Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: OM-D - Mój "rodzinny" dylemat z E-M5

Awatar elaniusz
    Mieszka w
    Wisła
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

OM-D - Mój "rodzinny" dylemat z E-M5

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jest to mój pierwszy post na forum więc uprzejmie witam Koleżanki i Kolegów. Jestem amatorem jeżeli chodzi o fotografie i pewnie takim pozostanę, ale chce nauczyć się robić dobre zdjęcia, dobrym aparatem.

Do sedna zatem.
    Moim zamiarem był zakup lustrzanki Nikona, ale pod wpływem wielu rozmów z Panami i Paniami ze sklepów fotograficznych i po przeczytania miliarda opinii, testów i recenzji zdecydowałem się zupełnie świadomie na aparat z rodziny OM-D.

I mam teraz "rodzinny" dylemat, ponieważ chce kupić starszego albo młodszego brata. Od razu zaznaczę, że jak kupię ten sprzęt to długo raczej nie pozwolę sobie na jakąś poważniejszą zmianę czy mocną rozbudowę systemu.

Rozważam zakup pomiędzy dwoma zestawami:
    1. OM-D E-M5 w wersji 1 z obiektywem M. Zuiko ED 12-40mm f/2.8 PRO
    lub
    2. OM-D E-M5 mark II z obiektywem kitowym ED 12-50mm f/3.5-6.3 EZ Lens Kit
    Myślałem również żeby zamiast kitowego kupić obiektyw stało-ogniskowy, jakiś f/1.8 ale nie wiem jaką żeby była dość uniwersalna.

Proszę pomóżcie w decyzji wiedząc, że pewnie nie będzie mnie stać na rozszerzenie tego zestawu przez jakieś 2 lata.
    Co do wykorzystania to nie mam specjalnie sprecyzowanych jeszcze konkretów, czyli do tzw. "wszystkiego", czyli trochę podróżniczo, trochę reportaż, trochę zabawa ze światłem zachodzącego słońca, kwiaty, robaki itp.

Przepraszam jeżeli jest to chaotyczne ale od jakiegoś czasu mam niezłą zagwozdkę, który zestaw wybrać.
    Za każdą konstruktywną radę będę wdzięczny

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez elaniusz Zobacz posta
    Za każdą konstruktywną radę będę wdzięczny
    Nie chcę Cię zniechęcać ale postaram się wypunktować błędy (MZ) Twojego rozumowania
    1. Do robienia dobrych zdjęć nie musisz mieć dobrego aparatu a Ty wybrałeś sobie z górnej półki
    2. Chcesz się uczyć, jeszcze nie wiesz co Cię zainteresuje a już na początku się ograniczasz jednym obiektywem (może nawet PRO!)
    3. Może, skoro nie przewidujesz w najbliższym czasie (po zakupie) rozbudowy systemu, może zastanów się nad kupnem jakiegoś Stylusa. Zawsze to taniej a masz zakres ogniskowych jak a trzech obiektywach. Stałe światło F2,8 też jest zaletą.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Z tego co napisałeś brałbym wersję nr.2 Nie chce mi się sprawdzać ale wyjdzie pewnie taniej, a z czasem jak będziesz czuł taką potrzebę dokupisz obiektyw(y) stałoogniskowe z lepszym światłem.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Awatar elaniusz
    Mieszka w
    Wisła
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Każda uwaga jest cenna więc mnie nie zniechęcisz. Mam świadomość, że jest to sprzęt z wyższej półki, ale takiego właśnie szukam, choć w tym przypadku design również nie jest dla mnie bez znaczenia. Jak już pisałem chciałem kupić lustrzankę Nikon 7100 potem 5500 a tu nagle pojawił się OM-D (na początku byłem zły, że Pan w znanym sklepie namieszał mi w głowie - bo chciałem lustrzankę)
    Jestem raczej na O-MD zdecydowany mimo wszystko (miałem go już w łapkach). Mój dylemat dotyczy kwestii:
    Czy lepiej kupić lepsze body ze słabszym obiektywem, a później (rok, dwa), kupić lepszy obiektyw czy może kupić słabsze body z bardzo dobrym obiektywem (mimo, że to też ma swoje spore ograniczenia)?
    W każdym razie wszystkie powyższe przedstawione przez Was uwagi sobie cenię i dziękuję.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria
    Rozważam zakup pomiędzy dwoma zestawami:
    1. OM-D E-M5 w wersji 1 z obiektywem M. Zuiko ED 12-40mm f/2.8 PRO

2. OM-D E-M5 mark II z obiektywem kitowym ED 12-50mm f/3.5-6.3 EZ Lens Kit
    Mój dylemat dotyczy kwestii:
    Czy lepiej kupić lepsze body ze słabszym obiektywem,
    a później (rok, dwa), kupić lepszy obiektyw czy może kupić słabsze body z bardzo dobrym obiektywem
    (mimo, że to też ma swoje spore ograniczenia)?
    Idąc dalej tym tropem można wziąć jeszcze bardziej "pro" EM-1 z obiektywem typu "dekielek" - albo dla oszczędności bez...

