Strona 2 z 14 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 136

Wątek: Aparat za ok. 1200 zł po rabacie

| OlyJedi Awatar Blacker
    Mieszka w
    Świdnica
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Jakby Ci to delikatnie napisać Jak nie podepniesz obiektywu, to raczej niewiele zdziałasz

Jak nie podepniesz obiektywu, to raczej nie będzie lepsza
    No to w takim razie Peny odpadają? Na rowerze, w trakcie jazdy ciężko będzie mi się posługiwać obiektywem...
    Nie chce aby jakość bez obiektywu była gorsza niż w Xz-2 i X10
    Xz 1

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    393
    Moja galeria
    Chyba Koledzy mieli na myśli to, ze w Penie bez podpięcia obiektywu nie tylko jakości, a w ogóle zdjęcia nie będzie
    A co do jakosci - zależy od tego, jaki obiektyw podepneisz - są lepsze i gorsze - niestety te lepsze zwykle droższe. W pzrypadku zdjeć robionych w trakcie jazdy rowerem problemem może byc też kurz dostajacy sie do wnętrza aparatu - z tego względu lepiej by było mieć sprzęt uszczelniony (i korpus i obiektyw). Niestety chyba najtańszą kombinacja jest tu OMD-EM5 + MZD12-50 - nawet w przypadku zakupu sprzętu uzywanego dosć znacznie przekroczyłbyś założony budżet. Ale - może warto rozważyć na początek zakup nieuszczelnionego korpusu z uszczelnionym obiektywem a po pewnym czasie wymienić korpus na lepszy?
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi Awatar Blacker
    Mieszka w
    Świdnica
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Chyba Koledzy mieli na myśli to, ze w Penie bez podpięcia obiektywu nie tylko jakości, a w ogóle zdjęcia nie będzie
    No tak myślałem, tylko nie byłem pewien o tych naleśnikowatych obiektywach, czy są dołączane ,czy na stałe
    Zdjęcia na rowerze będą robione może z 30 dni, a reszta gdzie popadnie, plaża, dżungla, karuzela...
    A grubość obiektywu w najcieńszym w Penie będzie porównywalnie z tym z pierścieniem z Xz-1? Tylko tak dokładnie będę wiedzieć mniej więcej jaka będzie różnica grubości aparatów...
    Taki najcieńszy będzie lepszy jakościowo niż Xz-2, xz-10?
    Czy te obiektywy zwłaszcza cienkie, są delikatne, czy tak jak moze w xz-1,2?
    Xz 1

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    339
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Blacker Zobacz posta
    No tak myślałem, tylko nie byłem pewien o tych naleśnikowatych obiektywach, czy są dołączane ,czy na stałe
    Zdjęcia na rowerze będą robione może z 30 dni, a reszta gdzie popadnie, plaża, dżungla, karuzela...
    A grubość obiektywu w najcieńszym w Penie będzie porównywalnie z tym z pierścieniem z Xz-1? Tylko tak dokładnie będę wiedzieć mniej więcej jaka będzie różnica grubości aparatów...
    Taki najcieńszy będzie lepszy jakościowo niż Xz-2, xz-10?
    Czy te obiektywy zwłaszcza cienkie, są delikatne, czy tak jak moze w xz-1,2?
    Będzie bardzo podobna. Tyle, że nie założysz nic innego poza konwerterem do kompakta... A do pena możesz jak budżet i fantazja pozwolą.

Dołóż sobie jakieś 1,5 cm. I sprawdź, czy X-10 ma tę sama matrycę (wielkość) co XZ-2.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar Blacker
    Mieszka w
    Świdnica
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Będzie bardzo podobna.
    Przepraszam ,ale grubość,czy jakość?
    Xz 1

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    339
    Moja galeria
    Przepraszam ,ale grubość,czy jakość?
    Jakość, podobna grubość nowego 14-42 czy 12-35 szersza o 1,5 cm mniej więcej.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar Blacker
    Mieszka w
    Świdnica
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Czyli dokupując naleśnika do Pena E-PL5 lub 6 nie ma sensu wydawać tyle na ten zestaw skoro jakość podobna do Xz-10, jeżeli nie będę brać pod uwagę jego dalszej rozbudowy ?
    Xz 1

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    339
    Moja galeria
    Czyli dokupując naleśnika do Pena E-PL5 lub 6 nie ma sensu wydawać tyle na ten zestaw skoro jakość podobna do Xz-10, jeżeli nie będę brać pod uwagę jego dalszej rozbudowy ?
    Nie odrobiłeś zadania. Matryca z X-10 jest mniejsza od tej z XZ-2 czy Stylusa 1, róznica zatem będzie większa. Na niekorzyść XZ-10.

| OlyJedi Awatar Blacker
    Mieszka w
    Świdnica
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    To fakt, nie odrobiłem..., od razu liczę na profesjonalną odpowiedź...
    Zatem porównując do Xz-2 rozumiem, że nie będzie dużej różnicy...
    Xz 1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    210
    Moja galeria
    Matryca w XZ-2 to ok. 1/5 matrycy z PEN-a. Matryca z XZ-10 to ok. 1/8 matrycy z PEN-a.

Jeśli nigdy, przenigdy, w żadnym wypadku i pod żadnym pozorem, nawet dla testu zabawy lub z ciekawości nie wpadniesz na pomysł by podpinać do swojego aparatu inny obiektyw, to nie ma sensu, żebyś kupował aparat z wymienną optyką. Jeśli jednak myślisz, że może kiedyś będziesz chciał coś zmienić, pokombinować, to lepiej idź w PEN-a.
    The question is, who cares?