Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 69

Wątek: OM-D E-M5 a stabilizacja

| OlyJedi Awatar Rysiek_O
    Mieszka w
    47-364 Komorniki
    Siła reputacji
    312
    Moja galeria

Odp: OM-D E-M5 a stabilizacja

Cytat Zamieszczone przez frost Zobacz posta
    Osiem1984, a te testy to bez statywu robisz ? Wprost niesamowite ze z łapy na 600mm (FF) przy 1/8 wyszla Ci tak ostra fota.
    Był na dopingu. Faszerował się czymś co widać w poście #28 . Więc nie wiem, czy wynik można uznać
    Rysiek_______________
    Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3

| OlyJedi Awatar frost
    Mieszka w
    Gostyń
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

Sugerujesz Rysiek że te nieporuszone foty to wynik alkoholowego bezruchu ?

| OlyJedi Awatar Rysiek_O
    Mieszka w
    47-364 Komorniki
    Siła reputacji
    312
    Moja galeria

Sugerujesz Rysiek że te nieporuszone foty to wynik alkoholowego bezruchu ?
    Ja tylko patrzę.... a Żywiec mógł być bezalkoholowy . Wyniki są mistrzowskie, to i uwierzyć trudno
    Rysiek_______________
    Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Osiem1984, a te testy to bez statywu robisz ? Wprost niesamowite ze z łapy na 600mm (FF) przy 1/8 wyszla Ci tak ostra fota.
    No oczywiście, że bez statywu, inaczej moje pytanie a co za tym idzie cały ten wątek nie miałby sensu

---------- Post dodany o 01:04 ---------- Poprzedni post był o 01:00 ----------

Cytat Zamieszczone przez Rysiek_O Zobacz posta
    Ja tylko patrzę.... a Żywiec mógł być bezalkoholowy . Wyniki są mistrzowskie, to i uwierzyć trudno
    Muszę Was rozczarować. Fotografowane puszki to wynik odwiedzin, jakie mi zafundował przyjaciel. Ponieważ od prawie 2 miesięcy męczę się dietą toteż nawet jedną kroplą się nie dopingowałem. Co do fotek, spust zawsze przyciskam na lekki wydechu lub po krótkim wydechu z wstrzymanym powietrzem, prawy łokiec na klatce, lewy na brzuchu ale bez mocnego nacisku, spust puszczam dopiero po zrobienieu zdjęcia i wtedy też zmieniam rytm oddechu lub wypuszczam powietrze (w zależności od przyjętej techniki). Myślałem, że to żaden fenomen.

---------- Post dodany o 01:07 ---------- Poprzedni post był o 01:04 ----------

Osiem1984, a te testy to bez statywu robisz ? Wprost niesamowite ze z łapy na 600mm (FF) przy 1/8 wyszła Ci tak ostra fota.
    Aaa własnie, to są jpg, więc pewnie puszka też lekko wyostrzyła, przez co ruch jest mniej widoczny. Tak czy owak finalnie jestem zadowolony, bo udało mi się w końcu wyłapać wyraźne różnice między zdjęciami ze stabilizacją i bez niej. Widzę to przy 75-300 przy 12-40 przy niskim ogniskowych różnice nie są tak duże. Aaa i jeszcze jeden bardzo duży plus - zmieniłem w ustawieniach opcję stabilizacji, tak by nie aktywowała się po wciśnięciu spustu migawki do połowy, a dopiero przy robieniu zdjęcia - dużo pomogło.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta

[...]

Muszę Was rozczarować. Fotografowane puszki to wynik odwiedzin, jakie mi zafundował przyjaciel. Ponieważ od prawie 2 miesięcy męczę się dietą toteż nawet jedną kroplą się nie dopingowałem. Co do fotek, spust zawsze przyciskam na lekki wydechu lub po krótkim wydechu z wstrzymanym powietrzem, prawy łokiec na klatce, lewy na brzuchu ale bez mocnego nacisku, spust puszczam dopiero po zrobienieu zdjęcia i wtedy też zmieniam rytm oddechu lub wypuszczam powietrze (w zależności od przyjętej techniki). Myślałem, że to żaden fenomen.
    [...]
    Snajperzy jeszcze czekają aby strzelić pomiędzy uderzeniami serca. I podobnie człowiek który graweruje krawędzie żyletek, siedzi ze stetoskopem aby wyraźniej słyszec swoje serce i wykonuje ruchy pomiędzy uderzeniami serca na wydechu.

