Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 139

Wątek: DxO vs LR vs Photivo

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Dostałbyś za to plusa gdybym mógł. Może ktoś inny może?

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria
    Dlaczego dopytuję... w C1 jest opcja korekty dystorsji. W przypadku puszek Fuji jest możliwość wyboru opcji korekty dystorsji "z pliku" (RAW) czego w przypadku korpusów Olka nie ma... stąd pytanie czy Olek zapisuje takową korektę czy też nie? Biorąc pod uwagę chociażby wielkość pliku RAW w zestawieniu Olek - Fuji obstawiam, że Olek nie zapisuje takowej korekty...
    Zakładam oczywiście, że moje rozumowanie może być błędne. Będę wdzięczny za rozwianie wątpliwości.

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    Dlaczego dopytuję... w C1 jest opcja korekty dystorsji. W przypadku puszek Fuji jest możliwość wyboru opcji korekty dystorsji "z pliku" (RAW) czego w przypadku korpusów Olka nie ma... stąd pytanie czy Olek zapisuje takową korektę czy też nie? Biorąc pod uwagę chociażby wielkość pliku RAW w zestawieniu Olek - Fuji obstawiam, że Olek nie zapisuje takowej korekty...
    Zakładam oczywiście, że moje rozumowanie może być błędne. Będę wdzięczny za rozwianie wątpliwości.
    To teraz zadaj sobie pytanie. Czy wydawca C1 ma zgodę Olympusa na wykorzystanie tych danych, czy nie ma? I czy Olympus ma własną wywoływarkę rawów czy też nie?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Wielkość plików raczej nie ma nic do rzeczy - te z Olympusa są skompresowane, z Fuji pewnie nie. 2 pliki ORF, które wcześniej załączyłem zajmują 30,8 MB, po kompresji 7-zipem (ultra) też 30,8 MB.
    Informacje o dystorsji nie zajmują pewnie wiele, jak już to kilka kB. Jeżeli C1 obsługuje Olympusa, to wczytuje automatycznie informacje o korekcji i nie ma możliwości jej wyłączenia. Jak chcesz bez korekcji, użyj DCRaw.

I jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała, o której wcześniej tylko napomknąłem - w pliku ORF jest informacja o rozjaśnieniu zdjęcia o 1EV. Wywołując zdjęcie przeglądarką nieobsługującą natywnie ORF-ów otrzymamy plik o 1EV ciemniejszy.

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta
    To teraz zadaj sobie pytanie. Czy wydawca C1 ma zgodę Olympusa na wykorzystanie tych danych, czy nie ma? I czy Olympus ma własną wywoływarkę rawów czy też nie?
    Mam zgadywać? Idąc tym tokiem myślenia należy zadać pytanie czy PhaseOne ma zgodę na obsługę ORFów...

---------- Post dodany o 15:24 ---------- Poprzedni post był o 15:22 ----------

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    (...) Jeżeli C1 obsługuje Olympusa, to wczytuje automatycznie informacje o korekcji i nie ma możliwości jej wyłączenia. (...)
    W przypadku braku profilu obiektyw na liście nie ma korekty z automatu. Można korygować ją tylko ręcznie.

---------- Post dodany o 15:32 ---------- Poprzedni post był o 15:24 ----------

Właśnie sprawdziłem - w przypadku RAWów z Panasa też jest opcja korekty dystorsji "z pliku".

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Mam zgadywać? Idąc tym tokiem myślenia należy zadać pytanie czy PhaseOne ma zgodę na obsługę ORFów...
    Wyglądałoby na to, że nie. Jeśli nic się nie zmieniło. Że Cię zacytuję: "... w C1 jest opcja korekty dystorsji. W przypadku puszek Fuji jest możliwość wyboru opcji korekty dystorsji "z pliku" (RAW) czego w przypadku korpusów Olka nie ma...". Obiecuję, że się temu przyjrzę. Przypomnij jeśli zapomnę.

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria
    Wyglądałoby na to, że nie. Jeśli nic się nie zmieniło. Że Cię zacytuję: "... w C1 jest opcja korekty dystorsji. W przypadku puszek Fuji jest możliwość wyboru opcji korekty dystorsji "z pliku" (RAW) czego w przypadku korpusów Olka nie ma...".
    Nie sądzę, aby PhaseOne nie miał zgody Olka na obsługę ich puszek... C1 jest liczącą się na rynku wywoływarką RAWów, smród byłby za duży...

Obiecuję, że się temu przyjrzę. Przypomnij jeśli zapomnę.
    Dzięki.

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Nie sądzę, aby PhaseOne nie miał zgody Olka na obsługę ich puszek... C1 jest liczącą się na rynku wywoływarką RAWów, smród byłby za duży...
    Może przeceniasz znaczenie smrodu?
    Miłych świąt Piotrku!

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria
    Może przeceniasz znaczenie smrodu?
    Ja jestem tylko userem...
    Miłych świąt Piotrku!
    Dziękuję i wzajemnie!

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    A co mam Ci odmawiać!
    Jako, że zamieściłeś 2 zdjęcia (kropy z RAW-a) bez żadnego objaśnienia to się dopytuję...

1. Rozumiem, że zdjęcia z programu Zoner (bo jego dotyczyła ostatnia nasza wymiana zdań) ?
    2. W jakim celu został użyty program od Adobe, czyli Adobe DNG Converter 9.3. ?
    Tak wskazuje EXIF, a Zoner nawet w wersji 15 obsługuje pliki.orf z E-M5, więc tego nie rozumiem.
    3. Czy to są docelowe możliwości Zonera jeśli chodzi o usuwanie szumu ?
    Jeśli tak to chyba przyznasz, że duża kasza na zdjęciach. Wolałbym zobaczyć możliwości docelowe usuwania szumu w Twoim wykonaniu i tylko z Zonera.

Z kolei ja przyznam, że na drugim tego szumu kolorowego nie ma. U mnie nawet jak suwak był ustawiony na 100% (usuwania szumu kolorowego) to był widoczny.
    Z drugiej strony jak pisałem wcześniej, jeśli takie są możliwości Zonera w usuwaniu szumu z tego RAW-a to słabo to wygląda w porównaniu do DxO czy LR.

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    ... zrezygnuj z osobistych wycieczek - nie czyń drugiemu co Tobie niemiłe...
    Ostatnio zwracasz się do mnie:
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    ...jak pokazał to kol. andtor numerowany. ...
    Takie zapytanie mam w związku z tym, czy to jest już wycieczka osobista, czy jeszcze nie ?
    Może ja np. będę się zwracał do Ciebie apz eciak, wtedy będzie wycieczka osobista czy też nie ?
    (Nie przypominam sobie abym nick zmienił.)
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 16.12.15 o 18:03
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg