Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Prośba o ocenę moich kadrów

Mieszka w
    Nad błękitnym Dunajem
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Wielkie dzięki za krzepiące komentarze.
    Okazuje się jednak, że jedynie zdjęcia #6 nie odszumiłem, reszcie zaaplikowałem jakieś odszumenie (przepraszam za wprowadzenie błąd w moim ostatnim poście). Wydaje mi się, że te widoczne szumy są spowodowane podbiciem cieni (w obróbce) na prawie każdym zdjęciu. Tu #6 z poprawionym balansem bieli i odszumione, trochę przygasiłem cienie.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	hiromi-262007-2nd try.jpg
Wyświetleń:	53
Rozmiar:	432,9 KB
ID:	140314

@Bodzip, bardzo trafna uwaga chyba wszyscy to przeoczyli, a jest widoczny ten cień prawie na każdym zdjęciu pianistki (bardziej lub mniej). Tak jakby przesunęła się poziomo w trakcie robienia zdjęcia o parę cm. Nie mam zielonego pojęcia czym to jest spowodowane. Tu jest link do RAW-a:
    https://drive.google.com/file/d/0Bxb9Ts-8i0E7U1BoZTJ4bkpfNkU/view?usp=sharing

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Takie coś mi wyszło:

Nazwa:	hiromi-262001B.jpg
Wyświetleń:	160
Rozmiar:	372,8 KB
ID:	140324

i z korekcją balansu bieli na sukienkę

Nazwa:	hiromi-262001B1.jpg
Wyświetleń:	173
Rozmiar:	682,8 KB
ID:	140323

Ten odbłysk światła za plecami nadal jest. Może mniejszy ale jest. Widocznie reflektor strzelał prosto w jej plecy od góry ponieważ sukienka w górnej i lewej części oraz prawe ramię jest przepalone.
    Ostatnio edytowane przez Bodzip ; 8.02.15 o 09:19
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Nad błękitnym Dunajem
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    To teraz coś z natury.
    O ile pierwsze 4 zdjęcia były robione w Białowieskim Rezerwacie pokazowym, w którym nie było problemu ze światłem, jednak przy padającym śniegu mój E-30 miał problemy ze złapaniem ostrości.
    Żubry były dość daleko i dodatkowo zapadał zmrok i przy ujęciach 13 do 15, mój E-30 z 70-300mm wyraźnie nie dawał rady. To była jedna z motywacji do przejścia na E-M5, aczkolwiek nie wiem czy ta puszka poradziłaby sobie ze złapaniem ostrości w tych warunkach.

Czekam na komentarze.

Pozdrawiam,

9. Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	narewka-312764.jpg
Wyświetleń:	66
Rozmiar:	563,5 KB
ID:	140411 10. Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	narewka-312766.jpg
Wyświetleń:	63
Rozmiar:	556,6 KB
ID:	140410 11. Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	narewka-312769.jpg
Wyświetleń:	65
Rozmiar:	575,5 KB
ID:	140409 12. Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	narewka-312770.jpg
Wyświetleń:	69
Rozmiar:	646,0 KB
ID:	140408 13. Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	narewka-1012856.jpg
Wyświetleń:	65
Rozmiar:	494,0 KB
ID:	140407 14. Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	narewka-1012876.jpg
Wyświetleń:	55
Rozmiar:	465,7 KB
ID:	140406 15. Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	narewka-1012886.jpg
Wyświetleń:	67
Rozmiar:	685,5 KB
ID:	140405

Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    ISO 1600 dla E-30 przy marnym oświetleniu to zły pomysł. Jak już to niskie ISO i statyw.
    Żubry spaprałaś - brak szczegółu, rozciapane i szum. Przy konikach - drugie to zaparowany obiektyw ?
    Za całęj serii jedynia kot wyszedł akceptowalnie.
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria
    nieostro i to co pisze Bodzip. Lustrzanka olka i wysokie iso to złe połączenie (z mojego e-3 zdjęcia z iso powyżej 800 są maaarne). Zmrok, zła pogoda, cel daleko, do tego obiektyw na dobrą pogodę - efekt jak wyżej
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują

Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar RafS
    Mieszka w
    Myślibórz
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria
    Kot może być, ale reszta jak poprzednicy pisali niestety nie nadaje się. Spróbuj w dzień, kiedy będzie ładna pogoda, zejdź z ISO i zobaczysz, że niby taka sama odległość, a będzie lepiej W tych warunkach i przy tym sprzęcie, ciężko byłoby zrobić super zdjęcia.
    czasami mniej znaczy więcej..

