Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 72

Wątek: Voigtlander_Nokton_10.5_mm_f_0.95

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    oj, MAR czyli matryca multiple aspect ratio, dzięki któremu w aparatach z tą matrycą nie tracimy pola widzenia przy zmianie proporcji (nie zmienia się crop factor). E-M5 mkII nie ma matrycy MAR, podczas filmowania crop wynosi nie 2x ale ~2.3x (?) Vojtek 10.5 to nie odpowiednik 21 mm dla FF, ale ~24 mm a to już spora różnica w kącie widzenia.
    gietrzy używał 17.5 na aparacie z matrycą multiple aspect ratio i po przesiadce na 10.5 spodziewał się pewnie, że będzie dużo szerzej. Niestety Olek w E-M5 mkII mu trochę z tej szerokości wycina.

Awatar zimoch
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Czy ktoś zakupił w Polsce ten obiektyw ? Strasznie wysoka cena dolara zmusza mnie do szukania innego źródła niż USA. Wie ktoś może gdzie najtaniej można wyrwać ten obiektyw ?
    EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zimoch Zobacz posta
    Czy ktoś zakupił w Polsce ten obiektyw ? Strasznie wysoka cena dolara zmusza mnie do szukania innego źródła niż USA. Wie ktoś może gdzie najtaniej można wyrwać ten obiektyw ?
    +1.
    Drogi dolar mocno mnie... denerwuje. Na optyczne.pl było info o promocji Minus 4 polskie stówki.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Info dla chcących go nabyć: aktualnie jest na ten obiektyw cashback w wysokości 720 zł.
    http://foxfoto.eu/voigtlander/#produkty

pozdr
    z.

Awatar zimoch
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    O i to sie nazywa promocja! Robię przygotowania finansowe i chyba się skusze

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Temat umarł, czyżby nikt nie wypróbował?

Opiszę zatem swoje doświadczenia, może ktoś uzna je za pomocne.

Moim zdaniem przykład tego obiektywu najlepiej pokazuje jak duży dystans trzeba mieć do wszelkiego rodzaju testów. Już sam fakt ogromnej rozbieżności oceny Noktona przez choćby ephotozine a optycznych powinien dać do myślenia. To samo opinie na forach. Od zachwytu po totalne rozczarowanie. Prawda tym razem, dla odmiany, nie leży po środku. Bo ciężko tutaj o obojętność. Może być totalne rozczarowanie, może być zachwyt. Wszystko zależy od najważniejszego, czyli oczekiwań i świadomości własnych potrzeb.

Testy laboratoryjne pokazują jednoznacznie, że jakość obrazu jest słaba. Tzn przyzwoita w centrum, słaba na brzegach. I to jest fakt. Jeśłi ktoś myśli o wykorzystywaniu tego obiektywu np. do krajobrazów albo architektury w normalnym świetle to... lepiej niech korzysta z 12mm w standardowych zoomach. Albo któregokolwiek 7-14. Albo Samyanga 7,5 do wyprostowania. Każdy będzie lepszy. Tak wyobrażam sobie rozczarowanie tym obiektywem.

Wyobrażam sobie, bo moje odczucia są skrajnie odmienne. Jestem z niego bardzo zadowolony. Jego mi brakowało, bardzo go potrzebowałem. Wypełnił ważną lukę w mojej szklarni, stał się podstawowym obiektywem do pewnych zastosowań. Spełnił moje oczekiwania.
    Kluczem do tego były właśnie racjonalne oczekiwania. Czyli wykorzystanie go wszędzie tam gdzie muszę wchodzić powyżej ISO 800. Efekty są rewelacyjne.

Korpusami m4/3 głównie filmuję. Gh4 to cudowny sprzęt, ale wysokie czułości, zwłaszcza w 4k, nie powalają. Najczęściej filmuję w pomieszczeniach, więc ta kwestia bardzo uwierała. Częściowo zostało to załatwione przez combo Metabones Speedbooster 0,71 + Sigma 18-35, która rzekomo daje światło f/1.2. Tak naprawdę Speedbooster trochę oszukuje, realnie jest to mniej więcej 1.4. Finalnie jest zatem zoom ok 12-24mm f/1.4. Wcześniej najjaśniejsza 12mm jaką miałem to była f/2, więc zysk pełnej działki. Pozwala na redukcję ISO z 3200 na 1600, z 1600 na 800 itd. W przypadku małej matrycy mikro cztery trzecie jest to ogromna przewaga.

