjęć testowych z parapetu?
    Nie wiem, może sprawdzenie wydajności stabilizacji? Wiem, że mogę spokojnie robić tym obiektywem nieporuszone zdjęcia przy czasach 1/20 s. A że jest to dość leciwa konstrukcja, trzeba ją przymykać do f/8 żeby obraz był w miarę użyteczny. Zamiast ISO6400 i czasu 1/100 mogę spokojnie ustawić ISO1600 i czas 1/25

Zresztą ja nie o tym. Chodziło mi o to, że 3-osiowa stabilizacja E-M10 to nie jest ta sama, która była w E-PL-ach.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Zamiast ISO6400 i czasu 1/100 mogę spokojnie ustawić ISO1600 i czas 1/25
    No dobrze. A zupełnie z ciekawości: jakie rzeczy fotografujesz teleobiektywem na 1/25 s? Możesz pokazać choćby jedno prawdziwe (niekoniecznie swoje) zdjęcie, takie które ma jakąś wartość estetyczną, na którym taki czas byłby optymalny?

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    http://dobas.art.pl/blog/zuiko_digit...st_and_sample/ --> E-M1 + m.ZD 300 f/4 PRO 1/40s f/4 ISO 200

epicure
    mam tylko takie wrażenie, czy się mnie czepiasz? Napisałem wcześniej, że to tylko sprawdzenie wydajności korpusu - wg mnie całkiem dobrej. Czy ktoś to wykorzysta czy nie i w jaki sposób - nie wnikam.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    189
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szamaniec Zobacz posta
    Ale nie odbiegajmy od układu odniesienia. Parę złotych zaoszczędzonych na kupnie najtańszego OMD nie pozwoli na zakup lepszego szkła. To prawie jak egzegeza perykopy.
    Patrz mi na usta - wydajniejsza stabilizacja jest bardziej użyteczna niż słabsza stabilizacja W mojej amatorskiej twórczości była często gwarantem udanego zdjęcia, bo niestety częściej można sobie pozwolić na obiektywy ciemne niż jasne.
    Z tym muszę się zgodzić.
    Najważniejsza jest historia.
    "Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    http://dobas.art.pl/blog/zuiko_digit...st_and_sample/ --> E-M1 + m.ZD 300 f/4 PRO 1/40s f/4 ISO 200
    Jest tylko jeden szkopuł: dobas miał przetestować szkło i coś o nim napisać, więc zrobił kilka zdjęć pokazujących, jak stabilizacja pracuje w ekstremum. Sądzisz jednak, że fotografując w innych okolicznościach ryzykowałby poruszenie zwierza na tak długim czasie ekspozycji? Myślisz, że za wszelką cenę trzymałby się ISO 200, podczas gdy ISO 400 czy nawet 800 wcale nie pogorszyłoby jakości, a zwiększyłoby szansę wykonania poprawnego zdjęcia kilkukrotnie? Tu widzisz tylko jedno wyselekcjonowane zdjęcie, które się udało, ale nie widzisz tych wszystkich zdjęć, które nie wyszły, bo zwierzyna się delikatnie poruszyła. Na 1/40 s nie ryzykowałbym nawet robienia portretów pozującemu człowiekowi, a co dopiero na 1/25 s. Na takim czasie można sobie zrobić no najwyżej jakiś widoczek.

epicure
    mam tylko takie wrażenie, czy się mnie czepiasz?
    Nie Ciebie się czepiam, tylko idei, że dla amatora z kitowym zestawem kluczowe będzie to, czy będzie miał stabilizację o skuteczności 3 EV czy 4 EV. Oprócz zdjęć testowych niczego tak naprawdę dzięki tej dodatkowej działce nie osiągnie. Jeśli wybór pierwszy okaże się tańszy, a za zaoszczędzone pieniądze będzie można szybciej uzbierać kasę na jaśniejszy obiektyw, to druga opcja nie ma za wiele sensu moim zdaniem. Dla amatora z kitowym zestawem kluczowe jest co innego: jak najszybciej pozbyć się kita.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 8.01.16 o 13:30

