Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: OM-D - Mój "rodzinny" dylemat z E-M5

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez elaniusz Zobacz posta
    ... E-M10 z dwoma kitami 14-42 i 40-150 do tego starczyło by mi na jasną stalkę powiedzmy 25/1.8. - co Wy na taki wybór?
    Też mam taki dual kit i sobie chwalę.
    Co do stałki to się nie wypowiem.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Ja bym stawiał na zestaw z obiektywem 14-150 jako bardziej uniwersalny jeden obiektyw z szerokim zakresem, pózniej w miarę możliwości jakaś jasna stalka 25-45mm.
    Moim zdaniem lepiej kupić dobry obiektyw najpierw niż body, ponieważ optyka się nie starzeje w takim zastraszającym tempie. Nowe korpusy są co roku a w lini OM-D różnią się dodatkami bez których można żyć a nawet można fotografować a różnicy w obrazowaniu (po za trybem HiRes w e-5m2) nie ma.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria
    Zakup superzooma 14-150 jakoś kłóci mi się z zakupem _dobrego_ obiektywu. Bardzo uniwersalnego, owszem. Ale dobrego?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez elaniusz Zobacz posta
    Znalazłem teraz opcję w moim zasięgu cenowym E-M10 z dwoma kitami 14-42 i 40-150 do tego starczyło by mi na jasną stalkę powiedzmy 25/1.8. - co Wy na taki wybór?
    Bardzo uniwersalny, zrobisz tym praktycznie wszystko, gdybym obecnie dokonywał pierwszych zakupów fotograficznych właśnie tak bym wybrał.

Cytat Zamieszczone przez Paffcio Zobacz posta
    Zakup superzooma 14-150 jakoś kłóci mi się z zakupem _dobrego_ obiektywu. Bardzo uniwersalnego, owszem. Ale dobrego?
    To zależy, szkło jest dość dobre, dość równe, dość ciemne, bardzo wygodne. Mam zarówno oba kity jak i megazooma. W praktyce nie widzę uzasadnienia żeby zabierać dwa szkła zamiast jednego, zysk dla zdjęć byłby praktycznie nieistotny, a mega zoom jest zdecydowanie wygodniejszy.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Ja wtrącę swoje prywatne przemyślenia .
    1. Wolałbym starszy E-M5 - body szybciej się starzeją i nowe modele (E-M5 mark II) mają duży "podatek" od nowości - starszy model mam, bawiłem się nowszym -obrazek praktycznie taki sam, parę dodatkowych udogodnień w nowym modelu nie rekompensuje moim skromnym zdaniem ceny.
    2. Osobiście wolałbym zaoszczędzić na body i przeznaczyć te pieniądze na lepsze szkła.
    3. 12-40/2.8 PRO jest świetnym szkłem ale dość drogim. Zastanowiłbym się najpierw nad planowanym wykorzystaniem aparatu - jeśli do okolicznościowego domowego pstrykania to może 12-50 + 40-150R + 45/1.8 lub 60/2.8 macro.
    4. Jeśli ambitnie do nauki to zestaw stałek : tania i fajna 14/2.5 Panasonica + 25/1.8 + 60/2.8 macro (wyjdzie niewiele drożej niż 12-40)
    5. Do zestawu koniecznie przewidziałbym grip (i tu też do starego E-M5 tańszy), oraz drugą baterię, do ambitniejszej zabawy lampy - wystarczą na początek 2xYongnuo
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    14-150 w nowej wersji na pewno będzie obiektywem dobrym do rodzinnych zdjęć, zwłaszcza, że na długim końcu jest jaśniejszy od 12-50 ; ) a również jest uszczelniony. ; ) No i odpada potrzeba dodatkowego żonglowania jeśli potrzebny jest długi koniec.
    12-40 to ogromny pancerniak, zniechęca z małym korpusem (e-m5 bez gripa tym bardziej e-m10). Dla mnie jeśli się nie trzaska zdjęć reporterskich, bądź na jakiś imprezach gdzie jest mało świata zupełnie nie potrzebny w domowym użyciu, dużo przyjemniej i ciekawiej będzie z jasną stałką jak 25/45/75mm do kompletu

Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Bierz starszy aparat. Też się naczytałem, że te nowe aparaty mają takie super matryce. Spłukałem się ostatnio zamianą D5000 na a6000, a efekt jest taki:

Sony:
    https://gombrowitch.files.wordpress....9/dsc00498.jpg
    https://gombrowitch.files.wordpress....9/dsc00497.jpg

Stary Nikon:
    https://gombrowitch.files.wordpress...._0002_2593.jpg
    https://gombrowitch.files.wordpress...._0001_2592.jpg

Różnica nie jest taka wielka, a ładnych kilka tysięcy jestem do tyłu. Nie mówiąc o tym, że plastyka Tamrona 60mm jakoś bardziej mi odpowiada, niż SEL 50mm i że do Nikona jest większy wybór szkieł w lepszych cenach. Jakbym jeszcze raz podejmował decyzję, to albo bym nic nie zmienił, albo wszedł w D7100, albo kupił jakieś fajne szkiełko, albo zbierał na FF.
    Ostatnio edytowane przez gombro ; 6.09.15 o 23:12

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gombro Zobacz posta
    Bierz starszy aparat. Też się naczytałem, że te nowe aparaty mają takie super matryce. Spłukałem się ostatnio zamianą D5000 na a6000, a efekt jest taki:
    U Olka efekty ze wszystkich matryc Sony są bardzo zbliżone, nie licząc trybu hi-res z nowszych aparatów. No ale aparat to nie sama matryca, są jeszcze inne, czasem istotne, cechy.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gombro Zobacz posta

Sony:
    https://gombrowitch.files.wordpress....9/dsc00498.jpg
    https://gombrowitch.files.wordpress....9/dsc00497.jpg

Stary Nikon:
    https://gombrowitch.files.wordpress...._0002_2593.jpg
    https://gombrowitch.files.wordpress...._0001_2592.jpg

Różnica nie jest taka wielka, a ładnych kilka tysięcy jestem do tyłu. Nie mówiąc o tym, że plastyka Tamrona 60mm jakoś bardziej mi odpowiada, niż SEL 50mm i że do Nikona jest większy wybór szkieł w lepszych cenach. Jakbym jeszcze raz podejmował decyzję, to albo bym nic nie zmienił, albo wszedł w D7100, albo kupił jakieś fajne szkiełko, albo zbierał na FF.
    Przecież z E-PM2 czy E-PM5 z matrycy bedą podobne zdjęcia, będzie mniej wygodnie, ale tanio!

---------- Post dodany o 23:16 ---------- Poprzedni post był o 23:14 ----------

Cytat Zamieszczone przez Matick7 Zobacz posta
    14-150 w nowej wersji na pewno będzie obiektywem dobrym do rodzinnych zdjęć, zwłaszcza, że na długim końcu jest jaśniejszy od 12-50 ; ) a również jest uszczelniony. ; ) No i odpada potrzeba dodatkowego żonglowania jeśli potrzebny jest długi koniec.
    12-40 to ogromny pancerniak, zniechęca z małym korpusem (e-m5 bez gripa tym bardziej e-m10). Dla mnie jeśli się nie trzaska zdjęć reporterskich, bądź na jakiś imprezach gdzie jest mało świata zupełnie nie potrzebny w domowym użyciu, dużo przyjemniej i ciekawiej będzie z jasną stałką jak 25/45/75mm do kompletu
    Przestrzeliłeś może ten obiektyw i porównałeś z mZD 12-40 - moim zdaniem będzie równie niewygodnie... Jakościowo gorzej.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Przecież o tym właśnie piszę. Czytacie ze zrozumieniem? Nawet aparaty, które mają inne matryce, teoretycznie lepsze i nie wiadomo jak chwalone w necie, w praktyce okazują się trochę lepsze, ale szału nie ma. Ja jestem bardzo rozczarowany zmianą. Lepiej wziąć tańszy aparat i jakieś fajne szkło.
    Ostatnio edytowane przez gombro ; 6.09.15 o 23:20