Strona 385 z 415 PierwszyPierwszy ... 285335375383384385386387395 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3.841 do 3.850 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

Awatar many_moons_ago
    Mieszka w
    POLSKA/Niemcy
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria
    Musisz jednak wiedzieć, że te profesjonalne foty robione są aparatami bez filtrów dolnoprzepustowych (AA).
    Olympus XZ-2 filtr antyaliasingowy posiada, niestety. Niemniej, irenki jakieś tam wychodzą, jeśli pamiętasz o ustawianiu WB, a później powalczysz o ostrość w post obróbce. Przykładem aparatu kompaktowego bez filtra AA jest Fuji X20 i X30.
    Optymalnym dla Ciebie filtrem IR będzie HOYA R72.

Mieszka w
    Jawor
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez many_moons_ago Zobacz posta
    Musisz jednak wiedzieć, że te profesjonalne foty robione są aparatami bez filtrów dolnoprzepustowych (AA).
    Olympus XZ-2 filtr antyaliasingowy posiada, niestety. Niemniej, irenki jakieś tam wychodzą, jeśli pamiętasz o ustawianiu WB, a później powalczysz o ostrość w post obróbce. Przykładem aparatu kompaktowego bez filtra AA jest Fuji X20 i X30.
    Optymalnym dla Ciebie filtrem IR będzie HOYA R72.
    Z tym się liczę. Ale to na początek żeby zobaczyć czy wogóle się to będzie kleiło. Jak "apetyt" urośnie pomyślę później nad tym fantem ;] Dzieki za pomocne wskazówki;p

Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Paprochy na matrycy w kompakcie

Witam !
    Dawno mnie u Was nie było bo i czasy Olka c-4000 to już prehistoria. Nawróciłem się i wszedłem z dużą radością i satysfakcją w XZ-2. i tu przykrość bo po kilku
    miesiącach okazuje się , że mam paprochy na matrycy .
    Jakie macie doświadczenia w czyszczeniu matrycy w kompakcie ?
    Ile to może kosztować w serwisie ? - bo na gwarancyjne czyszczenie to chyba nie ma co liczyć ...
    Czy czyszczenie w innym miejscu niż serwis wiąże się z utratą gwarancji ?
    Jakieś sprawdzone adresy w Warszawie dla takiej operacji ?

Wiem , że dużo pytań i z góry dziękuję za zainteresowanie i podpowiedzi.
    Może innym też to pomoże więc ew. można wątek gdzieś na wierzch przepiąć.
    XZ-2 + KM d5D

| OlyJedi Awatar rados
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kaktoos Zobacz posta
    Witam !
    Dawno mnie u Was nie było bo i czasy Olka c-4000 to już prehistoria. Nawróciłem się i wszedłem z dużą radością i satysfakcją w XZ-2. i tu przykrość bo po kilku
    Jakie macie doświadczenia w czyszczeniu matrycy w kompakcie ?
    Ile to może kosztować w serwisie ? - bo na gwarancyjne czyszczenie to chyba nie ma co liczyć ...
    Czy czyszczenie w innym miejscu niż serwis wiąże się z utratą gwarancji ?
    Jakieś sprawdzone adresy w Warszawie dla takiej operacji ?

Wiem , że dużo pytań i z góry dziękuję za zainteresowanie i podpowiedzi.
    Może innym też to pomoże więc ew. można wątek gdzieś na wierzch przepiąć.
    Dlaczego nie ma co liczyć na czyszczenie na gwarancji? Ja tak właśnie zrobiłem z XZ-2. Skontaktowałem się telefonicznie z serwisem, wyjaśniłem o co chodzi. Nadali nr mojej sprawy. Wezwałem kuriera wskazanego przez serwis. Kurier zabrał paczkę wraz z aparatem i kopią dowodu zakupu. Po kilku dniach aparat wrócił z wydrukiem z systemu, że wyczyszczono matrycę. Wszystko gratis. Problem był tylko z odbiorem paczki: kurier przyjechał do miejsca zamieszkania, a nie pod adres, który wskazałem na paczce. Nikogo nie było, więc wywiózł paczkę do jakiegoś sklepu spożywczego, w którym firma kurierska ma punkt odbioru.