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    SAMSUNG NX500 1990 plus NALESNIK 30 mm f2.0 UZYWKA 650 zł
    mamy zestaw bardzo nowoczeny, jasny obiekyw bardzo dobre iso, fimy nalepsze jakie widzialem.
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Nie Ciebie się czepiam
    To przepraszam, odniosłem mylne wrażenie

tylko idei, że dla amatora z kitowym zestawem kluczowe będzie to, czy będzie miał stabilizację o skuteczności 3 EV czy 4 EV
    Tu się zgadzam. Dlatego napisałem, że E-M10 ma naprawdę dobrą stabilizację - mimo tego, że "tylko" 3-osiową. Mark II może mieć lepszą stabilizację i to jest jeden (ale tylko jeden) z argumentów na jego korzyść. Bo ma też "trochę" lepszy wizjer, elektroniczną migawkę i kilka innych bajerów, których poprzednik nie ma.

Dla amatora z kitowym zestawem kluczowe jest co innego: jak najszybciej pozbyć się kita.
    Tutaj się nie zgodzę. Jestem amatorem, mam kilka obiektywów i "kitowca" pozbywać się nie zamierzam. Na domiar złego (dobrego) mam tego elektronicznego malucha 14-42EZ. Jest bardzo uniwersalny i znakomicie sprawdza mi się przy filmowaniu dzieciaka. Biorąc pod uwagę cenę i rozmiar nie ma co się czepiać. Dekielka 9 f/8 też używam i co więcej bardzo tą zatyczkę lubię.

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    Jest tylko jeden szkopuł: dobas miał przetestować szkło i coś o nim napisać, więc zrobił kilka zdjęć pokazujących, jak stabilizacja pracuje w ekstremum. Sądzisz jednak, że fotografując w innych okolicznościach ryzykowałby poruszenie zwierza na tak długim czasie ekspozycji? Myślisz, że za wszelką cenę trzymałby się ISO 200, podczas gdy ISO 400 czy nawet 800 wcale nie pogorszyłoby jakości, a zwiększyłoby szansę wykonania poprawnego zdjęcia kilkukrotnie? Tu widzisz tylko jedno wyselekcjonowane zdjęcie, które się udało, ale nie widzisz tych wszystkich zdjęć, które nie wyszły, bo zwierzyna się delikatnie poruszyła. Na 1/40 s nie ryzykowałbym nawet robienia portretów pozującemu człowiekowi, a co dopiero na 1/25 s. Na takim czasie można sobie zrobić no najwyżej jakiś widoczek.

Nie Ciebie się czepiam, tylko idei, że dla amatora z kitowym zestawem kluczowe będzie to, czy będzie miał stabilizację o skuteczności 3 EV czy 4 EV. Oprócz zdjęć testowych niczego tak naprawdę dzięki tej dodatkowej działce nie osiągnie. Jeśli wybór pierwszy okaże się tańszy, a za zaoszczędzone pieniądze będzie można szybciej uzbierać kasę na jaśniejszy obiektyw, to druga opcja nie ma za wiele sensu moim zdaniem. Dla amatora z kitowym zestawem kluczowe jest co innego: jak najszybciej pozbyć się kita.
    Masz rację, ale psychologicznie rzecz ujmując jeśli 3ev to 2,5 ev a z 4 zostało 3,5 albo mniej to nie dziw mi się że tak się upieram. Ostatnio żubr gapił się na mnie i czekał aż mu fotę życia zrobię - niestety bez stabilizacji z E3 poległem na starcie. ( ręku był E510)
    E3 robiłem operę w Pszczynie w parku w plenerze, podpięty był 50-200 i cieszyłem się jak głupi że dałem rady mieć taką pamiątkę.