Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 111

Wątek: exif - czym to się je.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Odp: exif - czym to się je.

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Pisałem o "orientacji".
    Chcesz o tym pogadać?
    Zapraszam na PW.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Nie warto zaslaniac sie cenzura i regulaminem majac usilny brak tolerancji.
    Ilu z nas jeszcze dziwnie i ze skrywana zloscia patrzy na tzw"obkolczykowanych" lub takich z kolorowa tecza na glowie.To tez ludzie tacy sami jak my.

Ale tu temat o exifie i czy on potrzebny czy nie.Mz nie.Zdjecie bez exifu sklania zainteresowanego do kontaktu z wykonawca takowego.

Ps: Dawno nie bylem na wystawach foto.Teraz exif dodaja do zdjec?? Ponoc ogladanie takich wystaw sporo daja na fotograficznej drodze.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Ale tu temat o exifie i czy on potrzebny czy nie.Mz nie.Zdjecie bez exifu sklania zainteresowanego do kontaktu z wykonawca takowego.

Ps: Dawno nie bylem na wystawach foto.Teraz exif dodaja do zdjec?? Ponoc ogladanie takich wystaw sporo daja na fotograficznej drodze.
    Wydaje mi się, że dobrze wiesz o co chodzi, a piszesz ot tak sobie by pisać Masz rację, zgadzam się w pełni, EXIF nie jest do niczego potrzebny w wystawach fotograficznych, galeriach (tych na forach też ), wątkach autorskich gdzie się pokazuje zdjęcia.
    Są też takie miejsca gdzie jest potrzebny nawet wymagany jak Ditl, a potrzebny w wszystkich wątkach tzw. testowych. Wskazany (nie konieczny) też moim zdaniem w wątkach zbiorowych dotyczących jednego modelu aparatu.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 3.09.14 o 11:42
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Wydaje mi się, że dobrze wiesz o co chodzi, a piszesz ot tak sobie by pisać Masz rację, zgadzam się w pełni, EXIF nie jest do niczego potrzebny w wystawach fotograficznych, galeriach (tych na forach też ), wątkach autorskich gdzie się pokazuje zdjęcia.
    Są też takie miejsca gdzie jest potrzebny nawet wymagany jak Ditl, a potrzebny w wszystkich wątkach tzw. testowych. Wskazany (nie konieczny) też moim zdaniem w wątkach zbiorowych dotyczących jednego modelu aparatu.
    Nie nie.Nie pisze by pisac.
    Powiedzmy masz zdjecie grzyba w ciemnym ponurym lesie.Masz exif. Patrzysz w niego i widzisz np.Iso 100, czas 1/800,przyslona 16.Pochmurno,lampa blyskowa -nie,pomiar punktowy.Ostrosc wylapana w najciemniejszym punkcie.
    Ustaw sobie teraz tak aparat i idz w ciemnym ponurym lesie focic grzyba.
    Bez kontaktu z wykonawca nie dojdziesz do ladu.A poczatkujacy patrzac i myslac,ze tez bedzie tak potrafil (czytal exif)wyda tylko niepotrzebnie pieniadze na aparat.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    ... EXIF nie jest do niczego potrzebny w (...) wątkach autorskich gdzie się pokazuje zdjęcia.
    Akurat tu się nie całkiem zgadzam.
    Jeśli ktoś (szczególnie początkujący) w swoim wątku umieszcza nieudane zdjęcie i pyta "dlaczego mi nie wyszło?", Exif może wiele powiedzieć o przyczynach.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Nie warto zaslaniac sie cenzura i regulaminem majac usilny brak tolerancji.
    Ilu z nas jeszcze dziwnie i ze skrywana zloscia patrzy na tzw"obkolczykowanych" lub takich z kolorowa tecza na glowie.To tez ludzie tacy sami jak my.

