Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Prośba o ocenę moich kadrów

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Careme Zobacz posta
    Bodzip ładnie to opisał. Dodam, że ja z 10m moim 75-300 takiego ładnego zbliżenia nie dam rady zrobić.
    Nie demonizujmy znowu tak bardzo sprzętu. Po pierwsze światło, po drugie światło i po trzecie też światło. Z g... bicza nie ukręcisz żadnym sprzętem - to odnośnie fotek z postu 13 (zapadający zmrok). Lepsze ISO dałoby mniejszy szum, może trochę lepszy szczegół ale brakuje światła i cudu i tak nie będzie.
    z 75-300 na 300mm:
    krop, taki sobi nieszczególny pstryk, częściowo poruszone - patrz głowa ptaka:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ptok1-2.JPG
Wyświetleń:	56
Rozmiar:	723,5 KB
ID:	140475

pomniejszone (i trochę przeostrzone chyba) ok. 2 razy (zwykle i tak pomniejsza się bardziej):
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ptok10-2.JPG
Wyświetleń:	57
Rozmiar:	327,7 KB
ID:	140476

Widać, że tam gdzie jest światło tam też jest detal, w cieniu budyń. Zdjęcie i tak z reguły pomniejszamy i wyostrzamy. Jak trafimy z fokusem, światłem i nie poruszymy cudów nie ma - detal/ostroścl musi być i na 75-300 (70-300 pewnie tak samo).
    Gdy musimy kropować jest już gorzej ale to już inna histora.
    Ostatnio edytowane przez alnico ; 9.02.15 o 23:09
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Mieszka w
    Nad błękitnym Dunajem
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez abir Zobacz posta
    tak się zastanawiam, może w tym przypadku af lekko zwariował przez gęsty padający śnieg i poszedł za krótko

No tak, ale w wizjerze tego niestety nie widać :/.

Cytat Zamieszczone przez abir Zobacz posta
    sfotografować go w naturalnym środowisku. na podmurówce przy ogrodzeniu dla mnie nie różni się od kota w schronisku. przepraszam za dosłowność, ale tak to widzę.

napisz czym jest dla ciebie fotografia przyrodnicza. bo może sprzęt który masz jest wystarczający na twoje potrzeby, typu konie w stadninie lub zoo. bo jeśli coś więcej to czekają cię inwestycje

jeszcze jedno. może af na żubrach złapał ostrość lecz przez brak statywu to ty poruszyłeś zdjęcie, a nie af źle dobrał parametry
    No tak, ryś niestety nie palił się do skakania po drzewach, wtedy mógłbym udawać że nie był w klatce .

Chciałbym fotografować zwierzęta w ich naturalnym środowisku, jednak na to potrzeba czasu. A tego nie mam zbyt wiele, więc naturalną koleją rzeczy jest to, że częściej będę w zoo. Jednak jak już ten czas znajdę wyjadę na parę dni w dzicz to chciałbym, żeby moje foty były trafione.

O jaśniejszym obiektywie myślałem, ale czytając różne fora doszedłem do wniosku, że taki 50-200mm na E-M5 byłby po prostu szkłem manualnym. Pewnie, że mógłbym go używać z E-30, ale 2 puszek na razie nie mam zamiaru wozić. Nie mówiąc już o tym, że mój E-30 wymaga serwisu.
    Marzy mi się nowy 300mm który ma wejść niebawem do sprzedaży, ale obawiam się, że jeszcze długo mnie na niego nie będzie stać.

Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Nie demonizujmy znowu tak bardzo sprzętu. Po pierwsze światło, po drugie światło i po trzecie też światło. Z g... bicza nie ukręcisz żadnym sprzętem - to odnośnie fotek z postu 13 (zapadający zmrok). Lepsze ISO dałoby mniejszy szum, może trochę lepszy szczegół ale brakuje światła i cudu i tak nie będzie.
    z 75-300 na 300mm:

Widać, że tam gdzie jest światło tam też jest detal, w cieniu budyń. Zdjęcie i tak z reguły pomniejszamy i wyostrzamy. Jak trafimy z fokusem, światłem i nie poruszymy cudów nie ma - detal/ostroścl musi być i na 75-300 (70-300 pewnie tak samo).
    Gdy musimy kropować jest już gorzej ale to już inna histora.
    Wow!
    Można wiedzieć w jaki sposób go wyostrzyłeś? Bo nie wydaje mi się żebym coś takiego potrafił osiągnąć w LR.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez edi15ta Zobacz posta
    Marzy mi się nowy 300mm który ma wejść niebawem do sprzedaży, ale obawiam się, że jeszcze długo mnie na niego nie będzie stać.
    Stara manualna optyka Cie nie interesuje? Za grosze można kupić naprawdę fajne szkiełka

nie wydaje mi się żebym coś takiego potrafił osiągnąć w LR.

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Można wiedzieć w jaki sposób go wyostrzyłeś? Bo nie wydaje mi się żebym coś takiego potrafił osiągnąć w LR.
    W LR, materiał wyjściowy w RAWie był na tyle dobry, choć mógłby być jeszcze lepszy (głowa ptaka). Odszumiłem w TOPAZie choć nie przypuszczam aby w LR było zauważalnie gorzej (szumu nie było dużo). Ważne aby RAWa odszumiać w pierwszej kolejności, dopiero potem jakakolwiek dalsza obróbka.
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło

| OlyJedi Awatar Careme
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    83
    Moja galeria
    Alnico, pisząc poprzednią odpowiedź miałem na myśli odległość. Pamiętasz jak daleko stałeś od tego ptaszka?
    XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.

Mieszka w
    Nad błękitnym Dunajem
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cissic Zobacz posta
    Stara manualna optyka Cie nie interesuje? Za grosze można kupić naprawdę fajne szkiełka
    A jakie obiektywy masz na myśli?

| OlyJedi Awatar kolba
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry, Lasowice
    Siła reputacji
    160
    Moja galeria
    Tak jak pisali alnico światło, światło itd. A 70_300 nie jest wielkich lotów ale przy dobrym świetle daje radę.
    E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
    http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Careme Zobacz posta
    Alnico, pisząc poprzednią odpowiedź miałem na myśli odległość. Pamiętasz jak daleko stałeś od tego ptaszka?
    nie mam pojęcia, siedział sobie gdzieś na drzewie. Pierwsze zdjęcie to krop więc można sobie porównać czy też oszacować w razie czego.
    Szwarc, mydło i powidło

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria
    Któryś z tych m42
    http://www.fotografowac.pl/obiektywy...ktywy/m42.html
    Jeśli interesują Cię większe ogniskowe musisz się liczyć z wagą rzędu 4kg

Sam właściwie fitografuję praktycznie tylko starą optyką Zuiko OM, jest troszkę drożej niż u konkurencji ale warto. Zwłaszcza OM 135 f2.5 jest świetny. Jeśli szkoda Ci 800/900 zł to zawsze możesz kupić Zeiss Sonnar 135 f2.5. Jest x2 taniej ale optycznie jest idealnie. Obudowa niestety nie jest japońska i to się czuje

Mamy na forum wątek manualny. Warto zajrzeć i się podpytać:
    https://forum.olympusclub.pl/threads...logowego-oczka.
    Ostatnio edytowane przez cissic ; 10.02.15 o 20:01