Henryku Pierwszyświetny egzemplarz i w doskonałej formie. Z tego co widzę blaszka przysłony i blaszka migawki przed szkłem obiektywu ?
Henryku Pierwszyświetny egzemplarz i w doskonałej formie. Z tego co widzę blaszka przysłony i blaszka migawki przed szkłem obiektywu ?
Zdecydowanie taniej kupić inny egzemplarz. Tak gdzieś ze 3 lata temu kupiłem na Allegro dla obiektywów kilka różnych FED-ów i Zorek (okazało się, że aparat z obiektywem można kupić znacznie taniej niż sam obiektyw - zdarzało mi się kupować FED-y z Industarami 61 L/D nawet poniżej 20zł/szt ). Korpusy aparatów leżą u mnie niewykorzystane - jeśli chcesz - moge Ci takiego FED-a 4 dać - prawdopodobnie sprawnego (filmu nie zakładałem, ale 'na sucho' wydaje się działać OK). Miałbyś do zabawy, albo jako dawcę części do uruchomienia tego pamiątkowego.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
A fed lub Zorka - jaki ma gwint/fit ?
Dzieki
To by trza adapter.
Chodzi za mna a7 ostatnio wlasnie ze względu na stare szkła. Bo na N to zabawa zupełnie do bani.
Popatrze na zestawy tych staroci zatem.
Jest tam jakies szkło które warto by luknac ?
Z M39 to masz m.in. Jupitera 8 50mm f/2 i idustara 53 f2.8, oba bardzo fajne (szczególnie w stosunku jakość/cena) i do dostania za niewielkie pieniądze, warto szukać razem z zorkami czy fedami, tak jak to napisał wyszomir. Pasują jeszcze chyba szkła z Leiki, no ale to inna półka cenowa.
Obecnie można przebierać w manualnych szkłach, a systemów jest sporo i ceny często bardzo niskie.
Co do a7, to warto poczekać na wersję II, która ma już stabilizację matrycy (jeżeli będzie działała tak jak w om-d to będzie super - w e-m5 można włączać stabilizację podczas ostrzenia).
Urzyszkodnik, jak masz zamiar pobawić się starymi manualami, to polecam mocowanie m-42. Obiektywów o wiele większy wybór i w razie odsprzedaży o wiele łatwiej.
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Gwoli ścisłości - ten drugi Industar to Industar 61 L/D o ogniskowej 53mm (spotykany też z oznaczeniami ogniskowej w zaokrągleniu - 50 lub 55mm, występuje również z oznaczeniem I-61 L/D). Nie należy go mylić z Industarem 61 L/3 który z kolei jest obiektywem makro z gwintem M42 i maksymalna skalą odwzorowania 1:3.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Spoko.
Dzieki bardzo.
M42 na olku czasem zapinam jesli juz zdejmę 17mm czyli nie czesto.
Co do 50... Mam chyba trzy. N50 F1,8E, f1,4G, oraz z nikkormata 50 f2.
Wystarczy tej ogniskowej w torbie. No jeszcze helios...
Cos w granicach 35 ekwiwalentu by sie zdało. Z takiej optyki jak w/w.
Bo długie tysz mam pokryte.
A wspomniana wyżej leica kusi, ale kasy szkoda.
A7 wczoraj w reku miałem. Bardzo małe to cudo.
Poczytam o tych wspomnianych problemach ze stara optyka. Moze linki jakies macie?