Strona 73 z 107 PierwszyPierwszy ... 2363717273747583 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 721 do 730 z 1067

Wątek: M.Zuiko Digital ED 40-150mm f/2,8 PRO

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Szkło właściwości nie zmieni, ale kąt widzenia się zmieni - a wraz z kątem widzenia rozmiary motywu wypełniajacego kadr z danej odległości. Również najmniejszy rozmiar motywu którym będziemy w stanie wypełnić kadr danym obiektywem bez dokładania dodatkowych akcesoriów zależy od rozmiaru sensora. W sumie - 60 macro na micro 4/3 zachowuje sie podobnie jak tamron 90 macro na APSC (ale daje mozliwość wypełnienia kadru mniejszym motywem) lub obiektyw 120mm z maksymalną skalą odwzorowania 2:1 na FF. Aby nie było wątpliwości - pod pojęciem 'podobnie' rozumiem możliwosć uzyskania pdobnego kadru z podobnej odległości.
    Tyle, ze rozmawiamy o konkretnym szkle.
    Ono samo z siebie ani nie bedzie jasniejsze, ani nie spowoduje zwiekszenia skali, ani GO, tak samo jak jego dystans roboczy nie ulegnie zmianie.
    A to jakie efekty uzyskamy podpinajac do roznych sensorow to juz inna para kaloszy

I wlasnie dla mnie 60 to 60 niezaleznie do czego to podepne.

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 27.12.14 o 00:28
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria
    Na dużym 4\3 do fotografii owadów używałem ZD 50, ZD 70-300 i S 150 brakuje mi odpowiednika tej ostatniej w mikro... S150 podpięta pod omd jest mało wygodna.... szybkością też nie imponuje... stąd moje pytanie i cicha nadzieja, że coś kiedyś powstanie jeszcze oprócz m60...

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    393
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Tyle, ze rozmawiamy o konkretnym szkle.
    Ono samo z siebie ani nie bedzie jasniejsze, ani nie spowoduje zwiekszenia skali, ani GO, tak samo jak jego dystans roboczy nie ulegnie zmianie.
    A to jakie efekty uzyskamy podpinajac do roznych sensorow to juz inna para kaloszy

I wlasnie dla mnie 60 to 60 niezaleznie do czego to podepne.

pozdro
    Ależ ja nie usiłuję podważać praw fizyki i nigdzie nie piszę, że ogniskowa 60mm przestaje być 60mm Z punktu widzenia nie zagłębiającego sie w szczegóły techniczne użytkownika ważne jest to, że zmiana rozmiaru sensora powoduje zmianę kąta widzenia obiektywu i konkretne szkło po dopieciu do różnych sensorów daje możliwosć uzyskania różnych minimalnych rozmiarów motywów wypełniających kadr (a rozmiary te są różne właśnie dlatego, że skala się nie zmienia - przy maksymalnej typowej dla wielu obiektywów makro skali odwzorowania 1:1 najmniejszy rozmiar motywu którym wypełnimy kadr jest równy rozmiarowi sensora aparatu do ktorego obiektyw podpinamy) oraz uzyskania z tej samej odległości różnych kadrów.
    A efekt jest taki, że fotografując z zadanej, konkretnej odległości ZD60 na micro 4/3 uzyskamy zgrubsza taki sam kadr jak obiektywem 90mm na APSC lub obiektywem 120mm na FF.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi Awatar Andrzej56
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria
    Sadze ze jest wiele technik macro i dyskusja o wyzszosci jednego obiektywu nad drugim to tak jak u dyskusja o wyzszosci Swiat Boezgo Narodzenia nad Swietami Wielkanocy.
    Sa tacy ktorzy robia wspaniale zdjecia obiektywem 12-50 (prosze poszukac zdjec macro robionych przez DEREKA GRAVETTA facebook grupa Olympus OM-D Worldwide Shooters )
    i nie musza miec worka sloikow. Doskonale zdjecia powstaja przy uzyciu 60mm macro (ROBERT VIERTHALER to samo miejsce)
    Moim zdaniem lepiej skupic sie nad tym jak dane zdjecie wykonac a nie ze jakis sloik jest lepszy od sloiczka. Te dyskusje jak wiadomo do niczego nie prowadza

Pozdrawiam
    OM-D E-M1 ZD12-50, ZD60, MZ 300 f4, MC14, Samyang 7,5, FL50 i drobiazgi

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Andrzej56 Zobacz posta
    ...
    Moim zdaniem lepiej skupic sie nad tym jak dane zdjecie wykonac a nie ze jakis sloik jest lepszy od sloiczka. Te dyskusje jak wiadomo do niczego nie prowadza

