Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Dofinansowanie na sprzęt fotograficzny do 10 000 zł.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Dofinansowanie na sprzęt fotograficzny do 10 000 zł.

Witam wszystkich, którzy kliknęli w wystawiony przeze mnie wątek.

Słowem wstępu, staram się o dofinansowanie na otwarcie działalności i zamierzam zakupić sprzęt Olympusa za sumę z tytułu wątku, czyli 10 000 zł (z małym haczykiem ). Przeklikałem stronę Olka i poniżej prezentuję listę wybranych pozycji:
    - OMD E-M10 (korpus) - 2700 zł
    - M.ZUIKO DIGITAL 25mm 1:1.8 - 1800 zł
    - M.ZUIKO DIGITAL ED 9‑18mm - 1800 zł
    - M.ZUIKO DIGITAL ED 14‑150mm - 2800 zł
    - FL-600R - 1600 zł

Posiadam już Olka E-PL5 ze szkłem 14-42 i wybrane szkła mają być rozszerzeniem zakresu mm.

I w tym miejscu zwracam się do forumowiczów o opinię, czy warto kupić wybrane pozycję, bądź zamienić ja na podobne (lepsze) w zbliżonej cenie. Dodam jedynie, że za wszytko potrzebuję faktury VAT (obligatoryjnie).

Z góry dzięki za opinie.

Awatar pebe
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Odp: Dofinansowanie na sprzęt fotograficzny do 10 000 zł.

Skoro masz już 14-42 to zamiast 14-150 brałbym 40-150, zapłacisz < 1000 (a i w okolicach 600 można nowy wyrwać), a jakość lepsza.
    P.B.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Doradzanie bez podstawowej wiedzy na temat działalnosci nie ma raczej sensu... Otwieranie działalności bez podstawowej wiedzy też nie ma raczej sensu...
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Do jakiego typu fotografii ma służyć ten sprzęt?
    Zapraszam do albumu i galerii

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar macieknr1
    Mieszka w
    DUBLIN ( Polakowo )
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Doradzanie bez podstawowej wiedzy na temat działalnosci nie ma raczej sensu... Otwieranie działalności bez podstawowej wiedzy też nie ma raczej sensu...
    dokladnie tak , moze napiszesz co to za dofinansowanie i co to za dzialalnosc.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Święta racja.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

W "kotlety "idziesz dzialac???

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Jakiego typu to dofinansowanie, takie udzielane przez PUP? Ponadto nic nie ujmując Olympusowi (nadal ach nad niższym PL-5 ) co chcesz konkretnie robić (może być trudniej fotografować śluby niż takim np D610 ) . Rynek jest cholernie zapchany, nawet w moim zadupiu zdaje się jest dwóch fotografów, chyba, że zechcesz robić nietypowe zlecenia...tylko taki zielony klient popatrzy na takiego pięknego ale małego M10 i se pomyśli...eee to amator.
    Co do obiektywu, dlaczego Twoja lista nie uwzględnia perełki systemowej 1.8/45, jak wspomnieli nie widzę sensu zakupu 14-150mm jeśli posiadasz 14-42, tu kupiłbym wspomniany 1.8/45mm.
    Pasjonat amator
    Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
    Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Z racji zasad jakie obowiązują na rynku pracy branży reklamowej (zazwyczaj tylko umowy o działo), stwierdziłem że założę działalność z dofinansowaniem z PUPy. A planowana forma działalności to Agencja Reklamowa. Ale nie jest to clou tego wątku.
    Z założenia zestaw ma mieć na tyle szerokie możliwości wykorzystania jakie jest to możliwe w tej cenie.

Z dotychczasowej praktyki mojego E-PL5 wykorzystuje do wykonywania:

• zdjęć obiektów z zewnątrz i wewnątrz (do posiadanego obiektywu 14‑42mm 1:3.5‑5.6 II R dokupiłem konwerter szerokokątny
      WCON-P01) - dlatego wybrany M.ZUIKO DIGITAL ED 9‑18mm
    • fotografia reportażowa (np podczas koncertów zaprzyjaźnionego zespołu) - dlatego wybrany M.ZUIKO DIGITAL ED 14‑150mm,
    • nagrywanie filmów do spotów reklamowych,
    • niekiedy zdjęcia portretowe - dlatego wybrany M.ZUIKO DIGITAL 25mm 1:1.8.
    To czego potrzebuje na pewno to szkło z możliwością znacznego przybliżenia obiektów, dlatego wybrany M.ZUIKO DIGITAL ED 14‑150mm.
    Wybrałem M.ZUIKO DIGITAL ED 14‑150mm ze względu na jego uniwersalność. Z testów M.ZUIKO DIGITAL ED 40‑150mm 1:4.0‑5.6 R ma podobne parametry co ten wyżej wymieniony.

Nad szkłem M.ZUIKO DIGITAL 45mm 1:1.8 zastanawiałem się, ale mam obawy, że rzadko bym z niego korzystał, chodź potrzebuje przynajmniej jeden jasny obiektyw. Dlatego skłaniam się bardziej do "naturalnej" 25.

Co do kwestii ślubów to nie jest to mój target, chodź zdarzyło się ze dwa razy (fucha dla znajomych).

Dzięki za konstruktywne uwagi.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

9-18 ok.
    Reportaż i koncerty - 14-150 nie będzie za ciemny do tego celu?
    Portrety - 45 1.8 jest raczej dedykowany do portretów, zależy jakie te portrety chcesz robić, ale 25mm może być za krótkie
    Zapraszam do albumu i galerii