Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: twarze i tablice rejestracyjne na zdjęciach - kiedy zamazywać?

| OlyJedi Awatar jarmana
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria
    Zamieszczone przez ggolus Z Google Street View były takie jaja
    Cytat Zamieszczone przez tropic Zobacz posta
    Aż tak dokładnie robią zdjęcia ?? ale się uśmiałam z tego skojarzenia

Na otwartym koncercie nikt się tego nie czepia chociaż ostatnio na dniach Orzesza Piasek prosił o fotki tylko przez 3 pierwsze utwory...prosił !
    pewnie tak jest... ja na otwartych rzadko bywam z ostatnio to rzadko bywam w ogóle
    "Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją. " Steve Jobs

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    No i nadal nie wiem, czy mogę np. takie jak poniżej załączone zdjęcia pokazywać w internetowej przestrzeni publicznej bez zamazywania tablic.
    Wg mnie tablice nie są danymi osobowymi, bo nie da się szaremu obywatelowi stwierdzić do kogo auto należy w te sposób.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	CAM01131.jpg
Wyświetleń:	52
Rozmiar:	1,02 MB
ID:	161952   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	CAM01411.jpg
Wyświetleń:	44
Rozmiar:	1,03 MB
ID:	161953   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	CAM01439.jpg
Wyświetleń:	47
Rozmiar:	1,03 MB
ID:	161954  
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria
    ta֮k֮

.
    przychodzisz do mnie z siekierą, to znaczy że też nie jestem Ci obojętny ...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Można pokazywać tablice rejestracyjne.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar rados
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    No i nadal nie wiem, czy mogę np. takie jak poniżej załączone zdjęcia pokazywać w internetowej przestrzeni publicznej bez zamazywania tablic.
    Wg mnie tablice nie są danymi osobowymi, bo nie da się szaremu obywatelowi stwierdzić do kogo auto należy w te sposób.
    Wg mnie możesz. W Polsce tablice rejestracyjne nie są przypisane do osoby tylko do samochodu.

Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych (art. 6 ust. 1) za dane dane osobowe uważa się wszelkie informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej.
    Wg ust. 2 osobą możliwą do zidentyfikowania jest osoba, której tożsamość można określić bezpośrednio lub pośrednio, w szczególności przez powołanie się na numer identyfikacyjny albo jeden lub kilka specyficznych czynników określających jej cechy fizyczne, fizjologiczne, umysłowe, ekonomiczne, kulturowe lub społeczne.
    Zgodnie z ust. 3 informacji nie uważa się za umożliwiającą określenie tożsamości osoby, jeżeli wymagałoby to nadmiernych kosztów, czasu lub działań.

I właśnie ust. 3 jest tu kluczowy. Przeciętny polski obywatel nie ma dostępu do bazy CEPIK. A tylko w taki sposób może pozyskać (legalnie) dane o właścicielu pojazdu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    A czy nagrania z kamerki w aucie mogę wrzucać na YT? Ten sam problem...
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Możesz, tylko upewnij się, że sam nie złamałeś żadnego przepisu
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar rados
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    A czy nagrania z kamerki w aucie mogę wrzucać na YT? Ten sam problem...
    Możesz, ale zastanów się, czy chcesz być świadkiem w ewentualnym postępowaniu sądowym. Było już paru takich, którzy żałowali decyzji o wrzuceniu filmiku na YT albo o przesłaniu go policji.

diabolique
    Gość
    Nie mam ochoty bawić się w zamazywanie tablic, zwłaszcza jeśli okazałoby się że nie muszę. Czy muszę?
    Nie musisz. To nadgorliwość. Tak samo jak pisanie pierwszego inicjału nazwiska osób, którym nie postawiono żadnych zarzutów, ale "zasłynęły" jakimś niegodnym lub nieobyczajnym zachowaniem.

Drugie ew. pytanie kiedy kogoś, jakiejś grupy mogę w upublicznić zdjęcie bez zamazywania twarzy?
    Czy musi być to osoba publiczna (co to w ogóle za termin i kiedy ktoś się nią staje?),
    a jeśli nie to iluosobowa grupa osób musiałaby być widoczna na fotce?
    Kieruj się wyczuciem, większość ludzi nie robi z tego problemu.
    Pamiętaj, że czyjaś twarz to jeszcze nie wizerunek, np. jeśli zrobisz zdjęcie policjantowi Kowalskiemu po cywilu jak idzie chodnikiem, to nie ma to nic wspólnego z "wizerunkiem", ale jeśli zrobisz mu zdjęcie jak przechodzi po pasach na czerwonym świetle, to już jednak jego wizerunek będzie nadszarpnięty i może chcieć dociekać swoich praw.

Temat był już wałkowany na forum wiele razy, odszukaj wątki. Jest gdzieś nawet link do audycji radiowej, gdzie poruszam różne aspekty "wizerunkowe", nie zawsze jednoznaczne i różnie interpretowane.

EDIT:
    Nie znam ani jednego przypadku osoby, która byłaby pociągnięta do odpowiedzialności za typowe uliczne zdjęcia.
    I nie znam nikogo, kto kogoś takiego zna.
    Ostatnio edytowane przez diabolique ; 17.11.15 o 14:53

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Możesz, tylko upewnij się, że sam nie złamałeś żadnego przepisu
    Ale to bym się musiał podpisać chyba, że ja to ja? Oczywiście pomijam fakt, jakbym popełniał przestępstwo na tym filmiku, ale wykroczenia drogowe nie są przestępstwami.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska