Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Prośba o ocenę moich kadrów

Mieszka w
    Nad błękitnym Dunajem
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Prośba o ocenę moich kadrów

Witam,

Chciałbym tu wrzucać zdjęcia których nie jestem pewien, że są dobre :P. Prawdopodobnie będę tu głównie wrzucał zdjęcia portretowe, ponieważ z tymi kadrami mam największy problem.

Prosiłbym o krytykę.

PS. Jeżeli to zły dział to proszę moderatorów o przeniesienie do działo "Ocena zdjęć".

Na pierwszy ogień idzie koncert
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	hiromi-261975.jpg
Wyświetleń:	129
Rozmiar:	451,4 KB
ID:	139935Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	hiromi-261989.jpg
Wyświetleń:	129
Rozmiar:	335,1 KB
ID:	139936Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	hiromi-261992.jpg
Wyświetleń:	126
Rozmiar:	651,2 KB
ID:	139937Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	hiromi-261995.jpg
Wyświetleń:	115
Rozmiar:	468,7 KB
ID:	139938Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	hiromi-262001.jpg
Wyświetleń:	124
Rozmiar:	510,9 KB
ID:	139939Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	hiromi-262007.jpg
Wyświetleń:	135
Rozmiar:	600,7 KB
ID:	139940Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	hiromi-262008.jpg
Wyświetleń:	112
Rozmiar:	375,9 KB
ID:	139941Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	hiromi-262022.jpg
Wyświetleń:	104
Rozmiar:	285,7 KB
ID:	139942

Mieszka w
    Nad błękitnym Dunajem
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Jeśli się podobają to też prosiłbym o napisanie :P.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria
    Hej,

Rozumiem, że dysponowałeś jednym obiektywem, i ograniczoną możliwością przemieszczania się.
    Co chciałeś uzyskać? Tylko teraz już nie szyj na tę okoliczność, i przyznaj jaki zamiar miałeś przed rozpoczęciem focenia.
    Czy miał to być reportaż z koncertu? Jeśli tak, to nie wyszło za dobrze.
    Mamy 5 zdjęć pianistki -jakże oryginalnej, i 3 pozostałej części grupy. Wąsko, poza domniemaniem, że grają razem - tylko dlatego, że to wspólna wrzuta - nic innego ich nie musi łączyć. Brakuje też interakcji z widownią - wynika ze zdjęć, że nikogo tam nie było. Odwiedziłeś 3 próby, 3ch różnych osób, które akurat sobie coś tam grały.

Jeśli chciałeś zrobić portrety sytuacyjne - to w miarę przyzwoity materiał koniec końców uzyskałeś - przynajmniej uchwyciłeś osoby z ich instrumentami, niekoniecznie już w w ich środowisku, gdyż jest zbyt wąsko pod względem treści, jak również poza gitarzystą - kadry wydają się być przypadkowe.

Ponieważ brakuje numeracji zdjęć, trudno odnieść się do poszczególnych - ale podoba mi się 6 - kadr -> to diagonalnie odcięte.

Jedno zdjęcie odszumiłeś, reszty nie - świadomy zabieg? czy 'muzyka' którą grali była z 'piaskiem'?

Jasne partie - jak 'odzienie' pianistki, straciły detal. Dlaczego?
    Przy pomiarze punktowym, na czarny fortepian, uzyskałeś idealnie naświetloną czerń. a co z bielą?

Stałe iso, zdjęcia naświetlane od 1/60 do 1/640 - rozrzut olbrzymi - czy aż tak różne warunki oświetleniowe panowały na scenie, czy może ty nie panujesz nad parametrami? Myślę, że ty sam znasz odpowiedź

Generalnie - tak, zdjęcia mogą się podobać, jednakże musisz popracować - w kolejnym podejściu - nad warsztatem zarówno dotyczącym tematu - co i jak chcesz fotografować,
    samego focenia - dopasowanie parametrów (jak widać sporo ich - ISO, czas, przesłona...)
    jak i decyzja co do obróbki.

pozdrawiam,

Mieszka w
    Nad błękitnym Dunajem
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sawa Zobacz posta
    Hej,

Rozumiem, że dysponowałeś jednym obiektywem, i ograniczoną możliwością przemieszczania się.
    Co chciałeś uzyskać? Tylko teraz już nie szyj na tę okoliczność, i przyznaj jaki zamiar miałeś przed rozpoczęciem focenia.
    Czy miał to być reportaż z koncertu? Jeśli tak, to nie wyszło za dobrze.
    Mamy 5 zdjęć pianistki -jakże oryginalnej, i 3 pozostałej części grupy. Wąsko, poza domniemaniem, że grają razem - tylko dlatego, że to wspólna wrzuta - nic innego ich nie musi łączyć. Brakuje też interakcji z widownią - wynika ze zdjęć, że nikogo tam nie było. Odwiedziłeś 3 próby, 3ch różnych osób, które akurat sobie coś tam grały.

Jeśli chciałeś zrobić portrety sytuacyjne - to w miarę przyzwoity materiał koniec końców uzyskałeś - przynajmniej uchwyciłeś osoby z ich instrumentami, niekoniecznie już w w ich środowisku, gdyż jest zbyt wąsko pod względem treści, jak również poza gitarzystą - kadry wydają się być przypadkowe.