A może warto rozważyć bardziej sensowny zestaw:
    3. EM-10 (z gripem) plus obiektyw 12-35/2,8 plus krótkie (i śmiesznie tanie) tele 40-150 i na dokładkę jakąś jasną stałkę,
    w zależności od potrzeb np. portretówkę 45/1,8 albo szerszy 20/1,7 - czy coś jeszcze innego...
    Może nie tak "prestiżowy" zestaw - ale bardzo uniwersalny i wykorzystujący potencjał wymiennych obiektywów.
    I do nabycia w rozsądnej cenie.

Bo jak obiektyw miałby być jeden to faktycznie kompakt jest lepszym wyjściem...
    Ostatnio edytowane przez easy_rider ; 6.09.15 o 08:06

urzyszkodnik
    Gość
    E tam.
    Zaraz jeden.
    Jakies m42 na pewno sobie dokupisz. Choćby heliosa za grosze.

Co do N.
    Wybór dobry. W N nie zapniesz bezproblemowo żadnych innych szkieł.
    Jesli ma byc oszczędnie, to taka wersja pewnie Cie czeka.
    Wiec N tez bym odrzucił od razu.

Osobiście bym stara piątkę kupił. I szkło kitowe.
    Do tego adapter. Lub adaptery.
    I tanie szkła z innych systemów.

Ale-
    W opcji
    (poważnie bym sie zastanowił na Twoim miejscu)
    jest sony.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    12-40/2.8 nie nada się do robaczków, bo nie oferuje ostrzenia z bliska. Tu bardziej sprawdzi się 12-50 który pseudo macro posiada.
    Jakbym miał brać jedną stałkę, to 25/1.8, albo 20/1.7 zapewne. Choć kusiłoby mnie jeszcze 17/1.8

MK II ma podobną jakość zdjęć, ale ma tryb HiRes, oraz więcej bajerów jak sterowanie smartfonem, peaking, blokowane kółko trybów, oraz wyświetlacz ruchomy w wszystkich kierunkach.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Mój dylemat dotyczy kwestii:
    Czy lepiej kupić lepsze body ze słabszym obiektywem, a później (rok, dwa), kupić lepszy obiektyw czy może kupić słabsze body z bardzo dobrym obiektywem (mimo, że to też ma swoje spore ograniczenia)?
    Oba rozwiązania mają tę samą wadę- jeden obiektyw, którym nie "załatwisz" swoich zainteresowań.
    Może powinieneś poszukać promocji z dual kitem a potem pomyśleć o jakiejś stałce, kiedy już będziesz dokładniej wiedział co Cię "kręci".
    Makro, portret czy krajobraz wymaga innego obiektywu
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria
    Elaniusz, rzuć jeszcze okiem na Pentaxy. Proponowałbym K-50, z obiektywem "kit"; kosztuje to chyba mniej niż 2000, to skromny zestaw, ale daje Ci już możliwość pstrykania rodziny, robienia zdjęć na wycieczkach itp. Do tego można tanio (kilkaset pln) kupić da55-300 jako tele, a do tzw. "prawdziwej" zabawy będziesz miał dostęp do dużej ilości szkieł manualnych. Pobawisz się nimi jakiś czas i wtedy będziesz mógł zdecydować jakie ogniskowe najbardziej Cię kręcą i zacząć zbierać na nowe szkiełka AF. Ładowanie kupy kasy na sam początek jest IMHO bez sensu, to jak zakup super sportowego auto świeżo po zrobieniu prawa jazdy jak jeszcze nie bardzo człowiek wie który pedał to sprzęgło
    Ostatnio edytowane przez Paffcio ; 6.09.15 o 12:02

Awatar elaniusz
    Mieszka w
    Wisła
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Wow;
    Nie spodziewałem się, że tyle osób się odezwie. Dziękuje za wszystkie uwagi, każdą z nich rozpatruje.
    Znalazłem teraz opcję w moim zasięgu cenowym E-M10 z dwoma kitami 14-42 i 40-150 do tego starczyło by mi na jasną stalkę powiedzmy 25/1.8. - co Wy na taki wybór?

Kompakt Stylus też fajny, ale chce mieć możliwość zmiany obiektywów.
    Sony jak dla mnie poza zasięgiem cenowym bo zależy mi na aparacie z wizjerem

Dzięki za dotychczasowe uwagi.