Nokton pozwala zredukować o kolejną działkę. W porównaniu z Sigmą 18-35 (która jest przecież uznana za najlepszy obiektyw do matryc aps-c, do spółki z Metabones Speedbooster uchodzi za "ultimate combo" do filmowania) daje lepsze efekty. Oczywiście cały czas mam na myśli wyższe czułości, bo na natywnym ISO nie ma co porównywać. I to na zdjęciach. Bo na filmach jakość jest wystarczająca, nawet w normalnym świetle. Zredukowanie ISO o 1 ev, w m4/3 jest o wiele wazniejsze niż ileśtam punktów na wykresie MTF.

I po to jest właśnie ten Nokton. Kupuje się go do scen w gorszych warunkach. Testy niestety nie są w stanie tego nawet zasugerować. Na pewno wiele osób zrezygnowało po opinii optycznych. A szkoda. Ja szczerze polecam.

PS. Celowo nie wspominam nic o kwestii głębii ostrości, bo samo rozważanie tej sprawy w kontekście tak szerokiego kąta i matrycy m4/3 jest bezcelowe...

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez matzll Zobacz posta
    Temat umarł, czyżby nikt nie wypróbował?

...
    Mógłbyś te spostrzeżenia zlustrować, proszę.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Proszę bardzo. Porównainie z 12-35/2.8. Niestety nie mam żadnej stałki szerokokątnej w tej chwili. Ale myślę, że obrazuje to istotę sprawy. Oba na pełnej dziurze, czyli Nokton w swoim najsłabszym punkcie, Lumix w swoim prawie najmocniejszym. 2 1/3ev różnicy. Mimo całej miękkości obrazka z Noktona na f/0,95 ja zdecydowanie preferuję czystszy obraz kosztem ostrości. Korpusy m4/3 mają bardzo nieprzyjemny szum moim zdaniem. Dla mnie priorytetem jest jego unikanie. Kręcąc filmy tym bardziej. Staram się nigdy nie wychodzić poza ISO 800.

Tu porównianie bezpośrednie:
    https://www.dropbox.com/s/rkvat1zl2o...37.48.jpg?dl=0

tutaj pełne obrazki
    https://www.dropbox.com/s/w2x7k76z9g...70752.jpg?dl=0
    https://www.dropbox.com/s/nmgr5dxxtk...70753.jpg?dl=0

Jest jeszcze kwestia ewentualnej obróbki, o ile na w miarę niskim ISO rawy z m4/3 są ok, tak ze zwiększaniem czułości obraz staje się mniej użyteczny. Wystarczy rzucić okiem na wykresy, jak bardzo na łeb leci choćby dynamika
    https://www.dxomark.com/Cameras/Pana...--Measurements

Mając to wszystko na uwadzę, raz jeszcze powtórzę - najważniejsza jest kwestia świadomości i racjonalnych oczekiwań. Znam moje puszki na wylot, wiem gdzie tkwią ich słabe punkty, wiem też jaki będzie mniej więcej odbiór finalnego materiału. Ostrość jest ważna, ale tylko dla nas, fotografów/filmowców (czy jak tam zwał...). Dla odbiorcy ma to drugorzędne znaczenie (pomijam kwestie wydruków wielkoformatowych i tym podobnych, rozmawiamy o m4/3 nadal ), ale szum rzuca się w oczy każdemu.
    Jak mam dobre światło to Nokton będzie moim ostatnim wyborem. Ale w słabym oświetleniu jest pierwszym. I to jest chyba najlepsza rekomendacja dla tego szkła.

Awatar zimoch
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Ja chciałem używać tego szkła do astrofoto, ale w sumie stwierdziłem że nie da mi on tego czego bym oczekiwał. Długo wahalem się kupić nie kupić. Rok temu była naprawdę niezła promocja na Wojtki, ale jednak za drogo mimo wszystko. Obecnie zdecydowanie bliżej mi do Olka 7-14 (który równiez tani nie jest ale jakość ma super)

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zimoch Zobacz posta
    Ja chciałem używać tego szkła do astrofoto, ale w sumie stwierdziłem że nie da mi on tego czego bym oczekiwał. Długo wahalem się kupić nie kupić. Rok temu była naprawdę niezła promocja na Wojtki, ale jednak za drogo mimo wszystko. Obecnie zdecydowanie bliżej mi do Olka 7-14 (który równiez tani nie jest ale jakość ma super)
    Mnie zdarzyło się wybrać do tego samego celu Fuji X-M1 z Samyangiem 12/2. Jest zadość szeroko i obrazek lepszej klasy. Za to w tamtym systemie najciekawsza 10 mm na światło 2,8
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Uprawnienia umieszczania postów