Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: Drukowanie zdjęć m4/3

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Podając rozmiar 80 x 60 cm z E-M1 to wychodzi rozdzielczość 150 dpi. Myślę, że jakość będzie w pełni akceptowalna (przy dobrym jakościowo zdjęciu, a nie np. na iso 3200 lub więcej). Zakładamy, że tej wielkości zdjęcie (czy to już mały plakat) oglądamy jednak z większej odległości. 300dpi jest wskazane dla odbitki 10 x 15 cm, którą oglądamy na wyciągniecie ręki czy bliżej.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    A moglbyś mi powiedzieć w jaki sposób to obliczyć ? Zdjecia raczej przy iso 100
    Olympus OM-D E-M1, zuiko 9-18, sigma 18-50, m.zuiko 12-40.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bartlomiej Zobacz posta
    A moglbyś mi powiedzieć w jaki sposób to obliczyć ? Zdjecia raczej przy iso 100
    A nie wystarcza Ci informacja (to obliczone było):
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Podając rozmiar 80 x 60 cm z E-M1 to wychodzi rozdzielczość 150 dpi.
    i tu jak pisałem powinna być całkowicie zadowalająca jakość.
    ISO wiadomo im mniejsze tym lepiej, ale do obliczeń nie ma wpływu. W jaki sposób się to oblicza znajdziesz w internecie, mi za bardzo się nie chce tłumaczyć.

Już bez obliczeń, jak będziesz chciał większy wydruk niż 80 x 60 cm to DPI ci spadnie. Tu teraz "strzelam" - przy rozmiarze 100 cm x 75 cm rozdzielczość spadnie do np. 100 dpi. Czy to będzie wystarczające dla dobrej jakości, nie wiem. Jak pisałem wcześniej największe odbitki jakie robiłem to A4, bo większych nie potrzebowałem. Podtrzymuje to co obliczyłem, że 80 x 60 cm z matrycy 16 Mpix powinno dać dobrą (czy nawet bardzo dobrą) jakość.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 22.11.15 o 00:09

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    A nie wystarcza Ci informacja (to obliczone było):

i tu jak pisałem powinna być całkowicie zadowalająca jakość.
    ISO wiadomo im mniejsze tym lepiej, ale do obliczeń nie ma wpływu. W jaki sposób się to oblicza znajdziesz w internecie, mi za bardzo się nie chce tłumaczyć.

Już bez obliczeń, jak będziesz chciał większy wydruk niż 80 x 60 cm to DPI ci spadnie. Tu teraz "strzelam" - przy rozmiarze 100 cm x 75 cm rozdzielczość spadnie do np. 100 dpi. Czy to będzie wystarczające dla dobrej jakości, nie wiem. Jak pisałem wcześniej największe odbitki jakie robiłem to A4, bo większych nie potrzebowałem. Podtrzymuje to co obliczyłem, że 80 x 60 cm z matrycy 16 Mpix powinno dać dobrą (czy nawet bardzo dobrą) jakość.
    Nic nie spadnie, po prostu grafik przed wydrukiem musi rozmnożyć odpowiednio do wielkości wydruku umiejętnie piksele... Rece opadają...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Nic nie spadnie, po prostu grafik przed wydrukiem musi rozmnożyć odpowiednio do wielkości wydruku umiejętnie piksele... Rece opadają...
    Rozmnożyć z czego ? Z czegoś co nie istnieje ? ... Rece opadają..
    Na takiej podstawie powiem, że z matrycy 16 Mpix "zdolny" grafik tak rozmnoży tą rozdzielczość, że bedzie super jakość w rozmiarze 4 na 3 metry. Wybacz, ale tu kompletne bzdury piszesz.
    Dodane piksele (których nie było wcześniej na zdjęciu) aby zwiększyć tą rozdzielczość na /podstawie pikseli sąsiadujących/ w żaden sposób nie wpłyną na jakość, a głównie szczegółowość zdjęcia.

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Rozmnożyć z czego ? Z czegoś co nie istnieje ? ... Rece opadają..
    Na takiej podstawie powiem, że z matrycy 16 Mpix "zdolny" grafik tak rozmnoży tą rozdzielczość, że bedzie super jakość w rozmiarze 4 na 3 metry. Wybacz, ale tu kompletne bzdury piszesz.
    Dodane piksele (których nie było wcześniej na zdjęciu) aby zwiększyć tą rozdzielczość na /podstawie pikseli sąsiadujących/ w żaden sposób nie wpłyną na jakość, a głównie szczegółowość zdjęcia.
    A zdarzyło ci się kiedyś poczytać coś gdzieś o drukowaniu i przygotowaniu materiału do druku. może warto, może coś zacytujesz. Może jakiś filmik....Albo konsultacja...
    Wypowiedz się może potem.
    Najlepiej jest oczywiście zrobić najpierw gigapaniramę stosownej wielkości...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    A zdarzyło ci się kiedyś poczytać coś gdzieś o drukowaniu i przygotowaniu materiału do druku. może warto, może coś zacytujesz. Może jakiś filmik....Albo konsultacja...
    Wypowiedz się może potem.
    Najlepiej jest oczywiście zrobić najpierw gigapaniramę stosownej wielkości...
    Dwa filmiki Ci niedawno przesłałem, a Twoja odpowiedź chyba wiesz jaka była...naprawdę rence opadajom

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Dwa filmiki Ci niedawno przesłałem, a Twoja odpowiedź chyba wiesz jaka była...naprawdę rence opadajom
    Jesli nadal sądzisz że były na własciwy temat to
    szkoda mojego czasu. Dobrej nocy.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Jesli nadal sądzisz że były na własciwy temat to
    szkoda mojego czasu. Dobrej nocy.
    To może przytoczę Twoją odpowiedź i moją ripostę...chyba się tego nie wyprzesz ? Niech postronni osądzą (choć tu takich mało niestety, a jak juz ktoś jest to boi się publicznie wypowiedzieć... co najwyzej na priv.)

...Podesłeś mi filmiki ktore mówią jak ustawić balans bieli dla światła w warunkach robienia konkretnej fotografii. Co to ma do profilu aparatu? ...
    ...Podesłałem filmiki do czego służy ten wzornik i jak za jego pomocą utworzyć profil aparatu.
    Jeden z nich (pierwszy):
    https://www.youtube.com/watch?v=8Myq...ature=youtu.be
    Filmiki były dwa i w tym drugim w dalszej części też coś było o balansie bieli, a Ty głównie do tego sprowadziłeś temat...żenada...

to ten drugi "nie na temat" Twoim zdaniem bo głównie o balansie bieli było, a nie o profilu aparatu :

Mimo wszystko i Tobie Dobrej Nocy Życzę i może jeszcze raz obejrzyj te filmiki, może zmienisz to swoje zdanie... (co te filmiki maja do profilu aparatu, jak się wyraziłeś)
    Oczywiście nie wierze w zmianę zdania nawet pewnie dostanę minusy za ten wpis, a Ty plusy
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 22.11.15 o 01:36

ZTCP z mojej pracy z wielkim formatem, zasada była prosta: większy wydruk, mniejsze dpi. No, ale to drzewiej było, może teraz rozmnażają przy wydruku