OK. Jestem już przeczulony nazbyt
Nie wiem po co w to brnę dalej ale zamieszczę zrzuty z ekranu (może zrzuty ekranu będą bardziej wiarygodne) jak RAW (.ORF) wygląda w LR4, DxO 10, a także programie firmowym OV3 przy wyłączonym odszumianiu. Czyli to o czym pisałem wcześniej:
Konia z rzędem temu kto by rozpoznał, które jest z LR, które z DxO, za to z OV3 myślę łatwo byłoby poznać (bez wiadomych podpowiedzi na obrazku / zakładki, suwaki z prawej)
Zrzut ekranu skala 1:1 z całkowicie wyłączonym odszumianiem w tych programach (wywoływarkach RAW)
LR4:DxO 10:
i OV3:
(jak łatwo zauważyć z OV3 nie ma prawie wogóle szumu kolorowego, dlaczego...? , przecież odszumianie/filtr zakłóceń/ wyłączony)
Teraz moim zdaniem bardzo mocno wątpliwą tezą jest to:
Jakby to była prawda to w LR przy wyłączonym odszumianiu, wyostrzaniu, obrazek powinien chyba wyglądać jak w OV3 ?, a wygląda bardzo podobnie jak w DxO.
Może to DxO ma "zaszyte z urzędu", odszumianie/wyostrzanie, dla olka?
Oczywiście zgadzam się też z tym co napisał wcześniej epicure, ale akurat LR i DxO przy wyłączonym odszumianiu, wyostrzaniu, daje bardzo podobny obrazek.
Co do tego:
Ten RAW (.orf), który tu porównywałem (w LR i DxO) ma możliwie wyzerowane parametry ?, czy nie ? (OV3 i zrzut z ekranu raczej nie kłamie):
W zakładce RAW2 odszumianie (Filtr zakłócenie) domyślnie na Standard ma ustawione.