Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Nie warto zaslaniac sie cenzura i regulaminem majac usilny brak tolerancji.
Ilu z nas jeszcze dziwnie i ze skrywana zloscia patrzy na tzw"obkolczykowanych" lub takich z kolorowa tecza na glowie.To tez ludzie tacy sami jak my.
Ale tu temat o exifie i czy on potrzebny czy nie.Mz nie.Zdjecie bez exifu sklania zainteresowanego do kontaktu z wykonawca takowego.
Ps: Dawno nie bylem na wystawach foto.Teraz exif dodaja do zdjec?? Ponoc ogladanie takich wystaw sporo daja na fotograficznej drodze.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Wydaje mi się, że dobrze wiesz o co chodzi, a piszesz ot tak sobie by pisaćMasz rację, zgadzam się w pełni, EXIF nie jest do niczego potrzebny w wystawach fotograficznych, galeriach (tych na forach też ), wątkach autorskich gdzie się pokazuje zdjęcia.
Są też takie miejsca gdzie jest potrzebny nawet wymagany jak Ditl, a potrzebny w wszystkich wątkach tzw. testowych. Wskazany (nie konieczny) też moim zdaniem w wątkach zbiorowych dotyczących jednego modelu aparatu.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 3.09.14 o 11:42
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Nie nie.Nie pisze by pisac.
Powiedzmy masz zdjecie grzyba w ciemnym ponurym lesie.Masz exif. Patrzysz w niego i widzisz np.Iso 100, czas 1/800,przyslona 16.Pochmurno,lampa blyskowa -nie,pomiar punktowy.Ostrosc wylapana w najciemniejszym punkcie.
Ustaw sobie teraz tak aparat i idz w ciemnym ponurym lesie focic grzyba.
Bez kontaktu z wykonawca nie dojdziesz do ladu.A poczatkujacy patrzac i myslac,ze tez bedzie tak potrafil (czytal exif)wyda tylko niepotrzebnie pieniadze na aparat.
I tak Was lubie
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Jednym daje, innym nie daje, jak zawsze.
Dla amatora ciekawego ustawień aparatu, obiektywu, czym zdjęcie było obrabiane się przydaje.
Dla starego fachury nie potrzeba, bo i po co?
Sądzę, że na wystawach wszystkim jest jedno czym i jak zdjęcie było robione byle zdjęcia były na odpowiednim poziomie. A na wydrukach exif-ów nie widać.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Masz tu całkowita rację i nie próbuje nawet oponować. Są o wiele lepsze metody na wykonanie poprawnie zdjęcia, które nas zainteresowało. Nawet nie koniecznie kontakt z wykonawcą (może być czasem utrudniony z różnych względów). Jest masa poradników w internecie, że o fachowej literaturze nie wspomnę i oczywiscie praktyka, praktyka.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Mi caly czas chodzi o to ze kierujac sie exifem mozna zabladzic.Pelna zgoda,ze poczatkujacy pytajac,dlaczego cos tam nie wyszlo jest pytany o exif.Ale ten exif jest potrzebny nie jemu tylko temu co ma wyjasniac dlaczego sie nie udalo.Potrzeny jako jeden z czynnikow ,zeby byc pewnym i miec podparcie w danych.
Wczesniej podalem przyklad z grzybem.Pamietam w https://galeria.olympusclub.pl/displ...php?pos=-21622 tym zdjeciu bylem pytany o parametry i dlaczego w nocy na wysokim iso nie szumi.Wyjasnialem,ze fota w pelnym sloncu w poludnie zrobiona.Po kilku listach musialem wyslac rawa bo i tak nie wierzono mi.Juz nie pamietam,ale napewno standartowe ustawienia 1/125,przyslona 8 i iso 100.
I tak Was lubie
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
A ja Wam powiem tak:
Mirek o grzybie...
mam zdjęcie pięknego borowika. Żeby zrobić takie zdjęcie nie jest potrzebny mi exif, już to wiem - potrzebny mi jest nowy grzybzrobię mu fotę, potem zerwę i zeżrę.
Ale kurcze gdzie ja go w zeszłym roku znalazłem ??? - no i tu mam... do exifu dopisuję geotag (nawet taki wątek popełniłem) i już wiem - w Bielance![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||