Podobno kawa calkowicie psuje stabilizację rąk.
    Fujifilm X10

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kateb Zobacz posta
    Snajperzy jeszcze czekają aby strzelić pomiędzy uderzeniami serca.
    Snajperskie sztuczki nadają sie do fotograficznych zastosowań (tak mówią wiedzący) http://petapixel.com/2012/02/22/shoo...ip-techniques/
    przychodzisz do mnie z siekierą, to znaczy że też nie jestem Ci obojętny ...

Mieszka w
    Grudziądz
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Potwierdzam. Stabilizacja w tej puszce (E-M5) działa niepewnie, jednym słowem, szwankuje. Stabilizację przy tak sporym EV, powinno być widać i powinno się ją słyszeć. Stabilizacja przy wciśnięciu spustu do połowy (odpowiednio w opcjach) działa tylko na celownik, z kolei na wyświetlaczu tego nie widać. Na automacie (1) działa w bardzo małym zakresie, i można ją zauważyć tylko w niekorzystnych warunkach oświetleniowych. Mam ten sam problem ze zdjęciami robionymi tym aparatem. Moim zdaniem niczym się nie różnią bez stabilizacji i ze stabilizacją.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Spróbuj w takim razie zrobić zdjęcie z ręki ze stabilizacją i bez przy czasie 1/8. A przy dłuższych jak chcesz posłuchać, że stabilizacja działa.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sabcio Zobacz posta
    ...Stabilizację przy tak sporym EV, powinno być widać i powinno się ją słyszeć...
    Że powinno być widać to się zgodzę ale czy powinno się ją słyszeć to mam wątpliwości Najlepiej jakby działała bezgłośnie. U mnie (aparat panasonic) w obiektywie, mając oko aparatu przy wizjerze nie słychać kompletnie działania stabilizacji. Przykładając ucho do obiektywu jest rzeczywiście różnica przy włączonej i wyłączonej IS. Taki ledwo słyszalny "szumek" jest przy włączonej.
    Stabilizacja przy wciśnięciu spustu do połowy (odpowiednio w opcjach) działa tylko na celownik, z kolei na wyświetlaczu tego nie widać.
    Jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Jeśli się nie mylę to na wyświetlaczu i wizjerze obraz jest z sobą ściśle powiązany.
    Na automacie (1) działa w bardzo małym zakresie, i można ją zauważyć tylko w niekorzystnych warunkach oświetleniowych. Mam ten sam problem ze zdjęciami robionymi tym aparatem. Moim zdaniem niczym się nie różnią bez stabilizacji i ze stabilizacją.
    Jeśli są dobre warunki oświetleniowe i nie używasz teleobiektywu to nic dziwnego, że zdjęcia nie będą się różniły z użyciem i bez użycia stabilizacji.

Cytat Zamieszczone przez Matick7 Zobacz posta
    Spróbuj w takim razie zrobić zdjęcie z ręki ze stabilizacją i bez przy czasie 1/8.
    Dodałbym jeszcze aby przy takiej próbie ustawić ogniskową obiektywu tak na 40mm, czy 50mm.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 27.03.15 o 23:07
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Stabilizacja przy wciśnięciu spustu do połowy (odpowiednio w opcjach) działa tylko na celownik, z kolei na wyświetlaczu tego nie widać.
    Ciekawe jakim cudem? Przecież zarówno w wizjerze jak i na wyświetlaczu widzisz obraz z tej samej matrycy. Nie ma możliwości by stabilizacja wpływała tylko na jeden z tych obrazów.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)