Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 106

Wątek: Matryca mikro 4/3 vs obiektywy M.Zuiko PRO.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Paffcio Zobacz posta
    Panie i Panowie,
    dochodzę do wniosku, że wklejanie tu jakichkolwiek fotek testowych mija się z celem, bo wszystko, co ma więcej niż 1mb i tak jest kompresowane.
    RAW-y mają po kilkanaście MB i nie są kompresowane. (nie wyobrazam sobie nie zamieścić RAW z porównania)
    W podobny sposób można wstawić .jpg uprzednio zmieniając mu rozszerzenie na .ORF. Po ściągnięciu takiego pliku należy w komputerze zmienić z powrotem na .jpg.
    Że o takich rozwiązaniach jak Dropbox (czy podobnych) nie wspomnę.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 19.08.15 o 02:02
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    276
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    a ja Żywe i Koźlaka z browaru Amber
    Wiesz co dobre!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    RAW-y mają po kilkanaście MB i nie są kompresowane. (nie wyobrazam sobie nie zamieścić RAW z porównania)
    W podobny sposób można wstawić .jpg uprzednio zmieniając mu rozszerzenie na .ORF. Po ściągnięciu takiego pliku należy w komputerze zmienić z powrotem na .jpg.
    o takim rozwiązaniu problemu nie wiedziałem

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Że o takich rozwiązaniach jak Dropbox (czy podobnych) nie wspomnę.
    Chciałbym nadmienić, że są tacy, co nie używają dropboxów, fejsbuków czy innych prezerwatyw. I nie zamierzają tego zmieniać.

Poczekam jeszcze na opinie innych, bo jak poczytać posty to opinie są różne... prawdę powiedziawszy ja na siłę też nie chcę udowadniać, że nie jestem wielbłądem. No i nie zgłosił się nikt z Krakowa z zujkiem czy panalejką 25mm...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    To są różnice rzędu 1 EV na wyższych ISO i nawet 2 EV na niskich. ISO 200 w E-M10 wygląda podobnie do ISO 800 w Fuji. Czy to są niewielkie różnice? Kwestia względna. Można tu jeszcze dorzucić kompakty z matrycą 1" i znaleźć takie warunki, w których różnice są niewielkie, a wszystko inne nazwać specyficznymi zastosowaniami
    Tu nie chodzi o to, jakie są różnice, tylko czy jakość z matryc 4/3 wystarczy, aby sprostać konkretnym oczekiwaniom. W większości przypadków wystarczy, ale często ten niewielki odsetek zdjęć, które są najbardziej wymagające, sprawia największą radochę
    Nieco prześwietlone zdjęcie da się uratować i w Olku i w Fuji. Podobnie z cieniami. Mocno przepalone zdjęcie jest po prostu skaszanione, i nie uratuje go ani matryca Fuji, ani tym bardziej Olkowa. Wszystko co pomiędzy to właśnie wg mnie te specyficzne sytuacje.

No ale ja, oprócz aparatów w ręku, mam jeszcze zdjęcia testowe wykonane w identycznych warunkach I nie mam ich w szufladzie tylko na blogu

Wiem, zaglądam. Świetne zdjęcia, ciekawe opisy sprzętu od strony użytkowej. Przeczytaj proszę to co ja wcześniej napisałem a potem przypomnij sobie co sam napisałeś pod tekstem odnośnie E-M10 w części jakość obrazu. Wiem, że to co napisałeś na blogu wcale nie jest sprzeczne z tym co napisałeś tutaj, ale mimo wszystko sens tamtych słów wydaje mi się zbieżny z moimi.
    Przy okazji mógłbyś zaktualizować tamten wpis o E-M10 odnośnie fioletów przy wyciąganiu z cieni. Chyba nie ma wątpliwości, że jest to problem oprogramowania Adobe a nie samego aparatu, bo OV3, Darktable czy RawTherapee nie wykazują podobnych objawów.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Z tego, co pamiętam, to napisałem, że różnica w jakości obrazu istnieje i jest taka, jakiej należałoby się spodziewać, mając na uwadze różnice w wielkości matryc. Z odpowiednimi obiektywami dla mnie może być wystarczająca, ale mając większy zapas można sobie pozwolić na więcej.

Niestety nie jestem w stanie sprawdzać każdego softu do rawów. Wrzuciłem jednak pliki na serwer, więc można się pobawić samemu.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Niestety nie jestem w stanie sprawdzać każdego softu do rawów. Wrzuciłem jednak pliki na serwer, więc można się pobawić samemu.
    nie trzeba sprawdzać, ta kwestia była już sprawdzana w Twoim wątku 10 dni z E-M10:
    https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1095683

ale już koniec offtopu z mojej strony

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Paffcio Zobacz posta
    Warunkiem jest tylko posiadanie niezłego monitora, bo bez tego to będzie efekt 3g..no
    Aaaa, to juz wiem, po prostu trza miec monitor z funkcja 3D

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    ale jak zrobić odbitki 3d? Bo faktycznie, wszystkie moje zdjęcia na papierze wydają się płaskie

| OlyJedi Awatar Fisher7811
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    41
    Moja galeria
    Wydają się płaskie bo masz Olka. Z APS-C nawet płaskie wyjdzie 3d

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    Podobno ktoś kiedyś zrobił FuFu zdjęcie dziury, potem wywołał w fotolabie, położył odbitkę na podłodze i wpadł do środka. To jest dopiero 3d