Ostatnio edytowane przez adriann ; 27.01.15 o 23:09
Kto ma rozwinąć?
Te szkła chcesz systemowe, czy mogą być stare manualne? Chcesz się bawić w polowanie czy kupić w miarę szybko i bez problemowo?Aparatów jest zatrzęsienie, ja zgłębiam wiedzę jak mogę, ale tych ofert naprawdę są setki. Zależy mi na jak najmniejszym DOF, dobrej 50 czy tam 85 1.8 do 1500 zł z body. Widzę, że szanse są, ale nie chcę utopić. A58?
Tanie systemowe szkła 85mm 1.8 są dostępne do lustrzanek Canona i Nikona. Do nich będziesz miał też możliwość kupienia 50 1.4 i już drożej 85 1.4, do Canona dodatkowo 85 1.2 i 50 1.2, ale to już wchodzimy w zupełnie inne ceny.
Sony A58 to aparat z bagnetem A. Ten bagnet jest coraz bardziej zaniedbywany przez Sony i należy się liczyć z całkowitym porzuceniem go w niedalekiej przyszłości.
Do niego dostaniesz bez problemu szkła 50 1.7, 50 1.8, 50 1.4, 85 2.8. Nie ma szkła 85 1.8.
Jeśli chcesz się bawić w manualne szkła (Canon FD, Minolta MD, m42, Contax/Yashica) to kup aparat Sony z bagnetem E. Do niego przez przejściówki da się podpiąć praktycznie każde szkło, a wśród starych manuali znajdziesz szkła w okolicach 50 1.2, 1.4, 1.8, 85mm 1.2, 1.7, 1.8, 2.0. Ceny na pewno będą przystępniejsze niż szkieł AF.
Oczywiście nie będziesz miał wtedy AF, będziesz musiał takie szkło w dobrym stanie znaleźć na Allegro/ebay, i jednak będą raczej na pewno mniej ostre niż współczesne konstrukcje.
Do dowolnego korpusu Sony z bagnetem E (NEX, APS-C) i FE (FF) możesz dokupić Sonowską przejściówkę na bagnet A. Występuje w 4 wersjach: APS-C z silnikiem, APS-C bez silnika, FF z silnikiem, FF bez silnika. Taka przejściówka zapewni Ci AF ze szkłami A. Oczywiście do szkieł bez silnika potrzebna jest taka która go posiada.
Z systemowych w miarę tanich szkieł do bagnetu E masz dostępne 50 1.8 do APS-C, 55 1.8 do FF jest absurdalnie drogie.
To tak z grubsza. Jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to pisz.
Jest jeszcZe takie cos:
http://www.optyczne.pl/index.php?tes...wu&test_ob=346
Plus adapter i mozna focic...zobacz cene...
No i heliosa jakiegoś zapnij moze. Zwykłego. Na pewno "wytnie" wiecej niz "kity" i fajnie zakręci tłem.
Wymiana puszki mz to nadal twierdze ze tylko na ff. Nic innego nie pozwoli pobawić sie w taki sposób.
Jakakolwiek, byle ff. N do manualnych z innych systemów nie polecam. Zostaje C i polowanie na okazje.
Ostatnio edytowane przez urzyszkodnik ; 28.01.15 o 10:03
Pozostaje jeszcze EOS-M i firmowy adapter do niego z obsługą AF. Pozwala to korzystać z dowolnego obiektywu EF i EF-S firmy Canon
. Obiektywy np. sigmy z mocowaniem canona też można pod to podpiąć.
Ostatnio edytowane przez robtor ; 28.01.15 o 10:24
Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mmplus Nikony
OdCzytałem.
A cene widziałeś ?
Nie polecam drogiego N200mmf2 czy N180mmf2,8 przeciez ze względu na cene wlasnie.
Ani N50mm1,4 czy 85mmf1,4.
Na marginesie : N180 mam i pięknie separuje tło. Z reszta umiejętnie użyta nawet stara 50mm MF E, daje rade.
A ten nowy bedzie z gwarancją.
Ja z 50 uzywam trzech. N wszystkie. 1,4G; 1,8E; oraz 2,0.
Ale ceny juz większe i af na olku nie ma. Choc szkła (szczegolnie 180) warte sa zmiany systemu. Tylko juz drożej bedzie sporo.
Choc nawet w mf N85mm F1,8G na olku z adapterem, daje fajne "rozmycie" tła...
Co do eosM- słyszałem niepochlebne opinie na jego temat. Odradzałbym...
Juz lepiej nexa.
Tyle ze jak o bokeh chodzi to i tak tylko minimum ff. Nic wiecej...
I luknij na nikoniarzy. Koniecznie. Kopalnia wiedzy...
Jeszcze kiedys takie cos znalazłem
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t...asc&start=2480
Ostatnio edytowane przez urzyszkodnik ; 28.01.15 o 11:09
Przeciez tu zupełnie nie ma czego zgłebiać, na rynku sa trzy 85/1,8 dwóch producentów, u N trzeba uważać na problem z wiertarką, C wypada sporo taniej. Do C da się tez podpiąc m42 jak cos fajnego wpadnie w ręce. Puszka dowolna, na początek może byc aps-c, a docelowo ff i koniec tematu. To jest naprawdę wszystko w temacie budżetowego rozmywania tła (z AF)![]()
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Fret
Dokładnie to sugeruje. Tyle ze nie crop a stary mark od razu.
Dozbierac kasy troche trzeba byc moze. Ale warto na pewno.
Ma początek szkło z heliosa za 20zl i efekty przyjdą same od razu...
Ps.
Problemu z wiertarka żadnego nie ma. I nie słyszałem. Z reszta jest super wersja G....mam i smiga.
Ostatnio edytowane przez urzyszkodnik ; 28.01.15 o 11:14
Co to jest "stary mark"?
Jak już to też polecałbym Canona. Matryce na bazowym ISO słabsze od Nikona, ale tragedii nie ma, a im wyższe ISO tym różnica mniejsza.
Na początek kupić dowolne APS-C, choćby 450D, lub 40D. Potem można kombinować z FF, pierwsze 5D są coraz tańsze.
Problem z wiertarką jest taki że jak kupisz coś poniżej Nikon D90 to ze szkłem "D" nie będziesz mieć AF.Problemu z wiertarka żadnego nie ma. I nie słyszałem. Z reszta jest super wersja G....mam i smiga.
Generalnie to wniosek mój jest taki:
- stare szkła manualne to idź NEX
- szkła systemowe to Canon (gdzie można się od biedy w miarę łatwo ratować m42) lub Nikon.
Mark to u mnie wlasnie 5d stareto bym obstawiał wlasnie. Dozbierac na spokojnie i juz...
A generalnie to należy sprostować co napisałeś.
Stare szkła niesystemowe- wszystko tylko nie N chyba ze dupka bedzie dla N. Inaczej nie ma nieskończoności. Albo trzeba budować.
Crop to mz szkoda kasy.nex lepszy bo mniejszy.
Wiertarka.
Przy takim budżecie to i tak raczej mf zostanie tylko.
O obrazek chodzi z reszta a nie o af.
A w temacie - na d5100 nawet mf sie bawiłem i było super. Tyle ze z systemowymi szklami.
D90 (tez kiedys dawno miałem) z reszta cenowo od 5d (nie miałem) a tak bardzo chyba teraz nie odstaje. Wiec wybór i tak prosty.
Albo zabawa bokehem albo af przy takiej kasie.
Sumując: stare szkła za dwie dychy i 5D.