...
    A w spożywczym powinny być tylko jaka, bo zawierają wszystkie składniki niezbędne do życia Może jeszcze cebula dla bardziej wymagających...
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    Sa tacy ktorzy robia wspaniale zdjecia obiektywem 12-50 (prosze poszukac zdjec macro robionych przez DEREKA GRAVETTA facebook grupa Olympus OM-D Worldwide Shooters )
    i nie musza miec worka sloikow. Doskonale zdjecia powstaja przy uzyciu 60mm macro (ROBERT VIERTHALER to samo miejsce)

Pozdrawiam
    Zauwaz, ze rozmawiaja w temacie glownie osoby, ktore liznely nieco wiecej makro, i chyba maja jakas szczatkowa wiedze w temacie (vide @jagger, @wyszomir).
    Wiec skoro nad czyms deliberuja to chyba nie dla samego lania wody, a jednak dyskutuja i szukaja nowyc/innych rozwiazan...

p.s. Ja tam nie widze zdjec obu przytoczonych z fejsbuka Panow, ktore wywolaly by WOW (no chyba ze patrze nie tam gdzie trzeba)...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    p.s. Ja tam nie widze zdjec obu przytoczonych z fejsbuka Panow, ktore wywolaly by WOW (no chyba ze patrze nie tam gdzie trzeba)...
    Ach Nyny.Nie znasz sie.Popatrz na nazwiska brzmiace bardzo zagramanicznie.To juz wystarczy,zeby bylo WOW. Ze foci smigla widla i powidla to juz nieistotne.
    To tak jak z kompleksowym czyszczeniem samochodow.Uzyjesz angielskiej nazwy i juz prestiz podskakuje.

| OlyJedi Awatar Andrzej56
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria
    Witam
    Przepraszam ze zaburzylem tak "ciekawie" prowadzony watek

NYNY
    Zauwaz, ze rozmawiaja w temacie glownie osoby, ktore liznely nieco wiecej makro, i chyba maja jakas szczatkowa wiedze w temacie (vide @jagger, @wyszomir).

Ja oczywiscie nie uwazam sie za eksperta w macro tylko sadze ze naprawde ciekawe zdjecia mozna zrobic rowniez 12-50 tym bardziej 60mm. Moim zdaniem liczy sie pomysl bo robienie 100 motylkow w tej samej kompozycji i na tym samy tle staje sie nudne dlatego szukam aby rowniez zdjecie nie bylo kolejnym jednym z miliona ale przykuwalo uwage i pozostawalo w pamieci (powodowalo ze zastanowie sie jak to zostalo zrobione)

Mirek54
    Ach Nyny.Nie znasz sie.Popatrz na nazwiska brzmiace bardzo zagramanicznie.To juz wystarczy,zeby bylo WOW. Ze foci smigla widla i powidla to juz nieistotne.
    To tak jak z kompleksowym czyszczeniem samochodow.Uzyjesz angielskiej nazwy i juz prestiz podskakuje

Mirku sarkazm niepotrzebny nazwisaka zupelnie przypadkowe ale jesli podchodzisz tak patriotyczne do watku to znajde oczywiscie i polskie przyklady.

Pozdrawiam
    OM-D E-M1 ZD12-50, ZD60, MZ 300 f4, MC14, Samyang 7,5, FL50 i drobiazgi

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    Witam
    Przepraszam ze zaburzylem tak "ciekawie" prowadzony watek
    Tu nie ma za co przepraszac, ot dyskusja i wymiana zdan.
    Im wiecej adwersarzy tym ciekawsze i rozne punkty widzenia

Ja oczywiscie nie uwazam sie za eksperta w macro tylko sadze ze naprawde ciekawe zdjecia mozna zrobic rowniez 12-50 tym bardziej 60mm. Moim zdaniem liczy sie pomysl bo robienie 100 motylkow w tej samej kompozycji i na tym samy tle staje sie nudne dlatego szukam aby rowniez zdjecie nie bylo kolejnym jednym z miliona ale przykuwalo uwage i pozostawalo w pamieci (powodowalo ze zastanowie sie jak to zostalo zrobione)
    Dobre zdjecie mozna zrobic czymkolwiek. Problem jest w tym by ujac istote makro, gdzie bardzo liczy sie detal, owszem artyzm tez sie tu odnajdzie. No i wlasnie w zwiazku z roznorodnoscia tematow i podejscia do tego, to awykonalne jest robienie jednym szklem. Dlatego wypadaloby miec (jesli ktos powazniej mysli o makro) taki arsenal by nic nie zaskoczylo w terenie. Bo sytuacje na "lace" moga byc rozne, czasem potrzebujesz czegos szerokiego na odwrotce z kompletem pierscieni, a czasami trza wyrwac cos z tla z wiekszej odleglosci gdzie taka S150 jest nieoceniona

pozdro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    W fotografii nie istnieje pojęcie "awykonalne".
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb