Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 47

Wątek: Crop czy zoom?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    Nie 1.8Mpix, tylko 2.6Mpix. Poza tym po publikacji w necie np1024x768 i tak nie zobaczysz roznicy.
    42/14=3, 3x3=9, 16/9=1,78 , chyba, że przegapiłem jakąś rewolucję w arytmetyce... Poza tym o to właśnie chodzi, że nie będzie żadnej korzyści z cropowania krótszej ogniskowej
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Racja - pomyliłem sie.
    Ale nieduzo - kat widzenia tego obiektywu to 75 stopni i 29 stopni - czyli 75/29=2.586. 2.586x2.586=6.687.
    16Mpix/6.687=2.39Mpix.
    Chyba ktorys z nas cos zle liczy...
    Ale zgadzam sie co do jednego - cropowanie jest bez sensu
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    ...
    Ale nieduzo - kat widzenia tego obiektywu to 75 stopni i 29 stopni - czyli 75/29=2.586. 2.586x2.586=6.687.
    16Mpix/6.687=2.39Mpix.
    ...
    Chyba niepotrzebnie mieszasz do tego kąty. Zrób sobie rysunek (np. przyjmij kąty 90 i 180 stopni, przyrost pola widzenia nie jest dwukrotny ) i zobaczysz na czym polega Twój błąd. Przyrost pola widzenia na płaszczyźnie jest większy niż przyrost kąta widzenia. Twoje rozumowanie odnosi się do sfery.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Ale zgadzam sie co do jednego - cropowanie jest bez sensu
    I ja też się zgadzam. W 75-300 trzeba by zjechać poniżej 200 aby zauważyć wyraźną różnicę w ostrości (tu nie ma tak że 300 jest do d... a trochę niżej cudownie) a wtedy to więcej stracimy niż zyskamy na cropowaniu. Trzeba też brać pod uwagę, że na cropie szum mamy wiekszy niż na pomniejszonej całości, żeby zyskać coś na ISO znowu musielibyśmy drastycznie zmniejszyć ogniskową.
    Na trzęsące się ręce jest prosta metoda - zdjęcia seryjne, dzięki czemu można sporo wydłużyć czas, przynajmniej u mnie się sprawdza i na ogół z serii da się wybrać dobre zdjęcie Gorzej jak obiekt się porusza, wtedy to już dużo będzie zależeć od charakteru tego ruchu.
    Ostatnio edytowane przez alnico ; 30.12.14 o 18:41
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    ... Gorzej jak obiekt się porusza, wtedy to już dużo będzie zależeć od charakteru tego ruchu.
    Wtedy "crop, czy zoom" nie ma żadnego znaczenia.

Mieszka w
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Chyba niepotrzebnie mieszasz do tego kąty. Zrób sobie rysunek (np. przyjmij kąty 90 i 180 stopni, przyrost pola widzenia nie jest dwukrotny ) i zobaczysz na czym polega Twój błąd. Przyrost pola widzenia na płaszczyźnie jest większy niż przyrost kąta widzenia. Twoje rozumowanie odnosi się do sfery.
    No wlasnie. Tez to policz. Ja nigdzie nie napisalem, ze przyrost jest dwukrotny.
    Opierając sie na twoim przykladzie i moim sposobie liczenia dla 90 i 180 stopni ta roznica w powierzchni bedzie czterokrotna. Jaka bedzie wedlug ciebie?
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Nieskończona. Podstawy geometrii. Coś musiało ciebie rozpraszać na lekcjach w podstawówce...
    Ostatnio edytowane przez fret ; 30.12.14 o 20:02

Mieszka w
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Nieskończona. Podstawy geometrii. Coś musiało ciebie rozpraszać na lekcjach w podstawówce...
    Raczej nie.
    Wyobraz sobie, ze stoisz naprzeciw ściany pomalowanej w kwadraty o boku 1metra w odleglosci 8.66 metra. Masz obiektyw zmiennoogniskowy o katach widzenia 30 i 60 stopni. Robisz zdjęcie dla każdej ogniskowej. Ile kwadratow bedzie w kadrze/na zdjeciu dla poszczegolnych ogniskowych?
    Ostatnio edytowane przez k@czy ; 30.12.14 o 20:14

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Raczej nie.
    Wyobraz sobie, ze stoisz naprzeciw ściany pomalowanej w kwadraty o boku 1metra w odleglosci 10 metrow. Masz obiektyw zmiennoogniskowy o katach widzenia 30 i 60 stopni. Robisz zdjęcie dla każdej ogniskowej. Ile kwadratow bedzie w kadrze/na zdjeciu dla poszczegolnych ogniskowych?
    kaczy, kończ, wstydu sobie oszczędź. Zrób rysunek, to może zrozumiesz...

Słyszałeś o funkcjach trygonometrycznych? Jeśli nie, to poczytaj, to nie są funkcje liniowe, nas najbardiej interesuje tangens
    Ostatnio edytowane przez fret ; 30.12.14 o 20:20

Mieszka w
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Wstydu oszczędze...
    PS
    A tak przy okazji - rozgryzles juz zjawisko różnej GO przy stalym świetle, czy jeszcze gryziesz?
    Ostatnio edytowane przez k@czy ; 30.12.14 o 21:41