Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Exif - jak podawana jest ogniskowa

Mieszka w
    Toruniu
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Exif - jak podawana jest ogniskowa

Witam

Pytanie banalne ale muszę się dowiedzieć. Jak przeglądam Exif-y i podaje wartość ogniskowej, to podaje ogniskową obiektywu czy już po przeliczeniu (x2) ?
    Dzięki za odpowiedź.
    OM-1

| OlyJedi Awatar GoBo
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    W exif jest zapisywana rzeczywista ogniskowa.
    Bo niby dlaczego miałaby być zapisywana w przeliczeniu na film małoobrazkowy ? A czemu nie na średni format ?

Wg mnie przeliczanie ogniskowych jest marketingowa głupotą. A jeśli już to powinno się podawać kąt widzenia w natywnym dla obiektywu bagnecie. A potem to sobie przeliczajcie.
    Ostatnio edytowane przez GoBo ; 10.11.14 o 23:38
    Polecam się

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez GoBo Zobacz posta
    W exif jest zapisywana rzeczywista ogniskowa.
    Bo niby dlaczego miałaby być zapisywana w przeliczeniu na film małoobrazkowy ? A czemu nie na średni format ?

Wg mnie przeliczanie ogniskowych jest marketingowa głupotą. A jeśli już to powinno się podawać kąt widzenia w natywnym dla obiektywu bagnecie. A potem to sobie przeliczajcie.
    W Windowsowej przeglądarce zdjęć jest pozycja "Długość ogniskowej dla formatu 35mm". Po co? Wypadałoby zapytać Billa...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Pytanie nie jest od rzeczy, bo jak przeglądam czasm zdjęcia z canona w linuxowym gqview to ten sam kadr ma różną ogniskową w exifie zależnie od tego czy zdjęcie było skalowane (i jak mocno) czy nie.

Wiem że to idiotyzm ale tak się działo. Czy to był błąd programu czy jakieś dziwne zapisywanie exifów prze canona. Nie mam pojęcia.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar GoBo
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    petreq, ale ten opis jest jednoznaczny, szczerze to nigdy nie widziałem takiego opisu.
    Dodam że prywatnie używam od dzisięcioleci linuxa , ale to nic nie zmienia bo czasem używam programów windosowych pod wine i cyfry są te same:
    czasem do sprawdzania statystycznego swoich zdjęć (np gdy łazi mi po łbie nowy obiektyw) ale moje programy podają wyłacznie natywnie, np 6 mm dla mojego lumixa.
    Polecam się

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria
    GoBo, to miałem na myśli.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	EXIF.jpg
Wyświetleń:	125
Rozmiar:	141,5 KB
ID:	135085

| OlyJedi Awatar GoBo
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Rozumiem ,
    pod windowsem nigdy tego nie sprawdzałem, może ta opcja wynika z faktu możliwości podpięcia obiektywów FX pod DX ale tego dokładnie nie wiem.
    Pewnie trzeba poczytać specyfikację EXIF jaką stosuje Canon

---------- Post dodany o 23:11 ---------- Poprzedni post był o 23:06 ----------

Sprawdzilem i na wikipedii pod hasłem EXIF jest link do definicji Kodaka. Jest tam pozycja 4198 "Focal length in 35 mm film".
    Polecam się

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria
    od kiedy pamiętam exif wyświetlany w windowsach ma takie pole o dł. obiektywu dla formatu35mm

Mieszka w
    Toruniu
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Ok, dzięki jak widać temat nie taki banalny ale już wiem jak interpretować dane z Exif
    pozdrawiam
    OM-1

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez GoBo Zobacz posta
    Bo ja wiem czy taka głupota? Większość znanych mi fotografów którzy zaczynali w czasach analogowych operuje ogniskowymi typowymi dla filmu małoobrazkowego. Nie spotkałem jeszcze nikogo kto by na codzień posługiwał się kątami widzenia - co nie znaczy że takich osób nie ma

Obiektyw 84° - 30°, czy ekwiwalent 24-80mm?
    Zapraszam do albumu i galerii