Strona 19 z 34 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 331

Wątek: Olympus M.Zuiko Digital ED 7-14 mm f/2,8 PRO

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez maver1ck Zobacz posta
    Polecam zobaczyć jak fiszka Samyanga sobie daje radę.
    Tam praktycznie nie ma flar.

7-14 niestety nie bez podstawy został nazwany flarołapem. :>
    Ja zaś polecam zajrzeć do mojego wątku gdzie zdjęć pod słońce jest cała masa a flar ZERO.
    To że stałka jest lepsza od zooma nie dziwi. Fakt, że Samyang jest super pod tym względem i tam często obywa się bez flar nawet ze słońcem w kadrze. Tym niemniej w terenie jeśli nie mam słońca w kadrze nie widzę problemu i flar nie mam poza może marginalnymi przypadkami które się zawsze mogą trafić. Po prostu trzeba wiedzieć jak zdjęcia robić tym obiektywem o czym pisałem.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi Awatar maver1ck
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Podrzucisz coś ?

Bo wątki masz duuuże.

A co do 7-14 to moim zdaniem nie tylko słońce. Każde źródło światła w kadrze to problem. Szczególnie z E-M10.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Każde źródło światła w kadrze to problem. Szczególnie z E-M10.
    a dlaczego szczególnie z E-M10 to szkło ma problem? Ze zdjęć, które widziałem faktycznie problem jest w miejscach z dużą ilością punktów świetlnych, albo tam gdzie jest dużo powierzchni odbijających silne światło. Wtedy blików nie da się łatwo uniknąć. A bliki z 7-14 Panasa nie wyglądają zbyt ładnie (naturalnie?)

| OlyJedi Awatar Fisher7811
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Generalnie z tego co można w sieci znaleźć problem jest z nowszymi Olkami, i faktycznie flary są brzydkie i upierdliwe
    http://www.mu-43.com/threads/45013/ tu porównanie w identycznych warunkach flar z panasa g5 i olka e-m5

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fisher7811 Zobacz posta
    Generalnie z tego co można w sieci znaleźć problem jest z nowszymi Olkami, i faktycznie flary są brzydkie i upierdliwe
    http://www.mu-43.com/threads/45013/ tu porównanie w identycznych warunkach flar z panasa g5 i olka e-m5
    Ciekawe...i jeszcze ten kolor flar, blików...
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Ciekawe...i jeszcze ten kolor flar, blików...
    Refleksy na filtrze dolnoprzepustowym?

W ogóle ciekawe te problemy szkieł Panasonica na Olympusach (lub korpusów Olympusa ze szkłami Panasonica). 20mm 1.7 generuje banding, 7-14 bliki.

A jak tam 12-35/2.8 i 35-100/2.8 sobie radzą? Są jakieś problemy zidentyfikowane?
    Zapraszam do albumu i galerii

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Refleksy na filtrze dolnoprzepustowym?
    Chyba nie... Z tamtego wątku http://www.mu-43.com/threads/45013/ raczej potwierdza się to co napisał Fisher7811:
    Cytat Zamieszczone przez Fisher7811 Zobacz posta
    ...problem jest z nowszymi Olkami...
    i chyba chodzi o matryce od Sony. Takie sugestie są w tym wątku, że niby ten sensor bardziej jest podatny na odbicia refleksów punktowych źródeł światła, które wracają do obiektywu. Ile w tym prawdy to trudno powiedzieć.
    Ale jest tam także podana na to (czy ten kolor flar) "recepta". Strona 4 wątku post #62. Lub tu: klik
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 21.05.15 o 11:08
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Podrzucisz coś ?

Bo wątki masz duuuże.

A co do 7-14 to moim zdaniem nie tylko słońce. Każde źródło światła w kadrze to problem. Szczególnie z E-M10.
    W wątku z Tatr ok. połowa zdjęć jest z 7-14. Jeżeli źródła światła są w kadrze to problem z blikami faktycznie nieraz występuje, choć robiąc zdjęcia w kościele czy nocne w mieście (coś tam jest na początku i końcu wątku z Australii) jakoś mi to nie doskwierało. W kościele czasem trzeba było kombinować, w mieście nawet sobie nie przypominam aby jakieś bliki były. Robiąc np. 12/2.0 problem z blikami też miałem ze słońcem w kadrze. Gdy ktoś robi sporo zdjęć ze źródłami światła w kadrze czy też pomieszczeniach z b. jasnym oświetleniem obiektyw może być nie do zaakceptowania, dla moich potrzeb (głównie plener, w tym zdjęcia pod słońce) jest całkowicie OK!
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    108
    Moja galeria
    Widziałem parę zdjęć z 7-14 z koszmarnymi blikami - mi nigdy nie udało się takich uzyskać... nawet ze słońcem w kadrze.
    Może są różne wersje obiektywu? Panas poprawił (po cichu) powłoki? Tak tylko sobie gdybam...

W każdym razie - żeby było na temat - ja nie planuję wymiany na Olkowego 7-14
    Ostatnio edytowane przez easy_rider ; 21.05.15 o 20:28

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Ta dyskusja o flarach przypomniała mi ciągłe utyskiwania z forum Pentaxa, gdzie ludzie też mocno skarżą się na blikowanie firmowych jasnych zoomów. Na forum Nikona swego czasu było chyba to samo... zresztą Canon też nie jest bez grzechu. Pozostaje zatem zaprzyjaźnić się z blikami, albo przejść na stałki, bo jak widać wszystkie systemy mają ten problem.