Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Ogniskowa

| OlyJedi Awatar erol
    Mieszka w
    podkarpacie
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Ogniskowa

Mam nietypowe pytanie - co oznacza wartość podana w mm przy obiektywie? Np ogniskowa 25mm, 45mm. Szukam czegoś na ten temat i natykam się w sumie w każdym artykule na to samo, czyli tłumaczenia o kącie widzenia, mnożniku, zoomie itp. Wszystko to jest dla mnie oczywiste, ale co w zasadzie oznacza ta liczba? To jest odległość pierwszej soczewki od matrycy? Raczej nie. Czy to w ogóle jest jakaś fizyczna odległość, długość soczewki? Pomoże ktoś?
    PEN-F, PL 15/1.7, mZD 45/1.8

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: Ogniskowa

Cytat Zamieszczone przez erol Zobacz posta
    Mam nietypowe pytanie - co oznacza wartość podana w mm przy obiektywie? Np ogniskowa 25mm, 45mm. Szukam czegoś na ten temat i natykam się w sumie w każdym artykule na to samo, czyli tłumaczenia o kącie widzenia, mnożniku, zoomie itp. Wszystko to jest dla mnie oczywiste, ale co w zasadzie oznacza ta liczba? To jest odległość pierwszej soczewki od matrycy? Raczej nie. Czy to w ogóle jest jakaś fizyczna odległość, długość soczewki? Pomoże ktoś?
    Odległość soczewki od matrycy = ogniska. W fotografii chodzi o ostatni zespół soczewek i powierzchnię matrycy.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 14.08.13 o 19:26
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar erol
    Mieszka w
    podkarpacie
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Ale której soczewki? Najbliższa matrycy soczewka jest przecież cały czas w takiej samej odległości.Ona nie przesuwa się np na odległość 300mm od matrycy w obiektywie 300mm. Wysuwa się ostatnia soczewka. Ale to też mi nie pasuje. Weźmy taki naleśnik 20mm i szerokokątny m.zuiko 12mm. Ostatnia soczewka w panasonicu 20mm jest bliżej matrycy niż w obiektywie 12mm, więc te 20mm i 12mm to też nie są odległości soczewek od matrycy
    PEN-F, PL 15/1.7, mZD 45/1.8

| OlyJedi Awatar Spajd
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Z tego co mi wiadomo ogniskowa to odległość ogniskowania układu optycznego, może to być któraś soczewka z kolei w obiektywie, inaczej to odległość od matrycy do tej soczewki po której obraz wychodzi już zogniskowany prostopadle do matrycy.

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Po co zgadywać? Choćby na wiki jest definicja. To co napisał Andrzej jest prawie prawdą. Prawie bo dotyczy jednej soczewki nie ich układu. Prawie bo w/g definicji Andrzeja matryca miała by wielkość punktu, co nie spodobało by się posiadaczom FuFu Ognisko obiektywu jest istotne np. do panoram, wokół osi przechodzącej przez nie obracamy aparat by uniknąć błędu paralaksy. Tak mi się przynajmniej wydaje.
    Ostatnio edytowane przez romek1967 ; 14.08.13 o 19:43
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Raczej chodzi o soczewkę, która jest gdzieś w środku całego układu optycznego. Pewnie to ta, przy której jest przysłona.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez erol Zobacz posta
    Ale której soczewki? Najbliższa matrycy soczewka jest przecież cały czas w takiej samej odległości.Ona nie przesuwa się np na odległość 300mm od matrycy w obiektywie 300mm.
    W mZD 40-150 soczewka najbliższa matrycy oczywiście oddala się od niej wraz z wydłużaniem ogniskowej i tak jest zapewne w wszystkich obiektywach typu zoom. Raczej stawiałbym na odległość soczewki tej najbliższej od matrycy ale nie chce mi się używać suwmiarki aby to sprawdzić
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 14.08.13 o 19:56
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar eFiX
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Bo obecne obiektywy to bardzo skomplikowane układy niejednokrotnie (np 21 soczewek w 18 grupach) i czesto maja budowe ktora powoduje ze zarowno zmiana ogniskowej jak i ostrzenie nie powoduje zmiany rozmiaru obiektywu. ale sa tez ine, ktore podczas zoomowania odleglosc ostatniej soczewki zmieniaja. Tak samo Tele obiektywy maja czesto ostatania soczewke dosc mocno cofnieta wewnatrz obudowy. Niektore szkła ruszaja przednia i tylną, tylko przednią, tylko tylnią, albo żadną. Niektore tez kręcą mordka na przykład podczas ostrzenia.

Roznie to bywa z obiektywami nowadays.
    ale zasada jest taka sama, traktujac obiektyw jako "jedna soczewke"

W mZD 40-150 soczewka najbliższa matrycy oczywiście oddala się od niej wraz z wydłużaniem ogniskowej i tak jest zapewne w wszystkich obiektywach typu zoom.
    nie, nie jest, ale w dużej ilości szkiełek tak jest rzeczywiście.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	sigma.jpg
Wyświetleń:	133
Rozmiar:	374,3 KB
ID:	95452  
    Ostatnio edytowane przez eFiX ; 14.08.13 o 20:27
    [5Dmk3] ----- [IRC] ------ [Klik!]
    Jestem wredny i się czepiam. Ostrzegam uczciwie.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez eFiX Zobacz posta
    Bo obecne obiektywy to bardzo skomplikowane układy niejednokrotnie (np 21 soczewek w 18 grupach) i czesto maja budowe ktora powoduje ze zarowno zmiana ogniskowej jak i ostrzenie nie powoduje zmiany rozmiaru obiektywu. ale sa tez ine, ktore podczas zoomowania odleglosc ostatniej soczewki zmieniaja. Tak samo Tele obiektywy maja czesto ostatania soczewke dosc mocno cofnieta wewnatrz obudowy. Niektore szkła ruszaja przednia i tylną, tylko przednią, tylko tylnią, albo żadną. Niektore tez kręcą mordka na przykład podczas ostrzenia.
    Yhmm, jednak to bardziej skomplikowane Wygląda na to że, budowa obiektywu też ma wpływ.

Nazwa:  zoom-optyczny-rys2.jpg
Wyświetleń: 876
Rozmiar:  100,8 KB

Zmieniając odległość pomiędzy soczewkami 3 i 4 też wpływa się na zmianę ogniskowej całego zestawu soczewek. W sumie czy to aż takie istotne...
    zdródło: http://www.fotoporadnik.pl/zoom-optyczny-en.html
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Tak na prawdę szukamy teoretycznej jednej soczewki, która będzie skupiać obraz tak samo jak układ soczewek. W linku podanym przez andtor2 jest nawet przykładowy wzór jak to przeliczyć.