Stary analog bedzie ff i bedzie duzo łatwiej. Nawet zenith jakis.
Ewentualnie luknij se tutaj :
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=143431
Stary analog bedzie ff i bedzie duzo łatwiej. Nawet zenith jakis.
Ewentualnie luknij se tutaj :
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=143431
Analog na dłuższą metę wyjdzie drożej niż cyfra. Brak możliwości natychmiastowej oceny zdjęcia też nie ułatwia.
Zenith nie jest dobrym pomysłem. Kiepski wizjer, kiepskie czasy. Synchronizacja z błyskiem 1/30s. Lepiej kupić Canona FD, lub nawet EF. Jeśli w grę wchodzą szkła m42 to nie kupować Nikona.Nawet zenith jakis.
Nie chodzi o to co kupować, ale o to ze te Zenithy czesto lezą gdzieś u rodziny i sa za darmo.
A od 6x6 lepszy bedzie 6x7 i dalej tak by moznaale kasa...bo na takie puszki tez trzeba szkło zapiac...
M42 z nikonem zupełnie odpada. Niby sie da, ale ...
Sam mam tez N i m42 na olku latają. Ale ludzie i na N foca m42 co widac.
Serio to ja bym sie do tej opcji co Juz padła skierował.
Czyli marka starego i nawet wtedy m42. Roznica bedzie zauważalna gołym okiem mz...
Od siebie dodam ze ff i F1,4 serio daje czadu.
Jesli oczywiscie pomysł bedzie.![]()
Witaj,
Aby na początek - nie ponosząć dodatkowych wydatków 'spróbować' małej głębi - wypróbuj metodę Brenizera, czyli inaczej mówiąc 'panoramę - bokeh'.
Znajdziesz w wyszukiwarkach linki do tego pojęcia (również na naszym forum trochę o tym było) - wypróbuj i pochwal się rezultatami!
pozdrawiam,
Nikony z m42 to trzeba szkło przerobić. A chyba nie każde się da. Do tego co prostsze Nikony nie chcą mierzyć światła ze szkłami bez procesora więc pojawia się dodatkowa komplikacja.
Za 1200zł?Serio to ja bym sie do tej opcji co Juz padła skierował.
Czyli marka starego i nawet wtedy m42. Roznica bedzie zauważalna gołym okiem mz...
Za 1500 podobno mozna kupić. Nie wiem. W C nie siedze starym...
Za 1200zł kupisz jakiegoś NEXa 3 z adapterem do posiadanego manualnego Zuiko i zostanie Ci jeszcze ponad 700zł na inne szkła/adaptery/cokolwiek. Tanio zyskujesz:
- łatwe ostrzenie - powiększenie x7 lub x14, do którego możesz dołożyć focus peaking
- mniejszą GO niż na 4/3
- duuuużo lepszą jakość obrazu niż oferuje e-410
- możliwość podpięcia dowolnego manualnego szkła
Ostatnio edytowane przez cube007 ; 26.01.15 o 13:51