Mieszka w
    Nad błękitnym Dunajem
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    ISO 1600 dla E-30 przy marnym oświetleniu to zły pomysł. Jak już to niskie ISO i statyw.
    Żubry spaprałaś - brak szczegółu, rozciapane i szum. Przy konikach - drugie to zaparowany obiektyw ?
    Za całęj serii jedynia kot wyszedł akceptowalnie.
    Jeśli chodzi o nr 10 to tym cieniem akurat była barierka, ująłem ją przez przypadek w kadrze, ale podczas obróbki pomyślałem, że wygląda ciekawie. Ostrość koni złapana 1-2 metry przed nimi, ale jak trafić z AF w przyszłości? Testowałem obiektyw w warunkach domowych (bo to nie pierwszy raz zdarzyło mi się, że ostrość złapał z przodu) i nie objawiał FF, mam wrażenie że problem pojawia się gdy cel jest trochę dalej, jak np. żubry czy konie. Aczkolwiek mam wrażenie, że ryś jest też trochę nietrafiony.

Dlaczego wysokie ISO jest złe? Za bardzo szumi? Zbyt mały zakres dynamiczny (DR)? Czy statyw i niskie ISO jest kluczem do fotografii przyrodniczej? Może macie jakieś inne wskazówki/porady?
    Mogłem zrobić coś z mojej strony, żeby ryś nie był tylko "akceptowalny" ale niezły?

Pozdrawiam

Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Zmień obiektyw. ZD 70-300 nie jest najwyższych lotów.
    Abir robi 50-200 + EC-14, ja robię Sigmą 150 + EC-20
    Pooglądaj wątki ptasiarzy, popytaj czym robią: Ola-Olga, nyny, abir, fazi, Romek,... wielu innych.
    Przepraszam, że w Twoim wątku - dwa przykłady S150 +EC-20 + E-30 oczywiście.
    Kaczka na środku rzeki, robiona z wału przeciwpowodziowego - tak ok. 40-50 metrów
    Wróbel z drugiej strony ulicy - ok 10 m.

Nazwa:	P2014753ol.jpg
Wyświetleń:	53
Rozmiar:	379,6 KB
ID:	140442Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2044766ol.jpg
Wyświetleń:	56
Rozmiar:	356,1 KB
ID:	140441

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez edi15ta Zobacz posta
    Ostrość koni złapana 1-2 metry przed nimi, ale jak trafić z AF w przyszłości? Testowałem obiektyw w warunkach domowych (bo to nie pierwszy raz zdarzyło mi się, że ostrość złapał z przodu) i nie objawiał FF, mam wrażenie że problem pojawia się gdy cel jest trochę dalej, jak np. żubry czy konie.
    Pozdrawiam
    tak się zastanawiam, może w tym przypadku af lekko zwariował przez gęsty padający śnieg i poszedł za krótko

Dlaczego wysokie ISO jest złe? Za bardzo szumi?
    tak, u mnie za bardzo szumi. choć każdy ma inny min. poziom akceptowalności tej cechy

Czy statyw i niskie ISO jest kluczem do fotografii przyrodniczej?
    zależy co masz na myśli mówiąc klucz. Kluczem raczej jest zwierz i umiejętność podejścia go w naturalnym środowisku, znajomość zwyczajów zwierzyny, kadr - perspektywa, kierunek światła. statyw bardzo pomaga jeśli trzymasz w ręku aparat z długim obiektywem.
    wracając do pytania
    statyw - tak
    niskie iso - nie. to ma każdy aparat. lepsiejszy będzie aparat z dobrym wysokim iso. poza tym jaśniejszy obiektyw

Mogłem zrobić coś z mojej strony, żeby ryś nie był tylko "akceptowalny" ale niezły?

Pozdrawiam
    sfotografować go w naturalnym środowisku. na podmurówce przy ogrodzeniu dla mnie nie różni się od kota w schronisku. przepraszam za dosłowność, ale tak to widzę.

napisz czym jest dla ciebie fotografia przyrodnicza. bo może sprzęt który masz jest wystarczający na twoje potrzeby, typu konie w stadninie lub zoo. bo jeśli coś więcej to czekają cię inwestycje

jeszcze jedno. może af na żubrach złapał ostrość lecz przez brak statywu to ty poruszyłeś zdjęcie, a nie af źle dobrał parametry
    Ostatnio edytowane przez abir ; 9.02.15 o 19:00
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują

Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie

| OlyJedi Awatar Careme
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    83
    Moja galeria
    Bodzip ładnie to opisał. Dodam, że ja z 10m moim 75-300 takiego ładnego zbliżenia nie dam rady zrobić.
    XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.