Dlaczego dopytuję... w C1 jest opcja korekty dystorsji. W przypadku puszek Fuji jest możliwość wyboru opcji korekty dystorsji "z pliku" (RAW) czego w przypadku korpusów Olka nie ma... stąd pytanie czy Olek zapisuje takową korektę czy też nie? Biorąc pod uwagę chociażby wielkość pliku RAW w zestawieniu Olek - Fuji obstawiam, że Olek nie zapisuje takowej korekty...
Zakładam oczywiście, że moje rozumowanie może być błędne. Będę wdzięczny za rozwianie wątpliwości.
Wielkość plików raczej nie ma nic do rzeczy - te z Olympusa są skompresowane, z Fuji pewnie nie. 2 pliki ORF, które wcześniej załączyłem zajmują 30,8 MB, po kompresji 7-zipem (ultra) też 30,8 MB.
Informacje o dystorsji nie zajmują pewnie wiele, jak już to kilka kB. Jeżeli C1 obsługuje Olympusa, to wczytuje automatycznie informacje o korekcji i nie ma możliwości jej wyłączenia. Jak chcesz bez korekcji, użyj DCRaw.
I jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała, o której wcześniej tylko napomknąłem - w pliku ORF jest informacja o rozjaśnieniu zdjęcia o 1EV. Wywołując zdjęcie przeglądarką nieobsługującą natywnie ORF-ów otrzymamy plik o 1EV ciemniejszy.
Mam zgadywać? Idąc tym tokiem myślenia należy zadać pytanie czy PhaseOne ma zgodę na obsługę ORFów...
---------- Post dodany o 15:24 ---------- Poprzedni post był o 15:22 ----------
W przypadku braku profilu obiektyw na liście nie ma korekty z automatu. Można korygować ją tylko ręcznie.
---------- Post dodany o 15:32 ---------- Poprzedni post był o 15:24 ----------
Właśnie sprawdziłem - w przypadku RAWów z Panasa też jest opcja korekty dystorsji "z pliku".
Wyglądałoby na to, że nie. Jeśli nic się nie zmieniło. Że Cię zacytuję: "... w C1 jest opcja korekty dystorsji. W przypadku puszek Fuji jest możliwość wyboru opcji korekty dystorsji "z pliku" (RAW) czego w przypadku korpusów Olka nie ma...". Obiecuję, że się temu przyjrzę. Przypomnij jeśli zapomnę.
Jako, że zamieściłeś 2 zdjęcia (kropy z RAW-a) bez żadnego objaśnienia to się dopytuję...
1. Rozumiem, że zdjęcia z programu Zoner (bo jego dotyczyła ostatnia nasza wymiana zdań) ?
2. W jakim celu został użyty program od Adobe, czyli Adobe DNG Converter 9.3. ?
Tak wskazuje EXIF, a Zoner nawet w wersji 15 obsługuje pliki.orf z E-M5, więc tego nie rozumiem.
3. Czy to są docelowe możliwości Zonera jeśli chodzi o usuwanie szumu ?
Jeśli tak to chyba przyznasz, że duża kasza na zdjęciach. Wolałbym zobaczyć możliwości docelowe usuwania szumu w Twoim wykonaniu i tylko z Zonera.
Z kolei ja przyznam, że na drugim tego szumu kolorowego nie ma. U mnie nawet jak suwak był ustawiony na 100% (usuwania szumu kolorowego) to był widoczny.
Z drugiej strony jak pisałem wcześniej, jeśli takie są możliwości Zonera w usuwaniu szumu z tego RAW-a to słabo to wygląda w porównaniu do DxO czy LR.
Ostatnio zwracasz się do mnie:
Takie zapytanie mam w związku z tym, czy to jest już wycieczka osobista, czy jeszcze nie ?
Może ja np. będę się zwracał do Ciebie apz eciak, wtedy będzie wycieczka osobista czy też nie ?
(Nie przypominam sobie abym nick zmienił.)
Ostatnio edytowane przez And.N ; 16.12.15 o 18:03
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg