Strona 18 z 34 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 331

Wątek: Olympus M.Zuiko Digital ED 7-14 mm f/2,8 PRO

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez maver1ck Zobacz posta
    Jak już mieli dać jakieś zdjęcia to mogli dać porządne. Jaki portal takie zdjęcia. Czy tylko ja zauważyłem, że powoli widać, że im się nie chce i jadą na opinii? Pytanie jak długo.

Obiektyw jest dla mnie must have. Idealny na wypady w Dolomity

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MikolajN Zobacz posta
    Jak już mieli dać jakieś zdjęcia to mogli dać porządne. Jaki portal takie zdjęcia. Czy tylko ja zauważyłem, że powoli widać, że im się nie chce i jadą na opinii? Pytanie jak długo.

Zdjęć to oni nigdy nie mieli rewelacyjnych. Ostatnio co prawda zaczęła się na niektórych modelka pojawiać, ale to raczej nie szkło do portretów
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    Mi w góry w zupełności Lumix 7-14 wystarcza. Sporo lżejszy i mniejszy, jasności nie trzeba i dużo tańszy (używka).
    Olek niewątpliwie fajny, cena na tle nowego Lumixa nie odstrasza, jak sie pojawią używki będzie jeszcze lepiej.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Mi w góry w zupełności Lumix 7-14 wystarcza. Sporo lżejszy i mniejszy, jasności nie trzeba i dużo tańszy (używka).
    Olek niewątpliwie fajny, cena na tle nowego Lumixa nie odstrasza, jak sie pojawią używki będzie jeszcze lepiej.
    "ALE" jest takie, że Lumix nie jest szczelny a co do jasności to się nie zgodzę. Często otwieram przysłonę na max by zamrozić chmury w słabym świetle lub drzewa przy wietrze. A jak widać w testach ten 2,8 jest ostry nawet na pełnej dziurze. Poza tym podejrzewam, że Panas będzie wolniejszy.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Po co zamrażać chmury i drzewa? Jeśli wieje, to niech będzie widać na zdjęciu, że wieje
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Awatar zimoch
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Główne pole do popisu w landskejpie nie wymaga dobrego światła a wręcz przeciwnie ustawiasz przeslone lekko powyżej hiperfokalnej i masz ostre wsio. Tutaj małe światło sprawdzi się w gwiazdach i jakiś bliższych foto typu pseudo makro.
    EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    "ALE" jest takie, że Lumix nie jest szczelny a co do jasności to się nie zgodzę. Często otwieram przysłonę na max by zamrozić chmury w słabym świetle lub drzewa przy wietrze. A jak widać w testach ten 2,8 jest ostry nawet na pełnej dziurze. Poza tym podejrzewam, że Panas będzie wolniejszy.
    Problemu z zamrożeniem chmur nie miałem, bardziej z ich rozmyciem, drzewa i trawy - niech widać że wieje (jak epicure). Jak leje zdjęć nie robię i staram się w ogóle nie wychodzić, lekki deszcz czy śnieg jeszcze mu nie zaszkodził. Wszystko kwestią potrzeb, ogólnie Olek niewątpliwie lepszy ale dla mnie duże znaczenie ma także cena, rozmiar i waga. Optycznie dla mnie Lumix jest całkowicie satysfakcjonujący. Gdy potrzeba robić zdjęcia w ciemnościach te F2.8 Olka może mieć decydujące znaczenie.
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Jeśli kupię MZD 7-14 to raczej do pomieszczeń gdzie 12mm jest za wąsko i jest ciemno.
    Bardzo mnie ciekawi jak się ten obiektyw spisuje w terenie bo Lumix 7-14 bardzo łatwo łapie flary.

Pod wodę pewnie wygodny będzie w obudowie Olympusa bo obudowy innych producentów wymagają by montować to szkło po zamontowaniu aparatu i oczywiście musi to być specjalny port z pokrętłem.
    Ze światła mi nic nie przyjdzie bo i tak by obraz był ostry poza kadrem trzeba przymknąć do f/7 chyba, że port będzie miał powyżej 200mm średnicy.

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Bardzo mnie ciekawi jak się ten obiektyw spisuje w terenie bo Lumix 7-14 bardzo łatwo łapie flary.
    Ja na flary nie narzekam, w terenie jedynie zdarzał się problem gdy słońce jest bezpośrednio w obiektywie choć i tu często pomaga większa dziura (jak się da), zresztą w innych obiektywach też w takich warunkach flary z reguły się pojawią. W pozostałych przypadkach przesłonienie dłonią padającego słońca na przednią soczewkę rozwiązuje problem, może to niewygodne ale skuteczne prawie w 100%. Problemy zdarzały się w ciemnościach i silnym źródle (jeszcze gorzej źródłach) światła jak ciemny pokój z jasną żarówką. W nocnych fotach w mieście czy też dużych pomieszczeniach z typowym niezbyt silnym oświetleniem szczególnych problemów nie zauważyłem.
    Szwarc, mydło i powidło

| OlyJedi Awatar maver1ck
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Ja na flary nie narzekam, w terenie jedynie zdarzał się problem gdy słońce jest bezpośrednio w obiektywie choć i tu często pomaga większa dziura (jak się da), zresztą w innych obiektywach też w takich warunkach flary z reguły się pojawią. W pozostałych przypadkach przesłonienie dłonią padającego słońca na przednią soczewkę rozwiązuje problem, może to niewygodne ale skuteczne prawie w 100%. Problemy zdarzały się w ciemnościach i silnym źródle (jeszcze gorzej źródłach) światła jak ciemny pokój z jasną żarówką. W nocnych fotach w mieście czy też dużych pomieszczeniach z typowym niezbyt silnym oświetleniem szczególnych problemów nie zauważyłem.
    Polecam zobaczyć jak fiszka Samyanga sobie daje radę.
    Tam praktycznie nie ma flar.

7-14 niestety nie bez podstawy został nazwany flarołapem. :>