Full speed ahead!
Porównuję do em1
Mnie test na e-m5 nie martwi sam mam ten korpus i mnie akurat interesuje jak to szkło pracuje z tym body.
Acha i co złego to nie ja...
----
moje zdjęcia
A jak ma pracować? Można z bardzo dużym prawdopodobieństwem zgadywać że obrazek świetny, AF-S błyskawiczny, AF-C kiepski.
Na wady detekcji kontrastu żaden obiektyw nie pomoże. E-M1 to co innego, ten korpus będzie robił różnicę, i dopóki hybrydowy (czyli detekcja fazy i kontrastu) sposób ustawiania ostrości nie będzie też w niższych modelach nic się moim zdaniem nie będzie dało na to poradzić (choć chciałbym się mylić)
mi się wydaje że niżej nie będzie detekcji kontrastu... ba! uważam że może go nawet nie być w następcy EM1, bo polityka jest taka by posiadacze dużych szkieł jednak kupili te małe... EM1 to model przejściowy...
chciałbym wierzyć że się mylę... ale ostatnio gdzieś czytałem że nawet nie planują następcy EM1...![]()
Podobno się kiepsko sprzedaje. Tyle że nie ma się co dziwić jeśli kosztuje tyle samo co Canon 6D, Nikon D610 czy Sony A7.
Sam bym się poważnie zastanowił nad zakupem.
Nie zmienia to faktu że szkiełko bardzo fajne i jeśli tylko posiadany korpus pozwoli na pewno "pokaże pazur".
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
W sumie nikt się chyba nie spodziewa matrycy innej niż 4/3 w korpusie m43. Mogliby co prawda dołożyć multiaspect, ale nic poza to przecież nie będzie. To nie Canon który "cuduje" z wielkościami matryc(APS-C, APS-H, FF).
Niestety w tej chwili - mimo całej mojej sympatii do m43 - przy obecnych cenach musiałbym bardzo potrzebować małych wymiarów i pozostałych cech E-M1 żeby się zdecydować na zakup. Koszt wejścia do systemu w postaci kompletu 40-150 2.8 + E-M1 jest dla mnie zaporowy, a niestety nie bardzo widzę sens (w moim przypadku!) używania 40-150 2.8 z innym korpusem niż E-M1. Dlatego między innymi niestety zdecydowałem się odkupić Canona 70-200 4.0![]()