Strona 42 z 51 PierwszyPierwszy ... 324041424344 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 503

Wątek: Jarmark staroci

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria
    Ha dzis znalazlem przypadkowo swoj pierwszy aparat Cmena 8M myslalem ze dawno juz przepadl a tu niespodzianka...
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sepi19 Zobacz posta
    I jak się sprawowała? Zdjęcia bardziej "lomo" czy normalne?
    Normalne. Choć trzeba wziąć pod uwagę że wtedy robiłem odbitki chyba jeszcze mniejsze niż 9x13. Jakoś nie wciągnęła mnie wtedy fotografia mocniej więc nie wiem jakby to wyszło na większym formacie - zapewne nierewelacyjnie W tym modelu nie było wbudowanej rolki na naświetlony film (w sumie to nie wiem jak było w innych modelach bo nigdy nie miałem innej Smieny). Film przewijało się z jednej kasetki do drugiej.

Żeby zrobić kolejne zdjęcie trzeba było:
    - zwolnić blokadę przyciskiem u góry
    - przewinąć film pokrętłem po lewej,
    - naciągnąć migawkę tą górną ząbkowaną dźwigienką przy obiektywie,

i już można było "cyknąć fotkę" zwalniając migawkę dolną ząbkowaną dźwigienką
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Normalne. Choć trzeba wziąć pod uwagę że wtedy robiłem odbitki chyba jeszcze mniejsze niż 9x13. Jakoś nie wciągnęła mnie wtedy fotografia mocniej więc nie wiem jakby to wyszło na większym formacie - zapewne nierewelacyjnie W tym modelu nie było wbudowanej rolki na naświetlony film (w sumie to nie wiem jak było w innych modelach bo nigdy nie miałem innej Smieny). Film przewijało się z jednej kasetki do drugiej.

Żeby zrobić kolejne zdjęcie trzeba było:
    - zwolnić blokadę przyciskiem u góry
    - przewinąć film pokrętłem po lewej,
    - naciągnąć migawkę tą górną ząbkowaną dźwigienką przy obiektywie,

i już można było "cyknąć fotkę" zwalniając migawkę dolną ząbkowaną dźwigienką
    Eee, to luzik Teraz to dopiero skomplikowane jest, żeby zrobić zdjęcie , iso, balans, jaki obiektyw, wi-fi, szumy, nie mówię już o obróbce, no bo przecież monitor kiepski, komp nie wyrabia, ostrość kilka mikronów pojechała w lewo...., a tu już nowy model puszki wypuścili i z tej są fotki bee...ect, ect.
    Kiedyś było łatwiej
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Eee, to luzik Teraz to dopiero skomplikowane jest, żeby zrobić zdjęcie , iso, balans, jaki obiektyw, wi-fi, szumy, nie mówię już o obróbce, no bo przecież monitor kiepski, komp nie wyrabia, ostrość kilka mikronów pojechała w lewo...., a tu już nowy model puszki wypuścili i z tej są fotki bee...ect, ect.
    Kiedyś było łatwiej
    Fakt Balans na czarno białych zdjęciach zwykle nie przeszkadzał, ISO się wybierało jedno na następne 36 lub 24 klatki , szumy - a jakże były przecież, obróbką natomiast praktycznie się nie bawiłem - ciemnia mnie nie zafascynowała, ale może dlatego że warunków mieszkaniowych nie było za bardzo....
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    Ale za to są zdjęcia do których warto wrocić nawet dzisiaj
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

Awatar kon
    Siła reputacji
    183
    Moja galeria
    Kiedyś było łatwiej
    Jako dyletantowi bardzo mi sie to podoba.

| OlyJedi Awatar Planistigmat
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Mialem aparat SMIENA 8M. Zrobilem kilka rolek filmu i zdjecia wychodzily calkiem normalnie. Byl tam trojsoczewkowy obiektyw T-43 (nie mylic z T-34 ) 40 mm, f/4.
    Po zblendowaniu do f/8 robilem odbitki 18 x 24 i one byly ostre.
    Moje fotopstryki na forum Olympusa. | sprzęt - ciągle się zmienia
    Stara prawda: Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Robiłek fotki jedną z pierwszych Smien. Obiektyw ekstra co przekładało się na ładne fotki. Żadne to LOMO, to porządny aparacik.
    Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.

