Strona 20 z 34 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 331

Wątek: Olympus M.Zuiko Digital ED 7-14 mm f/2,8 PRO

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Paffcio Zobacz posta
    Ta dyskusja o flarach przypomniała mi ciągłe utyskiwania z forum Pentaxa, gdzie ludzie też mocno skarżą się na blikowanie firmowych jasnych zoomów. Na forum Nikona swego czasu było chyba to samo... zresztą Canon też nie jest bez grzechu. Pozostaje zatem zaprzyjaźnić się z blikami, albo przejść na stałki, bo jak widać wszystkie systemy mają ten problem.
    Żaden obiektyw nie jest pozbawiony wad. Zoom to zawsze mniejszy, czy większy kompromis.

Ten tutaj zapowiada się całkiem nieźle...
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Paffcio Zobacz posta
    Ta dyskusja o flarach przypomniała mi ciągłe utyskiwania z forum Pentaxa, gdzie ludzie też mocno skarżą się na blikowanie firmowych jasnych zoomów. Na forum Nikona swego czasu było chyba to samo... zresztą Canon też nie jest bez grzechu. Pozostaje zatem zaprzyjaźnić się z blikami, albo przejść na stałki, bo jak widać wszystkie systemy mają ten problem.
    Na stałkach też są bliki, jak chcesz psa uderzyć to kij zawsze się znajdzie. A z większością tych wszystkich wad to jest tak, że o nich tylko czytam ale jakoś dostrzec nie mogę, może już ślepy jestem
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi Awatar Fisher7811
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Przy "właściwym" ustawieniu źródła światła flary i bliki będą zawsze, ale pozostaje kwestia ich wyglądu i intensywności. Czasem są dobrym uzupełnieniem kadru, czasem po prostu nie przeszkadzają, ale takich fioletowych plam jak z panasa 7-14 to chyba nigdzie nie widziałem (fakt, mało widziałem) i mnie osobiście zniechęciło to do tego szkła.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Na stałkach też są bliki, jak chcesz psa uderzyć to kij zawsze się znajdzie.
    Oczywiście, że są, tylko że z reguły znacznie mniejsze. Odkąd zamieniłem wszystkie pentaxowe zoomy na "limitedy" to mogłem w końcu zacząć zabawę ze słońcem w kadrze, tak samo, jak to drzewiej bywało, jak jeszcze robiłem slajdy.

Generalnie z cyfrą problemy są trochę większe niż z filmem, bo tutaj jakiś zabłąkany promyczek światła często odbija się od matrycy i z powrotem "wraca" do obiektywu tworząc dodatkowe "duszki". Dlatego jeden obiektyw może zachowywać się różnie po podpięciu do różnych korpusów, w zależności od matrycy - od jednych odbija się chętniej, od innych mniej.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    276
    Moja galeria
    Chciałem zwrócić uwagę, że test R. Wonga był wykonany:"...new OM-D E-M5 Mark II's High Res Shot feature to create 40MP images. " co niewątpliwie ma znaczenie na jakość zdjęć. Tak więc wydatki mogą wzrosnąć w pościgu za jakością.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    No spodziewałem się więcej... Lepiej w rogach, ale mniej ostro w centrum niż Panasonicu. Żeby Panas nie miał tylu flar, to Olympusa skreśliłbym z listy życzeń.
    http://www.cameralabs.com/reviews/Ol...harpness.shtml

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    miałem dziś w ręku ten obiektyw, jest dużo lepszy niż Panasonic, niestety jest wielki i ciężki...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Gdzie go można pomacać? Też jestem zainteresowany
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ngs Zobacz posta
    miałem dziś w ręku ten obiektyw, jest dużo lepszy niż Panasonic, niestety jest wielki i ciężki...
    rozumiem, że piszesz o wykonaniu i użytych materiałach ?
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Testowalem w Proclubie na Żytniej w Warszawie. Obiektyw jest duży gabarytowo i cięzki, jak obiektywy do APSC np. Tokina 11-16. Wykonanie jest pro i fajnie tez ze tak jak w 12/2 moza pierscieniem przelączyc w manualne ustawianie ostrosci.