Witam
Pytanie banalne ale muszę się dowiedzieć. Jak przeglądam Exif-y i podaje wartość ogniskowej, to podaje ogniskową obiektywu czy już po przeliczeniu (x2) ?
Dzięki za odpowiedź.
Witam
Pytanie banalne ale muszę się dowiedzieć. Jak przeglądam Exif-y i podaje wartość ogniskowej, to podaje ogniskową obiektywu czy już po przeliczeniu (x2) ?
Dzięki za odpowiedź.
OM-1
W exif jest zapisywana rzeczywista ogniskowa.
Bo niby dlaczego miałaby być zapisywana w przeliczeniu na film małoobrazkowy ? A czemu nie na średni format ?
Wg mnie przeliczanie ogniskowych jest marketingowa głupotą. A jeśli już to powinno się podawać kąt widzenia w natywnym dla obiektywu bagnecie. A potem to sobie przeliczajcie.
Ostatnio edytowane przez GoBo ; 10.11.14 o 23:38
Polecam się
Pytanie nie jest od rzeczy, bo jak przeglądam czasm zdjęcia z canona w linuxowym gqview to ten sam kadr ma różną ogniskową w exifie zależnie od tego czy zdjęcie było skalowane (i jak mocno) czy nie.
Wiem że to idiotyzm ale tak się działo. Czy to był błąd programu czy jakieś dziwne zapisywanie exifów prze canona. Nie mam pojęcia.
petreq, ale ten opis jest jednoznaczny, szczerze to nigdy nie widziałem takiego opisu.
Dodam że prywatnie używam od dzisięcioleci linuxa , ale to nic nie zmienia bo czasem używam programów windosowych pod wine i cyfry są te same:
czasem do sprawdzania statystycznego swoich zdjęć (np gdy łazi mi po łbie nowy obiektyw) ale moje programy podają wyłacznie natywnie, np 6 mm dla mojego lumixa.
Polecam się
Rozumiem ,
pod windowsem nigdy tego nie sprawdzałem, może ta opcja wynika z faktu możliwości podpięcia obiektywów FX pod DX ale tego dokładnie nie wiem.
Pewnie trzeba poczytać specyfikację EXIF jaką stosuje Canon
---------- Post dodany o 23:11 ---------- Poprzedni post był o 23:06 ----------
Sprawdzilem i na wikipedii pod hasłem EXIF jest link do definicji Kodaka. Jest tam pozycja 4198 "Focal length in 35 mm film".
Polecam się
od kiedy pamiętam exif wyświetlany w windowsach ma takie pole o dł. obiektywu dla formatu35mm
Ok, dzięki jak widać temat nie taki banalny ale już wiem jak interpretować dane z Exif
pozdrawiam
OM-1
Bo ja wiem czy taka głupota? Większość znanych mi fotografów którzy zaczynali w czasach analogowych operuje ogniskowymi typowymi dla filmu małoobrazkowego. Nie spotkałem jeszcze nikogo kto by na codzień posługiwał się kątami widzenia - co nie znaczy że takich osób nie ma![]()
Obiektyw 84° - 30°, czy ekwiwalent 24-80mm?