Ja tam podtrzymuje swoje zdanie. Zrezygnowałbym z kita na recz dwóch świetnych stałek, czyli 20 i 45. Będziesz miał jasno i ostro.
pozdr.
R/
Ja tam podtrzymuje swoje zdanie. Zrezygnowałbym z kita na recz dwóch świetnych stałek, czyli 20 i 45. Będziesz miał jasno i ostro.
pozdr.
R/
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
45 mm daje węższy kąt widzenia, niż 42 mm w kicie.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
20 imho jest za wąska żeby była jedynym szerokokątnym obiektywem w torbie
Lubię sobie popstrykać.
Co Wy macie za fobie z tymi szerokatnymi szklami ?
Moze mi ktos ten fenomen wytlumaczyc?
IMHO 100x lepiej sie sprawdzi jasna stalka w okolicach 20mm niz jakies UWA ponizej 12mm, a juz na pewno uniwersalniejsza ta pierwsza bedzie
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Zależy do czego. Ja często zabieram 20/1.7 jako jedyny obiektyw i dość często składam kadr jak mi się motyw nie mieści. No ale nie wszystko można złożyć. UWA to specyficzny kąt widzenia, natomiast umiarkowanie szeroki przydaje się bardzo często, ot. takie 14-17 chociażby w kicie.
Majac caly przekroj ogniskowych (pomijajac macro), to u mnie wszystko obczajam ogniskowymi z przedzialu 14-60mm, z czego 70% jest zrobione w okolicach 20mm....
I smiem wlasnie twierdzic, ze dla wiekszosci okolice 20mm to rowniez beda w najczestszym uzytkowaniu.
Kto potrzebuje szerokosci to kupuje szerokie bez gadania, tyle.
I wlasnie to, ze jak kto chce to i taka 20 se spokojnie cos posklada, a na co dzien jest jasna staleczka z dobra ogniskowa
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Kupiłbym sobie 17 lub 25 Zuiko, ale cena mnie odstrasza trochę. 17 byłby dla mnie idealny w sumie. Ale te 3mm przeboleje.
---------- Post dodany o 21:02 ---------- Poprzedni post był o 20:14 ----------
Chciałem jeszcze zapytać czy w takim obiektywie 20mm 1.7 to prędkość AF zależy od aparatu?