228 wspaniałe. Ptaki jak zawieszone w powietrzu![]()
228 wspaniałe. Ptaki jak zawieszone w powietrzu![]()
moje wątki 1. Malta i Gozo 2. Z łąk i pol...
Bardzo wszystkim dziękuję za miłe słowa i zapraszam do obejrzenia kolejnej części.
cz.II ZWIERZĘTA
W czasie kiedy byłam nas stawami, trwało właśnie rykowisko jeleni. Każdego ranka, wieczorem i w nocy słyszałam niesamowity ryk byków, czasem tak głośny, że nie można było zasnąć. Miałam wrażenie, że podchodziły bardzo blisko miejsca, gdzie nocowałam (obszar lasów i łąk). Niestety nie miałam możliwości uczestniczenia w tym spektaklu godowym i obejrzenia go z bliska, raz tylko wczesnym rankiem udało mi się zrobić z ambony kilka zdjęć jelenia, który nagle nie wiadomo skąd znalazł się pod samą wieżą. Nerwy wzięły górę, miałam niewiele czasu (dokładnie 3 min.) zanim nie schował się znów w krzakach. Ale wrzucam to, co udało mi się strzelić. Wiem - obcięłam kopyta, to te nerwy, cicho.
232
233
234
235
Bardzo często jadąc rowerem przez pola i łąki zwłaszcza krótko przed zachodem słońca widziałam pędzące od strony stawu jelenie - kiedyś jeden przebiegł mi dosłownie parę metrów przed kołami, ale muszę opowiedzieć o najbardziej niesamowitym spotkaniu, którego nie zapomnę. Jechałam długą polną drogą – ok. 1,5 km same pola/krzaki/pola. W pewnym momencie wyjechałam z osłoniętej wysokimi krzakami części ścieżki na teren odkryty i... osłupiałam jednocześnie naciskając hamulec najciszej jak się dało. Jakieś 20 m od ścieżki stał jeleń. Było po 18:00, słońce świeciło już dość nisko, jeleń stał bez ruchu na łące oświetlonej promieniami zachodzącego słońca i gapił się na mnie z taką samą głupią i zaskoczoną miną jak ja na niego. Błyskawiczne czynności: 1. podpórka roweru (= trzask!) - jeleń dalej stoi ani drgnie, 2. wyciągnięcie aparatu z plecaka – jeleń stoi, 3. dekielek, włączenie aparatu, podniesienie do oka – jeleń stoi a w myślach „Boże, proszę wytrzymaj jeszcze sekundę,” 4.klapnięcie migawki (o ustawieniu aparatu nie było mowy, całe szczęście, że miałam długą lufę podpiętą a nie makro z f 2.8i....ufff..... pozwolił zrobić sobie jedno zdjęcie ciągle tkwiąc w bezruchu dopiero wtedy ruszył z kopyta (czy jeleń ma kopyta?). Zrobiłam jeszcze 3 zdjęcia jak biegnie, ale są poruszone, wrzucam tylko to jedno. Nie wiem ile to wszystko trwało, chyba sekundy, ale poziom adrenaliny przekroczył u mnie w tym czasie wszelkie dopuszczalne normy. To było fantastyczne spotkanie, nigdy nie byłam tak blisko tego pięknego zwierzęcia:
236
Ostatnio edytowane przez Ola_Olga ; 5.10.15 o 20:47
Mądrzy ciągle się uczą, głupcy wszystko umieją (Apolinary Despinoix).
Czy ktoś może dać "onej" plusa ?
Ola - genialnie![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
fajne zwierzaki jak i ptaszoryplusik poszedł
![]()
ode mnie też - piękne zdjęcia ptaków ale ostatnie rewelka. Nerwy Cię nie zżarły, gratulacje.
Miałem wybrać się w niedzielę do Gruszeczki na grzyby, ale podobno w lasach sucho i grzybów nie ma. Szkoda, liczyłem przy okazji na fajne zdjęcia. Teraz żałuję podwójnie![]()
Plusik poszedł !. Za świetne zdjęcia i relację. Również za to, że na pewno już wiem gdzie w przyszłym roku spędzę chociaż kilka dni!
Masz blisko - 12.10 zaczynają się odłowy na Jamniku, jak możesz jedź, nie zastanawiaj się, grzybów nie ma a to co zobaczysz jest niesamowite. Jamnik jest w dużej części przy samej drodze, nie trzeba żadnych zezwoleń. Popatrz na #176 w moim wątku - zdjęcia z Jamnika z 2013 r.
A w Gruszeczce tyż byłam![]()
Mądrzy ciągle się uczą, głupcy wszystko umieją (Apolinary Despinoix).
Ostatnio edytowane przez henry1 ; 5.10.15 o 21:01
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
..aaaallleee samiec....
rogate zdjęcie, wielkie brawa. perspektywa dobra, światełko dopisało, model chyba zakochany bo zdrętwiał
uczucia towarzyszące zdjęciom ożywionej przyrody są niezapomniane, stwierdzę że narkotyczne
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie