Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 68

Wątek: Jak najniższa głębia ostrości przy e-410, jaki obiektyw?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Mógłbyś rozwinąć? Aparatów jest zatrzęsienie, ja zgłębiam wiedzę jak mogę, ale tych ofert naprawdę są setki. Zależy mi na jak najmniejszym DOF, dobrej 50 czy tam 85 1.8 do 1500 zł z body. Widzę, że szanse są, ale nie chcę utopić. A58?

Takie tam po resize i wyostrzeniu. Dziupla 1.8

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1010877.jpg
Wyświetleń:	66
Rozmiar:	112,7 KB
ID:	139685
    Ostatnio edytowane przez adriann ; 27.01.15 o 23:09

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez adriann Zobacz posta
    Mógłbyś rozwinąć?
    Kto ma rozwinąć?

Aparatów jest zatrzęsienie, ja zgłębiam wiedzę jak mogę, ale tych ofert naprawdę są setki. Zależy mi na jak najmniejszym DOF, dobrej 50 czy tam 85 1.8 do 1500 zł z body. Widzę, że szanse są, ale nie chcę utopić. A58?
    Te szkła chcesz systemowe, czy mogą być stare manualne? Chcesz się bawić w polowanie czy kupić w miarę szybko i bez problemowo?

Tanie systemowe szkła 85mm 1.8 są dostępne do lustrzanek Canona i Nikona. Do nich będziesz miał też możliwość kupienia 50 1.4 i już drożej 85 1.4, do Canona dodatkowo 85 1.2 i 50 1.2, ale to już wchodzimy w zupełnie inne ceny.

Sony A58 to aparat z bagnetem A. Ten bagnet jest coraz bardziej zaniedbywany przez Sony i należy się liczyć z całkowitym porzuceniem go w niedalekiej przyszłości.
    Do niego dostaniesz bez problemu szkła 50 1.7, 50 1.8, 50 1.4, 85 2.8. Nie ma szkła 85 1.8.

Jeśli chcesz się bawić w manualne szkła (Canon FD, Minolta MD, m42, Contax/Yashica) to kup aparat Sony z bagnetem E. Do niego przez przejściówki da się podpiąć praktycznie każde szkło, a wśród starych manuali znajdziesz szkła w okolicach 50 1.2, 1.4, 1.8, 85mm 1.2, 1.7, 1.8, 2.0. Ceny na pewno będą przystępniejsze niż szkieł AF.

Oczywiście nie będziesz miał wtedy AF, będziesz musiał takie szkło w dobrym stanie znaleźć na Allegro/ebay, i jednak będą raczej na pewno mniej ostre niż współczesne konstrukcje.

Do dowolnego korpusu Sony z bagnetem E (NEX, APS-C) i FE (FF) możesz dokupić Sonowską przejściówkę na bagnet A. Występuje w 4 wersjach: APS-C z silnikiem, APS-C bez silnika, FF z silnikiem, FF bez silnika. Taka przejściówka zapewni Ci AF ze szkłami A. Oczywiście do szkieł bez silnika potrzebna jest taka która go posiada.

Z systemowych w miarę tanich szkieł do bagnetu E masz dostępne 50 1.8 do APS-C, 55 1.8 do FF jest absurdalnie drogie.

To tak z grubsza. Jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to pisz.
    Zapraszam do albumu i galerii

urzyszkodnik
    Gość
    Jest jeszcZe takie cos:
    http://www.optyczne.pl/index.php?tes...wu&test_ob=346
    Plus adapter i mozna focic...zobacz cene...

No i heliosa jakiegoś zapnij moze. Zwykłego. Na pewno "wytnie" wiecej niz "kity" i fajnie zakręci tłem.

Wymiana puszki mz to nadal twierdze ze tylko na ff. Nic innego nie pozwoli pobawić sie w taki sposób.
    Jakakolwiek, byle ff. N do manualnych z innych systemów nie polecam. Zostaje C i polowanie na okazje.
    Ostatnio edytowane przez urzyszkodnik ; 28.01.15 o 10:03

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez urzyszkodnik Zobacz posta
    Jest jeszcZe takie cos:
    http://www.optyczne.pl/index.php?tes...wu&test_ob=346
    Plus adapter i mozna focic...zobacz cene...

No i heliosa jakiegoś zapnij moze. Zwykłego. Na pewno "wytnie" wiecej niz "kity" i fajnie zakręci tłem.
    Czytałeś ten test? Losowo blokująca się przysłona mi wystarczy.

| OlyJedi Awatar robtor
    Mieszka w
    okolice Tarnowa
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Pozostaje jeszcze EOS-M i firmowy adapter do niego z obsługą AF . Pozwala to korzystać z dowolnego obiektywu EF i EF-S firmy Canon . Obiektywy np. sigmy z mocowaniem canona też można pod to podpiąć.
    Ostatnio edytowane przez robtor ; 28.01.15 o 10:24
    Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
    Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
    Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mm plus Nikony

urzyszkodnik
    Gość
    Od
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Czytałeś ten test? Losowo blokująca się przysłona mi wystarczy.
    Czytałem.
    A cene widziałeś ?
    Nie polecam drogiego N200mmf2 czy N180mmf2,8 przeciez ze względu na cene wlasnie.
    Ani N50mm1,4 czy 85mmf1,4.
    Na marginesie : N180 mam i pięknie separuje tło. Z reszta umiejętnie użyta nawet stara 50mm MF E, daje rade.
    A ten nowy bedzie z gwarancją.

Ja z 50 uzywam trzech. N wszystkie. 1,4G; 1,8E; oraz 2,0.
    Ale ceny juz większe i af na olku nie ma. Choc szkła (szczegolnie 180) warte sa zmiany systemu. Tylko juz drożej bedzie sporo.

Choc nawet w mf N85mm F1,8G na olku z adapterem, daje fajne "rozmycie" tła...

Co do eosM- słyszałem niepochlebne opinie na jego temat. Odradzałbym...
    Juz lepiej nexa.
    Tyle ze jak o bokeh chodzi to i tak tylko minimum ff. Nic wiecej...

I luknij na nikoniarzy. Koniecznie. Kopalnia wiedzy...

Jeszcze kiedys takie cos znalazłem
    http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t...asc&start=2480
    Ostatnio edytowane przez urzyszkodnik ; 28.01.15 o 11:09

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Przeciez tu zupełnie nie ma czego zgłebiać, na rynku sa trzy 85/1,8 dwóch producentów, u N trzeba uważać na problem z wiertarką, C wypada sporo taniej. Do C da się tez podpiąc m42 jak cos fajnego wpadnie w ręce. Puszka dowolna, na początek może byc aps-c, a docelowo ff i koniec tematu. To jest naprawdę wszystko w temacie budżetowego rozmywania tła (z AF)
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

urzyszkodnik
    Gość
    Fret
    Dokładnie to sugeruje. Tyle ze nie crop a stary mark od razu.
    Dozbierac kasy troche trzeba byc moze. Ale warto na pewno.
    Ma początek szkło z heliosa za 20zl i efekty przyjdą same od razu...

Ps.
    Problemu z wiertarka żadnego nie ma. I nie słyszałem. Z reszta jest super wersja G....mam i smiga.
    Ostatnio edytowane przez urzyszkodnik ; 28.01.15 o 11:14

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez urzyszkodnik Zobacz posta
    Fret
    Dokładnie to sugeruje. Tyle ze nie crop a stary mark od razu.
    Dozbierac kasy troche trzeba byc moze. Ale warto na pewno.
    Ma początek szkło z heliosa za 20zl i efekty przyjdą same od razu...
    Co to jest "stary mark"?
    Jak już to też polecałbym Canona. Matryce na bazowym ISO słabsze od Nikona, ale tragedii nie ma, a im wyższe ISO tym różnica mniejsza.

Na początek kupić dowolne APS-C, choćby 450D, lub 40D. Potem można kombinować z FF, pierwsze 5D są coraz tańsze.

Problemu z wiertarka żadnego nie ma. I nie słyszałem. Z reszta jest super wersja G....mam i smiga.
    Problem z wiertarką jest taki że jak kupisz coś poniżej Nikon D90 to ze szkłem "D" nie będziesz mieć AF.

Generalnie to wniosek mój jest taki:
    - stare szkła manualne to idź NEX
    - szkła systemowe to Canon (gdzie można się od biedy w miarę łatwo ratować m42) lub Nikon.

urzyszkodnik
    Gość
    Mark to u mnie wlasnie 5d stare to bym obstawiał wlasnie. Dozbierac na spokojnie i juz...
    A generalnie to należy sprostować co napisałeś.
    Stare szkła niesystemowe- wszystko tylko nie N chyba ze dupka bedzie dla N. Inaczej nie ma nieskończoności. Albo trzeba budować.
    Crop to mz szkoda kasy.nex lepszy bo mniejszy.

Wiertarka.
    Przy takim budżecie to i tak raczej mf zostanie tylko.
    O obrazek chodzi z reszta a nie o af.
    A w temacie - na d5100 nawet mf sie bawiłem i było super. Tyle ze z systemowymi szklami.
    D90 (tez kiedys dawno miałem) z reszta cenowo od 5d (nie miałem) a tak bardzo chyba teraz nie odstaje. Wiec wybór i tak prosty.
    Albo zabawa bokehem albo af przy takiej kasie.

Sumując: stare szkła za dwie dychy i 5D.