Są. Na tych typowych mapach coś tam znalazłem i tak na oko nie wyglądało to najgorzej w przypadku znakowanych szlaków (gorzej te pozostałe). Nie sprawdzałem w praktyce i ciężko mi coś powiedzieć. Zaczynam szukać lepszych map, z tego co wiem są także takie z naniesionymi dodatkowo śladami dróg wspinaczkowych oraz tych łatwych, po których prowadzą przewodnicy. Gdyby ktoś coś wiedział więcej proszę o info.
Ostatnio edytowane przez alnico ; 12.08.15 o 10:26
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Na początek się przywitam bo to pierwsza moja wypowiedź.
Wydawnictwo Sygnatura/CartoMedia (lub jeszcze pod jakąś inną nazwą bo to grupa kilku wydawnictw) sprzedaje na Androida odpowiedniki map papierowych, więc bardzo szczegółowych. Sprzedaje również w formie samej bitmapy PNG do wykorzystania w dowolnym programie (po dosyć łatwym skalibrowaniu).
Kiedyś korzystałem z OpenHikingMap (część projektu OpenStreetMap) w programach MyTrails/Orux, ale to zupełnie inna liga. Obecnie albo kupuję wersje rastrowe lub (gdy nie ma sensownej opcji zakupu) po prostu sam sobie skanuję, dodaję koordynaty współrzędnych i działają mi idealnie w każdym miejscu na świecie bo często jest opcja kupna wersji cyfrowej, a gdy jej nie ma to i tak zawsze są dostępne profesjonalne, szczegółowe mapy papierowe w bardzo dobrej skali — czasem nawet 1:10 000. Papierowa mi wtedy służy do ogólnego zaplanowania trasy i „ogarnięcia” okolicy a do tego mam pod ręką na ekranie telefonu lub tableta idealnie wskazane swoje położenie na dokładnie tej samej mapie. W praktyce jest o wiele szybciej i wygodniej zerknąć w kilka sek na ekran telefonu niż szukać swojej pozycji na mapie.
Uzyskany efekt mniej więcej taki:
Zeskanowana i skalibrowana najbardziej dokładna papierowa mapa 1:50 000 tego rejonu w programie Orux. Krzywa siatka współrzędnych na tym zrzucie ekranu to tylko efekt obrócenia mapy na ekranie. Po kalibracji mapy wszystko jest bardzo dokładnie i jak widać niebieski ślad pokrywa się z drogą, którą jechałem na rowerze. Lekkie odchylenia to niedokładność GPS lub minimalne przesunięcia przy składaniu fragmentów mapy.
Pozostało mi jeszcze ożenić swoje mapy z programem MyTrails bo dla mnie jest bardziej wygodny![]()
Ostatnio edytowane przez yossarian ; 12.08.15 o 17:27
Generalnie do nawigacji zwykłe mapy papierowe (używam w skali 1:25000 WIT) są słabiutkie i przypuszczam, że tak samo będzie z ich elektronicznymi odpowiednikami. Typowy przykład - szlak idzie po zboczu zakosami a na mapie ich nie ma. Wszystko jest OK dopóki widzimy dokąd idziemy (w zasadzie to wtedy i tak mapy nie używam wystarczy wiedzieć jakiego koloru szlakiem mam iść), gorzej jeśli jest taka mgła, że niewiele widzimy. W takim przypadku mapa nieraz poprowadzi prosto w przepaść. Tu trzeba dobrych i mapy wektorowej i urządzenia GPS (glonass?). Pytanie też na ile urządzenie będzie dokładne, wiadomo że trzeba kierować się zasadą ograniczonego/braku zaufania. Jednak z dobrej mapy przynajmniej mamy większą wiedzę jak szlak faktycznie przebiega a nie tylko jego zgrubne przybliżenie.
Tak na szybko sprawdziłem mapę PL TOPO i jeśli chodzi o tatrzańskie szlaki to jest słabiutko - podobnie jak na papierowej albo i gorzej. Znacznie lepsza (d. bardziej szczegółowa) wydaje się być mapa standardowo dodawana do urządzeń Garmina, są tam nawet szlaki nieznakowane aczkolwiek pytanie na ile to jest dokładne.
Ostatnio edytowane przez alnico ; 12.08.15 o 21:52
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mmplus Nikony
Jakoś nie wierzę by mapy w GPS były dokładniejsze niż papierowe.
Inna sprawa, że nie ma takiej mapy, na której by wszystko było. Chyba, że sobie sam to wszystko stworzysz w OSM.
Ja zawsze patrzę na wersję papierową. Jeżeli jest ok to kupuję. Dopiero później myślę nad wersją elektroniczną konkretnie tej mapy.
W nocy nie widzę problemu (poza tym że nie wolno) - mając dobrą latarkę widać niewiele gorzej niż w dzień, szlak znajdziesz. Zakładam tu szlaki jak w Tatrach Zachodnich czy typu Sławkowski (tam to nawet w dzień GPS się przyda
), Beskidy, Bieszczady a nie np. Orlą Perć.
Co innego mgła wtedy też bym się nie wybrał ale czasem mgła sama sobie Ciebie wybierze i wtedy wolałbym mieć GPSa niż nic. Dwa lata temu miałem taką sytuację (pierwsze foty w wątku) kiedy byłem na Świnicy a pode mną zrobiło się gęsto. Widać było tylko kupę kamieni w zasięgu dwóch... trzech metrów. Na szczęście się przejaśniło bo już czarno to widziałem. Myślę, że GPS i powrót po śladzie mógłby w jakimś stopniu pomóc w szukaniu szlaku.
---------- Post dodany o 22:40 ---------- Poprzedni post był o 22:31 ----------
Jak porównałem mapę papierową w skali 1:25000 z wektorową mapą elektroniczną to odzwierciedlenie/szczegółowość szlaku w wersji elektronicznej jest dużo lepsze (oczywiście zależy to od mapy). Tak na marginesie to mapy elektroniczne są często tworzone/modyfikowane przez alpinistów, etc. na podstawie śladów zapisanych w urządzeniu.
Ostatnio edytowane przez alnico ; 12.08.15 o 22:42
Smartfony mają kilka programów, które rysują ślad on-line i fajnie się po nim wraca. Przetestowałem.
Znakowanie szlaków to różnie jest. U mnie w Beskidzie to są takie że rewelacja, a są też hmmm "zapomniane".
U Słowaków znowu to taki luzik chyba mają, bo jak na Rysy szedłem to miejscami zonk w oczach. I szło się tam gdzie wydeptane. Od Chatki to mniej więcej ... -> o tam są Rysy![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
śliczne góry
brawo za panoramkę
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie
alnico - piękne zdjęcia Tatr podajesz.
Próbowałem używać map Garmina Topo: Poland, Austria, Spain. Najczęściej brakuje na nich ścieżek, które są na mapach rastrowych. Najczęściej przygotowuje wcześniej tracka jeśli mi nie żaden nie odpowiada z http://www.wikiloc.com/ - widać je też na Google Earth. Tracki ostatnio przygotowuję w Google Earth to tylko parę klików.
Głównie używam w Polsce map rastrowych do Garmina z Compassu ale próbowałem też innych tam gdzie Compass nie sięga i nie narzekam. Dla Austrii są niezłe mapy rastrowe BirdsEye Alp.
Z Hiszpanią nie mogę sobie poradzić, trudno dostać dobrą mapę w necie, Topo Garmina jest beznadziejna, oznaczenie szlaków takie sobie, po pożarach zmieniają się szlaki, polegam tylko na trackach. Zaletą w stosunku do Polski to absolutny brak ludzi![]()