Dzwoń do serwisu i załatwiaj.

Pozdrawiam i powodzenia

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kaktoos Zobacz posta
    ... Nawróciłem się i wszedłem z dużą radością i satysfakcją w XZ-2. i tu przykrość bo po kilku
    Jakie macie doświadczenia w czyszczeniu matrycy w kompakcie ?...
    Prawdę mówiąc żadnych. Świat schodzi na psy, żeby w kompakcie gdzie jest niewymienny obiektyw brudziła się matryca po kilku miesiącach. Jedyne doświadczenie jakie miałem z kompaktem (canon A75 oraz z serwisem) bodajże już z 10 lat temu (lub więcej) i jego matrycą to darmowa wymiana tejże już dłuuugo po okresie gwarancji. Producent stwierdził iż wada jest z jego winy. Pewnie miał rację bo wada była dość powszechna, ale występującą po 2, 3 czy 4 latach użytkowania. Gwarancja wówczas jesli dobrze pamiętam była rok. Dziś to raczej nie do pomyślenia aby tak serwis działał...
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 18.11.15 o 18:35
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar rados
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Prawdę mówiąc żadnych. Świat schodzi na psy, żeby w kompakcie gdzie jest niewymienny obiektyw brudziła się matryca po kilku miesiącach. Jedyne doświadczenie jakie miałem z kompaktem (canon A75 orazz serwisem) bodajże już z 10 lat temu (lub więcej) i jego matrycą to darmowa wymiana tejże już dłuuugo po okresie gwarancji. Producent stwierdził iż wada jest z jego winy. Pewnie miał rację bo wada była dość powszechna, ale występującą po 2, 3 czy 4 latach użytkowania. Dziś to raczej nie do pomyślenia aby tak serwis działał...
    No schodzi, schodzi. W moim była brudna po miesiącu...

Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za, dobre w sumie, wiadomości.
    Będę dzwonił i dam znać jak poszło.

pozdrawiam !
    XZ-2 + KM d5D

| OlyJedi Awatar Mike017
    Mieszka w
    Ełk / Płock
    Siła reputacji
    66
    Moja galeria
    zapytam z ciekawości, jak to się objawia ?? Na zdjęciach widać ?? można fotkę dla przykładu ??

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mike017 Zobacz posta
    zapytam z ciekawości, jak to się objawia ?? Na zdjęciach widać ?? można fotkę dla przykładu ??
    Piszesz serio czy żartujesz ? Nie wiesz jak się objawia brudna matryca na zdjęciach ? Proszę fotkę dla przykładu: klik
    Wziąć tylko trzeba pod uwagę, ze to nie z kompakta a z bezlusterkowca gdzie często były zmieniane obiektywy. W kompakcie (gdzie obiektywów się nie zmienia) brudna matryca po kilku miesiącach powiem dziwi mnie bardzo.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    334
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mike017 Zobacz posta

Miałem akurat pod ręką zdjęcia z E-3, ale objawia się to w podobny sposób, widoczne na zdjęciach ciemne kropki, to właśnie zabrudzenia na matrycy. Pierwsze zdjęcie zrobione na całkowicie otwartej przysłonie f/2.8, kolejne na f/10 i następne na f/22, im bardziej jest przymknięta tym lepiej to widać na zdjęciu. Najlepiej zrobić takie testowe zdjęcia na jakimś jednolitym tle.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P7130067.JPG
Wyświetleń:	206
Rozmiar:	36,7 KB
ID:	162241Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P7130068.JPG
Wyświetleń:	218
Rozmiar:	46,1 KB
ID:	162242Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P7130069.JPG
Wyświetleń:	208
Rozmiar:	43,8 KB