Jednym daje, innym nie daje, jak zawsze.
    Dla amatora ciekawego ustawień aparatu, obiektywu, czym zdjęcie było obrabiane się przydaje.
    Dla starego fachury nie potrzeba, bo i po co?
    Sądzę, że na wystawach wszystkim jest jedno czym i jak zdjęcie było robione byle zdjęcia były na odpowiednim poziomie. A na wydrukach exif-ów nie widać.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Nie nie.Nie pisze by pisac.
    Powiedzmy masz zdjecie grzyba w ciemnym ponurym lesie.Masz exif. Patrzysz w niego i widzisz np.Iso 100, czas 1/800,przyslona 16.Pochmurno,lampa blyskowa -nie,pomiar punktowy.Ostrosc wylapana w najciemniejszym punkcie.
    Ustaw sobie teraz tak aparat i idz w ciemnym ponurym lesie focic grzyba.
    Bez kontaktu z wykonawca nie dojdziesz do ladu.A poczatkujacy patrzac i myslac,ze tez bedzie tak potrafil (czytal exif)wyda tylko niepotrzebnie pieniadze na aparat.
    Masz tu całkowita rację i nie próbuje nawet oponować. Są o wiele lepsze metody na wykonanie poprawnie zdjęcia, które nas zainteresowało. Nawet nie koniecznie kontakt z wykonawcą (może być czasem utrudniony z różnych względów). Jest masa poradników w internecie, że o fachowej literaturze nie wspomnę i oczywiscie praktyka, praktyka.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Mi caly czas chodzi o to ze kierujac sie exifem mozna zabladzic.Pelna zgoda,ze poczatkujacy pytajac,dlaczego cos tam nie wyszlo jest pytany o exif.Ale ten exif jest potrzebny nie jemu tylko temu co ma wyjasniac dlaczego sie nie udalo.Potrzeny jako jeden z czynnikow ,zeby byc pewnym i miec podparcie w danych.
    Wczesniej podalem przyklad z grzybem.Pamietam w https://galeria.olympusclub.pl/displ...php?pos=-21622 tym zdjeciu bylem pytany o parametry i dlaczego w nocy na wysokim iso nie szumi.Wyjasnialem,ze fota w pelnym sloncu w poludnie zrobiona.Po kilku listach musialem wyslac rawa bo i tak nie wierzono mi.Juz nie pamietam,ale napewno standartowe ustawienia 1/125,przyslona 8 i iso 100.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Mi caly czas chodzi o to ze kierujac sie exifem mozna zabladzic.Pelna zgoda,ze poczatkujacy pytajac,dlaczego cos tam nie wyszlo jest pytany o exif.Ale ten exif jest potrzebny nie jemu tylko temu co ma wyjasniac dlaczego sie nie udalo.Potrzeny jako jeden z czynnikow ,zeby byc pewnym i miec podparcie w danych.
    Wczesniej podalem przyklad z grzybem.Pamietam w https://galeria.olympusclub.pl/displ...php?pos=-21622 tym zdjeciu bylem pytany o parametry i dlaczego w nocy na wysokim iso nie szumi.Wyjasnialem,ze fota w pelnym sloncu w poludnie zrobiona.Po kilku listach musialem wyslac rawa bo i tak nie wierzono mi.Juz nie pamietam,ale napewno standartowe ustawienia 1/125,przyslona 8 i iso 100.
    Oj bo exif to taki dopełniacz, do zapytania: Mirek jak zrąbałeś tego kiwatka, przy takich "nastawach"? Też tak chcę!
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

A ja Wam powiem tak:
    Mirek o grzybie...
    mam zdjęcie pięknego borowika. Żeby zrobić takie zdjęcie nie jest potrzebny mi exif, już to wiem - potrzebny mi jest nowy grzyb zrobię mu fotę, potem zerwę i zeżrę.
    Ale kurcze gdzie ja go w zeszłym roku znalazłem ??? - no i tu mam... do exifu dopisuję geotag (nawet taki wątek popełniłem) i już wiem - w Bielance
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||