Ponieważ brakuje numeracji zdjęć, trudno odnieść się do poszczególnych - ale podoba mi się 6 - kadr -> to diagonalnie odcięte.

Jedno zdjęcie odszumiłeś, reszty nie - świadomy zabieg? czy 'muzyka' którą grali była z 'piaskiem'?

Jasne partie - jak 'odzienie' pianistki, straciły detal. Dlaczego?
    Przy pomiarze punktowym, na czarny fortepian, uzyskałeś idealnie naświetloną czerń. a co z bielą?

Stałe iso, zdjęcia naświetlane od 1/60 do 1/640 - rozrzut olbrzymi - czy aż tak różne warunki oświetleniowe panowały na scenie, czy może ty nie panujesz nad parametrami? Myślę, że ty sam znasz odpowiedź

Generalnie - tak, zdjęcia mogą się podobać, jednakże musisz popracować - w kolejnym podejściu - nad warsztatem zarówno dotyczącym tematu - co i jak chcesz fotografować,
    samego focenia - dopasowanie parametrów (jak widać sporo ich - ISO, czas, przesłona...)
    jak i decyzja co do obróbki.

pozdrawiam,
    Uff, sporo pytań ale wielkie dzięki za twoje przemyślenia.
    Tak, niestety siedziałem w drugim rzędzie i nie miałem możliwości przemieszczania się (szeroki kadr moim zdaniem nie miał sensu, bo na zdjęciu byłyby same głowy z pierwszego rzędu), ani nie posiadam lepszego objektywu niż 50mm f2.

Zamiar był taki, żeby porobić parę zdjęć i zobaczyć co z tego wyjdzie. Ponieważ zdjęcia robię z reguły na wyczucie, więc nie wiem co jest ważne w tego typu fotografii.
    Oczywiście skupiałem się na pianistce i zależało mi na tym, żeby przekazać energię tego koncertu (dlatego też starałem się zamrozić ruch, co widać po czasach przesłony – tak wiem parę nie wyszło). Tak notabene zdjęcia można było robić tylko podczas pierwszego utworu.

Dlaczego uważasz, że kadry wydają się być przypadkowe?
    Jeśli chodzi o odszumianie to akurat jedno odszumiłem, żeby zobaczyć ile da się odszumić, a potem nie zwracałem na to uwagi. Swoją drogą wydaję mi się, że ta ziarnistość w cz/b dodaje klimatu.

Co do czasu naświetlania to rzeczywiście nie opanowałem funkcji AEL i niektóre kadry wyszły przepalone (aczkolwiek np. kadr nr 7 celowo podciągnąłem, bo nie wydawało mi się że cienie na sukience mają znaczenie).

A co myślisz o tym kolor czy cz/b wyglądają lepiej?

Pozdrawiam

PS. Niestety nie wiem jak edytować pierwszy post, żeby dodać numery. Ale będę pamiętał na przyszłość.
    Ostatnio edytowane przez edi15ta ; 5.02.15 o 07:48

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar RafS
    Mieszka w
    Myślibórz
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria
    Podoba mi się pierwsza i szósta.

Pierwsza gdyby pianistka patrzyła w inną stronę, byłoby jeszcze lepsze. 6-te podoba mi się z tego samego powodu co Sawie.
    To, że strój pianistki stracił detale akurat tu mi nie przeszkadza.

Jeśli chodzi o energię z koncertu to wydaje mi się, że gdybyś pokazał ruch(nie na wszystkich, ale choć na jednym), zamiast go zamrażać to byłoby więcej energii(spróbuj zejść z czasem poniżej 1/60 s, już przy 1/30, powinno "coś" się udać, tylko wtedy musisz jakoś unieruchomić aparat - czasami pewny chwyt i stabilizacja wystarcza, czasami tylko statyw).

Na zdjęciach 2,3 i 4 zbyt wiele rzeczy jest które odciągają uwagę i to mi przeszkadza.

Ogólnie nie jest źle, ale do dobrego trochę brakuje. Nastepnym razem będzie lepiej
    czasami mniej znaczy więcej..

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Mi się zdjęcia podobają... dobre kadry, pianistka w ekspresyjnych pozach... jakość obrazka bez zarzutu... pozdrawiam.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    A mi sie nie podoba.Niepodoba mi sie szum,zle wywolany balans.PÜonadto to ze z jednego miejsca zrobione(mozna to jakos wytlumaczyc).Ale pozniej majac takie kadry to bym odszumil,wyostrzyl,i lekko chociaz obrobil.Chociaz tak,min na kadr 2-3 minuty przed pokazaniemZałącznik 140300

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    fakt szumy są... wcześniej ogladałem na tablecie...

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Zdjęcie nr 5 (tak w kolejce) Wzdłuż kręgosłupa / grzbietu (jak zwał tak zwał jest taka jasna pręga. Możesz załączyć RAW-a tego zdjęcia ?
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Szumy - są ok, tylko fota musi być w BW. Z kadrów - dwa ostatnie najlepsze. Można wybrać z nich jeden kadr, bo są w sumie podobnie.