Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Uszkodzony e-m1 ?

| OlyJedi Awatar jerryg3
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Uszkodzony e-m1 ?

Próbowałem dzisiaj fotografować za pomocą Olympusa E-M1, adapter MMF-3 i sigma 135-400.Przy pierwszych zdjęciach próbnych ptaka (rudzika) zdjęcia wynikowe zaczęły szaleć.Fotografowałem na preselekcji przysłony, przy czym czasy proponowane przez elektronikę były odpowiednie do tego co widziałem w wizjerze. Zdziwiłem się, gdy zobaczyłem:

https://plus.google.com/photos/10790...y=CIqnoqTHwqoW

Potem Sarenka, zwątpiłem.
    Zdjęcia wynikowe są z zupełnie innymi czasami, tej samej przysłonie, tym samym iso, nie celują z ostrością.
    W międzyczasie obiektyw wyciągany, przedmuchane styki.
    Mam też zdjęcia statyczne z tego obiektywu (dzrzewo).

Obiektyw ZD 14-54 zachowuje się tak samo.
    Co się stało ? Jak ugryźć temat ? Aparat kupiony za znajomością OJ , jeszcze na gwarancji na pewno.
    Z puszką w dłoni świat staje się piękniejszy
    Zapraszam na stronę, bloga, wątek.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    Bracketingu nie masz czasem włączonego?

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    A jak z obiektywami mikro 4/3, może przyczyna jest w adapterze MMF-3
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar jerryg3
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Bracketingu nie mam włączonego. Odkręcałem też adapter. Muszę zaznaczyć, że nie można zdjęć przeglądać na wizjerku. Pokazuje 1-sze zdjęcie, potem się wyłącza wizier i szuka ostrości nawet przy MF. Czasem nie działa przycisk OK, czasem inne przyciski niezależnie od ustawien przełącznika p1 p2. Cuda się dzieją. Kreski w wizjerze, te na których widzimy ekspozycję w dół lub góra są poszarpane, czyli nie kreska przy kresce. Jedna jest na minus 1, druga, ok -0,1 trzecia na plus ok 1.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jerryg3 Zobacz posta
    Próbowałem dzisiaj fotografować za pomocą Olympusa E-M1, adapter MMF-3 i sigma 135-400....
    Licz się z niepełna kompatybilnością Sigm, to ma sie tak prawo zachowywać , to samo dotyczy Lumixów 4/3. Z nowszymi obiektywami Olympusa będzie lepiej.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar jerryg3
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Tak jak pisałem, zdjęcia nie przy Bracketingu, tylko przy szybkiej lub wolniejszej kl/sek. Potestuję jeszczę, pozmieniam wszystkie obiektywy, alę widzę, że teraz mam 3 zdjęcia chyba poprawnie naswietlone.

---------- Post dodany o 17:32 ---------- Poprzedni post był o 17:30 ----------

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Licz się z niepełna kompatybilnością Sigm, to ma sie tak prawo zachowywać , to samo dotyczy Lumixów 4/3. Z nowszymi obiektywami Olympusa będzie lepiej.
    To nie tylko Sigma, do tej pory nie miałem z nimi kłopotu. ZD też ma kłopot, jak i kręcenie kółkami nastaw i przyciskami.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    A jak z obiektywami mikro 4/3, może przyczyna jest w adapterze MMF-3
    Poszedłbym tymi samymi tropami.

Cytat Zamieszczone przez jerryg3 Zobacz posta
    Pokazuje 1-sze zdjęcie, potem się wyłącza wizier i szuka ostrości nawet przy MF.
    A nie masz czasem aktywnej nieszczęsnej funkcji auto przełączania EVF? Jeżeli podczas przeglądania zdjęć zbliżysz cokolwiek do wizjera aparat kończy tryb przeglądania...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    A nie masz czasem aktywnej nieszczęsnej funkcji auto przełączania EVF? Jeżeli podczas przeglądania zdjęć zbliżysz cokolwiek do wizjera aparat kończy tryb przeglądania...
    A nie jest tak, że podczas przeglądania zdjęć jak się coś zbliży do wizjera to podgląd zdjęć pojawia się w wizjerze, po odsunięciu (ręki, oka.) podgląd znów pojawia się na ekraniku LCD. Tak to działa w panasonikach. Auto przełączanie dla mnie to bardzo dobre rozwiązanie.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 30.03.15 o 20:17

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    A nie jest tak, że podczas przeglądania zdjęć jak się coś zbliży do wizjera to podgląd zdjęć pojawia się w wizjerze, po odsunięciu (ręki, oka.) podgląd znów pojawia się na ekraniku LCD. Tak to działa w panasonikach. Auto przełączanie dla mnie to bardzo dobre rozwiązanie.
    Nie w OMD (zakładając, że w E-M1 jest tak samo jak w E-M10) jest tak, że przy aktywnym auto przełączaniu jeżeli podgląd zdjęcia jest na LCD to zbliżenie (oka, palca, czegokolwiek) do czujnika powoduje przejście w tryb fotografowania. Z kolei jeżeli mając aparat przy oku naciśniesz podgląd zdjęcia wyświetli się ono w EVF, oddalenie od oka spowoduje pokazanie się podglądu na LCD, a ponowne przyłożenie aparatu do oka spowoduje znów przejście w tryb fotografowania.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Nie w OMD (zakładając, że w E-M1 jest tak samo jak w E-M10) jest tak, że przy aktywnym auto przełączaniu jeżeli podgląd zdjęcia jest na LCD to zbliżenie (oka, palca, czegokolwiek) do czujnika powoduje przejście w tryb fotografowania. Z kolei jeżeli mając aparat przy oku naciśniesz podgląd zdjęcia wyświetli się ono w EVF, oddalenie od oka spowoduje pokazanie się podglądu na LCD, a ponowne przyłożenie aparatu do oka spowoduje znów przejście w tryb fotografowania.
    To chyba gorzej rozwiązane to przełączanie. W panasie będąc w danym trybie (podgląd, fotografowanie) automatyczne przełączanie od czujnika następuje tylko dla tego trybu. Aby wyjść z podglądu można np. nacisnąć do polowy spust migawki lub ponownie przycisk podglądu zdjęć.