Strona 453 z 475 PierwszyPierwszy ... 353403443451452453454455463 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4.521 do 4.530 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wojteh Zobacz posta
    czyli jeśli ja potrzebuję body na pustynie i bezdroża Indii i Afryki to lepszy będzie starszy m5 niż m10 ?? nie tracąc nic z obrazka ?
    Obrazek jest identyczny w większości obecnych korpusów Olympusa. E-M5, E-M10, E-M5II, E-PL5, 6,7 i E-PM2. We wszystkich siedzi taka sama lub minimalnie zmodyfikowana matryca Sony. Troszkę inny obrazek daje E-M1, tam jest matryca Panasonica. Część osób jej nie lubi. Ja nie mam zdania, używałem tylko korpusów z matrycą Sony.

do tej pory używałem 3 obiektywów 28 35 i 50 na wszystkich systemach łącznie z analogami ... potrzebuję drugie body, do tej pory zabierałem analogowego Ikona teraz chce coś mocnego, szybkiego i z dobrym obrazkiem
    Obrazek będzie dobry (choć Olympus chyba nie ma szkła odpowiadającego 28mm na FF, ale Panasonic ma coś w tym stylu).
    Co do "mocności" to jeśli chodzi Ci o budowę to ze szkieł Olympusa 12mm 2.0 i 17mm 1.8 są solidniej wykonane niż 25mm 1.8 i 45 1.8, ale żadne z nich nie jest uszczelniane.

jeśli rozmycie będzie takie jak poniżej mi wystarczy
    Jeśli wierzyć EXIFowi to użyłeś 35mm na przysłonie 2.8. W m43 ze szkłem 17mm 1.8 będziesz miał teoretycznie gorsze rozmycie (tak jakbyś przymknął 35mm do 3.5), czy to będzie widoczne na zdjęciu to już inna sprawa.

Jeszcze jedno - m43 ma matryce o proporcji boków 4:3. Nie każdemu to pasuje. Oznacza to też że obiektyw 25mm opisywany jako odpowiednik 50mm na FF jednak troszkę inaczej "widzi" świat niż to 50mm założone do FF.

Żeby była jasność nie twierdzę że to jest wada, taka jest cecha tego systemu, ale warto o tym wiedzieć.
    Zapraszam do albumu i galerii

Awatar wojteh
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    przepaleń jest niewiele ale taka zastosowałem obróbkę

czyli wychodzi ze jeśli zakupię na na początek e5 z panasem 20/1,7 to mam fajny zestawik z szybkim Af i porównywalnym rozmyciem jak 35/f2,8 FE z sony a7

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    czy matryca poradzi sobie z takimi kontrastami ?? jak na zdjęciu ??
    Według mnie matryca E-M5 radzi sobie całkiem dobrze z kontrastami, ale jednak A7 radzi sobie jeszcze lepiej.
    Jeśli na tym zdjęciu matryca A7 poległa, to E-M5 wypadnie gorzej.

Pewnych rzeczy się nie oszuka. Duża matryca zawsze ma łatwiej jeśli chodzi o DR. Trudniej zrobić pod nią równe szkło i tutaj Olympus ma przewagę.

---------- Post dodany o 10:32 ---------- Poprzedni post był o 10:31 ----------

czyli wychodzi ze jeśli zakupię na na początek e5 z panasem 20/1,7 to mam fajny zestawik z szybkim Af i porównywalnym rozmyciem jak 35/f2,8 FE z sony a7
    Z Panasonikiem 20mm 1.7 nie będziesz miał szybkiego AF. Jak ma być szybko to wybierz Olympusa 17mm 1.8.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Moim zdaniem jest OK. Niewielka ilość przepałów jest czasem wręcz wskazana, żeby pokazać na zdjęciu ostre światło. Zrobienie z tego zdjęcia pseudo-HDRa zabiłoby klimat.

Będzie różnica około pół działki. W takich zdjęciach może to nie być istotne.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

BTW. Przejrzyj wątek ze zdjęciami Rafała Czarnego (https://forum.olympusclub.pl/threads...kobity/page746), zobaczysz co można osiągnąć z m43 w warunkach streetfoto.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Z Panasonikiem 20mm 1.7 nie będziesz miał szybkiego AF. Jak ma być szybko to wybierz Olympusa 17mm 1.8.
    Uwielbiam taki pasztet. Jak z 17/1.8 jest szybko to jak określić to co się dzieje w 14/2.5?
    W 20/1.7 nie ma najszybciej, ale w micro43, trzeba przestrzelać samemu i zdecydować.
    Jeżeli kolega chce kupić 3 szkła i korpus to chyba znajdzie sklep, który mu pozwoli na wypróbowanie sprzętu przed zakupem.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Awatar wojteh
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    tylko ja chce używany kupić ... ale już mam pw z pomocą

teraz tylko by jeszcze znaleźć w dobrej cenie body ...

zdjęcia Rafała - rewelacja ...

ja robię tez takie :

dlatego potrzebuję solidny szybki AF ... to powyżej zrobione fuji x100

---------- Post dodany o 10:34 ---------- Poprzedni post był o 10:09 ----------

a zależy mi bym takich ujęć nie miał tak jak tu nieostrych ...

Ostatnio edytowane przez wojteh ; 4.03.15 o 12:29

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    dlatego potrzebuję solidny szybki AF ... to powyżej zrobione fuji x100
    E-M5 ma szybki (a nawet bardzo szybki AF-S). Natomiast obiekty w ruchu to dla tego aparatu spory kłopot. AF-C to jest jakaś żenująca atrapa.
    Niestety brak czujników fazowych się mści.

Nie umiem niestety porównać jakości AF E-M5 z x100 czy A7

A7 bawiłem się tylko w sklepie i wydawał się wolniejszy niż E-M5.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Nie umiem niestety porównać jakości AF E-M5 z x100 czy A7
    X100 był lata świetlne za E-M5, dopiero X100T wypada mniej więcej podobnie. O A7 nic nie wiem, ale szału się po nim nie spodziewam.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Awatar wojteh
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    chodziło mi bardziej o moment ... chce mieć szybki AF - bo tam akcja rozgrywała się w ułamkach sekund, skaczący chłopiec - mam chyba z 10 zdjęć z a7 i nie mam ostrego .. a szkoda ...

czyli dobry wybór .. tam gdzie bede potrzebował matrycy A7 użyję go, a na ulicy gdzie chodzi o pewność i szybkość będzie e-m5

Uprawnienia umieszczania postów