Tu tak do końca w przypadku Elbląga się nie zgodzę. Miedzy innymi w związku z rewitalizacja rzeki powstały te dwa zwodzone mosty dla większych jednostek. Ostatnimi laty powstał także port przeładunkowy co prawda nieco w dalszym biegu rzeki (w kierunku zalewu Wiślanego) więc statki (głównie barki) z tych mostów zwodzonych nie korzystają.
Tu trudno się nie zgodzić. Przykładowo dawno temu tak wyglądało nad rzeką Elbląg (już bez porównań bo nie ma w zasadzie do czego)
![]()
![]()
14. (archiw.)
14n. Obecnie Centrum Sztuki - Galeria EL
![]()
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Co było wcześniej na 14 archiw. w tym budynku? Ten odnowiony budynek jest już bez wieżyczki...
moje wątki 1. Malta i Gozo 2. Z łąk i pol...
Dawniej był kościół. Cytat z linku Galeria EL:
"Centrum Sztuki - Galeria EL mieści się w dawnym kościele podominikańskim. Dominikanie przybyli do Elbląga z Krakowa. W 1238 roku mistrz krajowy krzyżacki Herman Balk nadał zakonowi przywilej lokacyjny - teren, na którym stanęła świątynia. Kościół był kilkakrotnie przebudowywany. W 1945 roku świątynia została poważnie uszkodzona. W latach 70., dzięki inicjatywie grupy entuzjastów, kościół został odbudowany a następnie zaadoptowany na centrum sztuki współczesnej."
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Aż tak źle nie jest aby tylko kajaki mogły pływaćale pogłębienie niewątpliwie by się przydało. Nabrzeża tam gdzie cumują statki są można powiedzieć już zmodernizowane choć fakt, nie wszędzie.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 13.09.15 o 20:47
Przenieśmy się na chwilę do parku
Park Kajki.
15. (archiw.)
15n1. (Przez wieeele lat to miejsce wyglądało mniej więcej tak jak tu poniżej - to z roku 2008 )
Odrestaurowano to miejsce bodajże w 2010r, a niedawno także odbudowano wieżę z zegarem na budynku w głębi.
Budynek powstał w 1928r i początkowo było tu schronisko młodzieżowe. Po II wojnie św. pojawili się tu zwykli lokatorzy.
15n2. (obecnie, choć zieleni teraz jest więcej - foto z kwietnia tego roku)
16. (archiw.) W oddali widać ten sam budynek, jego wieżę co na poprzednim zdjęciu.
16n. (obecnie, a dokładniej dziś zrobione)
![]()
Ostatnio edytowane przez And.N ; 14.09.15 o 18:25
Wprawdzie to nie ogród różany (16n) ale i tak pięknie
... a nie, w głębi są chyba róże![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
To masz gdzie chodzić na kwiatki...![]()
Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mmplus Nikony
Właściwie to jakbyś zgadł
..."Park Kajki powstał w 1928 r. i nosił wtedy nazwę Różany Ogród. Jego lewa część patrząc w kierunku domu z bramą rzeczywiście była różanym ogrodem i obecnie powróciła do tej formy. W tej części znajdowała się piękna fontanna z aniołkami, dzieło elbląskiej rzeźbiarki Erny Becker-Kahns."... źródło cytatu