| OlyJedi Awatar wojtek1234
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Planistigmat Zobacz posta
    Dzis chcialem pokazac popularna Zorke 4. Wielu z nas pamieta ja jeszcze jako aparat uzytkowy.
    Zorke 4 produkowano w latach 1956 - 1973 i wykonano ponad 1,7 mln egzemplarzy. Czyli produkowano ja dluuugo i zrobiono mnoostwo egzemplarzy.
    Dzis warta jest niecale 100 zl, ale powodem jest oczywiscie ich ogromna podaz na rynku. Konstrukcyjnie to swietny aparat konurujacy w latach swojej swietnosci z Leicą.
    Dalmierz w jednym oknie z celownikiem, duzy i jasny obraz tegoz celownika, czasy 1s - 1/1000s na jednej galce , samowyzwalacz, gwint M39, niezawodnosc, wszystko to sprawialo, ze nie musiala sie ona wstydzic nawet przed swoja niemiecką siostrą (Leica).
    Wstawiano do niej 2 obiektywy:
    - Jupiter 8 (2/50) - kopia przedwojennego Sonnara 2/50 do Contaxa.
    - Industara 50 - konstrukcja typu Tessar
    Po rozpadzie ZSRR pojawilo sie mnostwo przeróbek aparatow z fantazyjnymi grawerunkami. Jednak prezentowany dzis egzemplarz jest w pelni oryginalny i do tego w swietnym stanie. Wyprodukowany w Krasnogorsku, pochodzi z 1967r, i z jakbysmy to dzis nazwali "limited version" wypuszczonej o okazji 50-tej rocznicy rewolucji pazdziernikowej 1917r o czym swiadczy znaczek z tylu aparatu.

Kawałek wspaniałej fotohistorii. To mój drugi dalmierz jakim fotografowałem . Stoi teraz na półce i czeka w sprawności. To niezawodny aparat no chyba, że ktoś grzebie w czasach przed naciągnięciem migawki albo kawałek filmu w "szprychy" się wkręci. A Twoja Zorka piękna i faktycznie nieczęsta.

---------- Post dodany o 18:31 ---------- Poprzedni post był o 18:24 ----------

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Prezentowany już kiedyś w galerii mój pierwszy aparat:

Kurcze ! To chyba pierwszy powojenny model Smieny bodajże oznaczonej numerem "1". No to perełka

---------- Post dodany o 18:36 ---------- Poprzedni post był o 18:31 ----------

Cytat Zamieszczone przez Planistigmat Zobacz posta
    Mialem aparat SMIENA 8M. Zrobilem kilka rolek filmu i zdjecia wychodzily calkiem normalnie. Byl tam trojsoczewkowy obiektyw T-43 (nie mylic z T-34 ) 40 mm, f/4.
    Po zblendowaniu do f/8 robilem odbitki 18 x 24 i one byly ostre.

Zgadza się. Zdjęcia wychodziły "przyzwoicie" normalnie a Smienka 8M to rekordzistka świata. Wyprodukowano ok. 21 milionów sztuk tych aparatów dlatego znalazła się w Księdze Rekordów Guinnessa.

| OlyJedi Awatar Planistigmat
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Niedawno zaprezentowalem "najstarsza Praktice", a teraz chcialem pokazac najnowsza.
    Prawie wszyscy pamietamy srebrne Praktici serii L: MTL, PLC, VLC, LLC, DTL ...
    Praktica BX20 to jeden z ostatnich modeli (w dwoch kolejnych wprowadzono zmiany kosmetyczne) koncernu Pentacon, ktory powstal w 1988r.
    Aparat posiadal preselekcje przyslony, ustawienia manualne, podglad glebi ostrosci, pamiec pomiaru, pomiar blysku TTL, podwojny skosny klin dalmierczy.
    Wreszcie po naszej stronie kurtyny zrobiono lustrzanke, ktora mogla konkurowac z aparatami japonskimi. Wygrac tej konkurencji oczywiscie sie nie udalo, ale nie bylo to jak w wypadku Zenitow "sto lat za murzynami".
    Obiektywy mocowano za pomoca bagnetu PB, a wiec Pentacon musial zrobic nowa linie szkielek. Glownie byly to te same konstrukcje optyczne co z mocowaniem M42 tylko w nowej obudowie. Istniala tez redukcja pozwalajaca montowac obiektywy M42 do Praktic serii B. Pojawily sie tez japonskie obiektywy z bagnetem PB , glownie zoomy. Ciekawostką byly obiektywy AF przeznaczone wlasnie do Praktic serii B. Caly uklad AF znajdowal sie w obiektywie, widac bylo sterczaca bulwe. O szybkosc tegoz AF lepiej nie bede wspominal.
    Pamietam, w FOTO w latch 80-tych ukazal sie artykul o wejsciu do produkcji Praktici BX20. Zaśliniłem sie po pas czytajac opis. W sklepach nie bylo zwyklych Praktic, a trafienie Zenita w sprzedazy mozna bylo porownac do trafienia 5-tki w totka. Na koniec artykułu bylo troche dobijajace zadnie, z zyczeniem oby takie aparaty pojawialy sie w naszych sklepach.

Kiedys kupilem BX20 w super stanie.

Moje fotopstryki na forum Olympusa. | sprzęt - ciągle się zmienia
    Stara prawda: Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.