Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Dokładnie to samo dzieje się z moją45/1.8 na E-M5.
witam można jakoś porównać ta 75 do 60 sigmy, dużo tańszej? Na optycznych 60 ma dużo pozytywow
OM-D EM-1, mZD 9-18 f/4-5.6, mZD 45 f/1.8, 20mm f/1.7,45-200 f/ 4-5.6
Sigma jest ciemniejsza, ogniskowa jednak krótsza.
Wszystko zależy od tego, co chcesz fotografować tym obiektywem.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Ok, ale z tego w żaden sposób mi nie wynika, że porównać się nie daOlek jest genialny, a Sigma tylko bardzo dobra. Cenę Sigma ma bardzo dobrą, Olek lekko kosmiczną. Jest wiele zastosowań w których Olek wygra, ale jeszcze więcej jest zastosowań w których ta różnica w jakości nie będzie widoczna lub nie będzie istotna dla fotografującego, a sporo biletów NBP zostanie w kieszeni. Po co przepłacać za obiektyw lepszy na papierze jeśli na zdjęciach nie będzie tego widać?
![]()
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Testów na opytycznych nie czytam, najbardziej wiarygodne z popularnych testerów jest dla mnie photozone. Nie żongluję szkłami, ale te kilka sztuk, które dobrze znam, to własnie photozone opisuje dokładnie tak, jak ja bym to zrobił. "O", to dla mnie portal sponsorsko-satyryczny. Niestety, photozone nie przetestowało Sigmy, ale np. wg tego portalu https://www.ephotozine.com/article/s...s-review-22333 to Sigmie nie brakuje niczego poza większym otworem i pancerna konstrukcją. Jeśli cena nie gra roli, to jasne, że Olek. Jeśli ktoś chce sensownie wydać ciężko zarobione złotówki, to już zależy od tego jakie zdjęcia chce robić![]()
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.